Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι μόνο τη γαλλική λαμβάνουν οι αγορές το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, είναι πλέον ακριβότερο από της Ελλάδας.
Το ότι η απόδοση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων ξεπέρασε την αντίστοιχη των ελληνικών συνιστά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένα σημαντικό και συμβολικό πλήγμα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που οι επενδυτές αποφεύγουν τη Γαλλία λόγω της έντονης πολιτικής ρευστότητας με φόντο την ψήφιση του προϋπολογισμού και την αναμενόμενη πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση – η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Οπως έγραψε το Politico, «η Γαλλία πλησιάζει σε μια στιγμή ταπείνωσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ώρα που το χάος για τον προϋπολογισμό επιδεινώνεται».
Παρότι κάποτε θεωρούνταν από τα πλέον «ασφαλή χαρτιά» στην Ευρώπη, το γαλλικό δεκαετές ομόλογο σκαρφάλωσε χθες στο 3,03%, υψηλότερα από το ελληνικό που ήταν στο 2,99%. Πλέον, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «βρίσκεται σε ισότιμη βάση με μια χώρα που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους», προσθέτει το Bloomberg.
«Φαίνεται ότι η γαλλική πολιτική πρόκειται να συγκρουστεί με την αγορά ομολόγων» σχολίασε στους «Financial Times» ο Αντριου Πιζ, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Russell Investments. «Νομίζω ότι ξέρουμε ποιος κερδίζει στο τέλος». Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η διαρροή μιας συνομιλίας του Μακρόν με πολιτικούς του συμμάχους, στην οποία φέρεται να δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα πέσει».
Πολιτική αστάθεια
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί. Περίπου το 53% των Γάλλων θέλει την πτώση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για το Sud Radio που δημοσιεύθηκε χθες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αποδυναμώσουν τη χώρα επιδιώκοντας δικά τους πολιτικά συμφέροντα και δήλωσε έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον φόρο επί της ηλεκτρικής ενέργειας, η σχεδιαζόμενη αύξηση του οποίου χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.
«Οποιες κι αν είναι οι αξιακές μας διαφορές, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για καταιγίδα. Δεν διάλεξε τυχαία αυτή τη λέξη, είναι μια λέξη που έχει οικονομική και δημοσιονομική χροιά. Και προφανώς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις για να αποφύγουμε αυτή την καταιγίδα» τόνισε ο Αρμάν και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα, η Γαλλία έχει μεγάλη οικονομία που είναι ελκυστική, διαθέτουμε πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη, που σημαίνει ότι δεν είμαστε Ελλάδα».
Προτάσεις μομφής
Τόσο η Εθνική Συσπείρωση όσο και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εκτός και εάν αυτή δεχθεί να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό απορρίφθηκε από τη βαθιά διχασμένη Κάτω Βουλή και αυτή τη στιγμή συζητείται στη Γερουσία.
Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, ακόμα και εάν η κυβέρνηση περιορίσει την εξοικονόμηση των 60 δισ. ευρώ που έχει αναγγείλει, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν τρομάξει ιδιαίτερα τους επενδυτές που ανησυχούν για τη σπειροειδή πορεία του γαλλικού ελλείμματος, καθώς βρίσκονται μπροστά στη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση μέσα σε έξι μήνες. Τα hedge funds ποντάρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μη εξυπηρέτηση του χρέους από τη Γαλλία απ’ όσο πόνταραν στην κορύφωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Πηγή: tanea.gr