Κάνοντας μια αξιοσημείωτη ανατροπή στο νήμα της ολοκλήρωσης μιας προεδρικής θητείας αλλά και μιας καριέρας πέντε δεκαετιών, στο πλαίσιο των οποίων τάχθηκε σθεναρά κατά της οποιασδήποτε παρέμβασης στην απονομή της δικαιοσύνης, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απένειμε πλήρη και άνευ όρων χάρη στον γιο του Χάντερ, επισημαίνοντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα. «Ελπίζω οι Αμερικανοί να καταλάβουν γιατί ένας πατέρας και πρόεδρος κατέληξε σε αυτή την απόφαση» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ωστόσο 50 ημέρες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και μεταβιβάσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ – ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος χρησιμοποιεί την εκτελεστική του εξουσία για να απαλλάξει από νομικά προβλήματα μέλος της οικογένειάς του –, με την κίνησή του αυτή «πολιτικοποιεί» τη Δικαιοσύνη και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε μια συγκυρία που ο Κας Πατέλ, ορκισμένος στο κυνήγι των «εχθρών» του εκλεγμένου προέδρου, ετοιμάζεται να αναλάβει επικεφαλής του FBI. Για κατάχρηση και αδικία μιλούν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ απογοήτευση εκφράζουν και Δημοκρατικοί. Oι ιστορικοί, πάλι, κάνουν παραλληλισμούς με τη χάρη που απένειμε ο Φορντ στον Νίξον το 1974.
Σαρωτική χάρη
Η πιο σαρωτική προεδρική χάρη εδώ και γενιές, όπως έγραψε το Politico, είναι αυτή που απονέμει στον γιο του ο Μπάιντεν, καθώς δεν τον συγχωρεί απλώς για την παράνομη οπλοκατοχή για την οποία καταδικάστηκε και τα φορολογικά εγκλήματα για τα οποία ομολόγησε την ενοχή του αλλά καλύπτει όλα τα «αδικήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει διαπράξει ή μπορεί να έχει διαπράξει ή να συμμετάσχει σε αυτά», από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 1η Δεκεμβρίου 2024. Αυτή η διατύπωση αντικατοπτρίζει τη γλώσσα στη χάρη που απένειμε ο Φορντ στον Νίξον, η οποία δεν κάλυπτε μόνο το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ αλλά επεκτάθηκε σε «όλα τα αδικήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών» που ο Νίξον «είχε διαπράξει ή μπορούσε να έχει διαπράξει» μεταξύ 20 Ιανουαρίου 1969 και 9 Αυγούστου 1974 – στο ακριβές διάστημα της προεδρίας του. Η αρχή ισχύος της χάριτος προς τον Χάιντερ δεν έχει εξίσου επιλεγεί τυχαία, αφού προηγείται της ένταξής του στο ΔΣ ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, την εποχή που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος.
Η κίνηση του Μπάιντεν αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους πολιτικούς αντιπάλους του, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναρωτιέται αν στη χάρη περιλαμβάνονται και όσοι κρίθηκαν ένοχοι για την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, όπως σχολίασαν οι «New York Times», είναι ότι με την απονομή χάριτος ο νυν πρόεδρος έμοιαζε το βράδυ της Κυριακής με τον διάδοχό του: μιλούσε για επιλεκτική δίωξη και πολιτική πίεση, ενώ αμφισβητούσε τη δικαιοσύνη ενός συστήματος που έως τώρα υπερασπιζόταν. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αφού ο γιος του καταδικάστηκε στη δίκη, ο πρόεδρος απέρριψε την ιδέα της χάρης και είπε ότι «θα αποδεχθώ την έκβαση αυτής της υπόθεσης και θα συνεχίσω να σέβομαι τη δικαστική διαδικασία».
Διαφορετικά επιχειρήματα
Τα επιχειρήματα του απερχομένου και του νεοεκλεγέντος είναι, φυσικά, διαφορετικά. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δύο κατηγορίες εναντίον του από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν ισοδυναμούσαν με κομματικό κυνήγι μαγισσών με στόχο τον κύριο αντίπαλο του εν ενεργεία προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν δεν κατηγόρησε ρητά το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είναι προκατειλημμένο κατά της οικογένειάς του, αλλά υποστήριξε ότι επηρεάστηκε από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που διεξήγαγαν μια μακρά δημόσια εκστρατεία εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν.
Και η ουσία των υποθέσεων έχει διαφορετική βαρύτητα. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί θα μπορούν πολύ δυσκολότερα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης και να αντισταθούν στα προαναγγελθέντα σχέδια του κ. Τραμπ να τη χρησιμοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς. Ηδη Δημοκρατικοί κυβερνήτες, βουλευτές αλλά και νομικοί δηλώνουν απογοητευμένοι γιατί ο Μπάιντεν «έβαλε την οικογένειά του μπροστά από τη χώρα», ενώ άλλοι επιμένουν στη διάκριση των υποθέσεων Μπάιντεν έναντι εκείνων του Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά γεμίζει η φαρέτρα των Ρεπουμπλικανών για να υποστηρίξουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν ένοχος αδικήματος πέρα από τις κατηγορίες για τις οποίες πράγματι διώχθηκε και ότι η οικογένεια Μπάιντεν θέλει να αποφύγει τη λογοδοσία, όπως δήλωσε ο Τζέιμς Κόμερ, βουλευτής από το Κεντάκι.
Πηγή: tanea.gr