Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας εισήγαγε την Πέμπτη επισήμως πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ για την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου.
Ωστόσο το κόμμα του δεσμεύτηκε να αντιταχθεί στην κίνηση αυτή, θέτοντας τη διαδικασία υπό αμφισβήτηση.
Τι χρειάζεται για να περάσει η πρόταση μομφής
Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο ήδη από την Παρασκευή, αλλά το κυβερνών κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο προκειμένου να περάσει.
«Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από το καθεστώς Γιουν Σουκ Γιολ προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και φόβο στον λαό μας», δήλωσε ο νομοθέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κιμ Σουνγκ-γουόν σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας αργά το βράδυ, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Κανένας από τους 108 νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν παρών για την εισαγωγή της πρότασης.
«Πρέπει να αναστείλουμε αμέσως την εξουσία του προέδρου Γιουν. Έχει διαπράξει ένα ανεπανόρθωτο, ιστορικό, έγκλημα εναντίον του λαού, η αγωνία του οποίου πρέπει να κατευναστεί, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή», δήλωσε ο Κιμ.
Εάν η πρόταση μομφής εγκριθεί και επικυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που θα παραπεμφθεί σε δίκη από τότε που οι μαζικές διαδηλώσεις οδήγησαν στην απομάκρυνση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-Χιε το 2017.
Τι οδήγησε τον Γιουν σε αυτή τη θέση
Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν αργά την Τρίτη επιχείρησε να απαγορεύσει την πολιτική δραστηριότητα και να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα, η οποία έχει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Η κίνηση-σοκ δίχασε τους υπουργούς του Γιουν και το κυβερνών κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας και εξαπέλυσε έξι ώρες πολιτικού χάους.
Ένοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ, αλλά υποχώρησαν όταν οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί τους ψέκασαν με πυροσβεστήρες.
Οι νομοθέτες απέρριψαν την απόφαση για στρατιωτικό νόμο, ενώ οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία έξω από το κτίριο.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν αγρυπνίες με κεριά στη Σεούλ αργά την Τετάρτη και ζήτησαν την παραίτηση του Γιουν.
Η πρόταση μομφής κατά του Γιουν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας που άνοιξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα.
Ανοιξε τον δρόμο για την ψηφοφορία μομφής που θα διεξαχθεί τις επόμενες 24 έως 72 ώρες.
Τι θα ακολουθήσει στη Νότια Κορέα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρειάζονται πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει το νομοσχέδιο και την υποστήριξη τουλάχιστον οκτώ βουλευτών από το κόμμα του Γιουν για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες 200 ψήφους για την παραπομπή του σε δίκη.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο περάσει, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα επικυρώσει την πρόταση – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 180 ημέρες.
Εάν ο Γιουν παυθεί από την άσκηση της εξουσίας λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου θα αντικαταστήσει τον Γιουν ως ηγέτης.
Με την απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου προέδρου από το αξίωμά του, θα διεξαχθούν νέες εκλογές εντός 60 ημερών.
Πηγή: in.gr