Τι παίρνει το Δημόσιο με το διαφαινόμενο έλεγχο του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε εξέλιξη διαγωνισμοί ύψους 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η κατάθεση στη βουλή της τροπολογίας άνοιξε το δρόμο για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ποσοστό που σήμερα κατέχει η Helleniq Energy. Σύμφωνα με την τροπολογία το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά από τα διανεμόμενα μερίσματα που προβλέπεται να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος του 31,2% της Helleniq Energy. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για τη συναλλαγή έναντι τιμήματος ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την πορεία της διαιτησίας της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom αλλά και με την δικαστική διένεξη με την βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων ELFE.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τον μετασχηματισμό της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και τη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας της, προσδίδοντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υψηλότερη αξία στο ποσοστό 100% της εταιρείας που θα κατέχει το ελληνικο´Δημόσιο μεσω του υπερταμείου, διευκολύνοντας παράλληλα τη μελλοντική του αξιοποίηση καθώς η λήψη της σχετικής απόφασης θα είναι αποκλειστικά του ελληνικού δημοσίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο φέρεται να εξετάζει στο τραπέζι μια σειρά από επιλογές που ξεκινούν από την αυτόνομη ανάπτυξη της εταιρείας και φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο εισόδου νέου στρατηγικού επενδυτή ή ακόμη και τη μετοχοποίηση, εφόσον βεβαίως ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με Gazprom και ELFE. 

Σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο με τον διαφαινόμενο πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά μια εταιρεία που στην τελευταία της χρήση το 2023 είχε κύκλο εργασιών 1,777 δις ευρώ αν και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν πέρυσι στην αγορά είχε ζημιές 6,8 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη χρήση του 2022 όταν και οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν εκτιναχθεί η εταιρεία είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 4,826 δις ευρώ και καθαρά κέρδη 49,56 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις εταιρείες Gazprom Export, AGSC, ΒΟΤΑS και μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Ιταλικό και Ουγγρικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από τα τέλη του 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη Gazprom Export αίτημα αναθεώρησης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται το οποίο δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία τον περασμένο Μάρτιο.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται για το Δημόσιο ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας περιλαμβάνεται και η δυνατότητα παρέμβασης στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους όπως συνέβη στα τέλη του 2021 και το 2022 όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανισμού απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος του φυσικού αερίου κυρίως για τους οικιακούς καταναλωτές.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ