Γαλλία: O Economist σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση δυσπιστίας – Σκατά

Γαλλία: O Economist σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση δυσπιστίας - Σκατά

Στην αποψινή καταψήφιση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία, με πρόταση μομφής ή με πρόταση δισπιστίας αν προτιμάτε, την πρώτη μετά το 1962, ο μεγάλος ηττημένος, ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε ο ίδιος επέλεξε να μην δώσει την πρωθυπουργία ούτε στον συνασπισμό που συγκέντρωσε την πλειοψηφία, ούτε στον Γαλλικό Συναγερμό, το πρώτο σε έδρες κόμμα.

Παρότι κανείς δεν θα ήθελε ακροδεξιό πρωθυπουργό και δη τον Μπορντελά, ο Εμανουέλ Μακρόν με την επιλογή του να τοποθετήσει έναν συμπαθή στους ακροδεξιούς πολιτικό, πέρασε το μήνυμα πως οι εκλογές δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα και άνοιξε τον δρόμο για την κοινοβουλευτική καταψήφιση του εκλεκτού του.

Η αφορμή ήταν τίμια και ουσιαστικά ήταν το άρθρο 49.3 το αντίστοιχο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της Γαλλίας σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, όπου εκεί χαράσσεται η πολιτική της χρονιάς που έρχεται. Εκεί ο Μακρόν αποφάσισε να πάει με την λιτότητα βρίσκοντας απέναντι τόσο τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, όσο και την ενωμένη αριστερά του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Στο X, ο Economist σημειώνει: «Χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς κυβέρνηση. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί η βαθιά πολιτική κρίση της Γαλλία».

Ούτε η προβολή του γαλλικού μεγαλείου με την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, το Σάββατο, ούτε η επ’ αυτής της αφορμής επίσκεψη του εκλεγμένου 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Γαλλία αρκούν για να «επισκιάσουν» τον κυκεώνα των προβλημάτων της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Έξι μήνες μετά τη ριψοκίνδυνη πολιτική «ζαριά» που έριξε ο Γάλλος πρόεδρος με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου -στον απόηχο των ευρωεκλογών- και τρεις μήνες αφότου αγνόησε επιδεικτικά τη λαϊκή βούληση, διορίζοντας μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, η τελευταία κατέρρευσε στην κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση με γδούπο.

Έτσι, ο «εκλεκτός» του Μακρόν, Μισέλ Μπαρνιέ -πρώην επίτροπος της ΕΕ και διαπραγματευτής του Brexit, που επελέγη ως «άνθρωπος του διαλόγου»- περνά στην ιστορία ως ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στη Γαλλία και ο πρώτος από το 1962 που εκπαραθυρώνεται με πρόταση δυσπιστίας.

Η κατάχρηση του άρθρου 49.3 των αντίστοιχων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ξεπληρώθηκε και με το παραπάνω.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ