Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ λειτούργησαν ως κρυφή διοίκηση που μεθόδευσε την πτώση του, Μπασάρ αλ Άσαντ, και την εκδίωξή του από τη χώρα.
Υποστήριξε επίσης ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες έστελναν προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση Άσαντ για πιθανή επίθεση επί τρεις μήνες και έιχε προβλέψει ότι η συριακή νεολαία, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές θα ανακαταλάβουν τελικά τη χώρα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι πιθανό να διευκολύνει το Ιράν να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι κατηγορίες του Χαμενεΐ
Κάνοντας τα πρώτα του σχόλια μετά την κατάρρευση ενός βασικού πυλώνα του «άξονα αντίστασης» του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη στη Συρία είναι προϊόν ενός κοινού αμερικανικού και σιωνιστικού σχεδίου. Ναι, μια γειτονική κυβέρνηση στη Συρία παίζει έναν προφανή ρόλο στο θέμα αυτό και εξακολουθεί να παίζει – όλοι το βλέπουν αυτό – αλλά ο κύριος συνωμότης, ο εγκέφαλος και το κέντρο διοίκησης είναι η Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς. Έχουμε αποδείξεις. Αυτά τα στοιχεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες».
Η αναφορά του σε μια γειτονική κυβέρνηση φαίνεται να αφορά την Τουρκία, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ξεχύθηκαν από την Ιντλίμπ σε μια καλά σχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση.
Αλλά ο Χαμενεΐ επέμεινε: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα παραμείνει ως έχει. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στη Δαμασκό γιορτάζουν, χορεύουν και καταστρέφουν τα σπίτια κάποιων άλλων, ενώ το σιωνιστικό καθεστώς βομβαρδίζει τη Συρία, εισέρχεται στο έδαφός της με τανκς και πυροβολικό, είναι απαράδεκτο. Η συριακή νεολαία θα σταθεί αναμφίβολα στο ύψος των περιστάσεων και θα ξεπεράσει αυτή την κατάσταση».
Το Ιράν χάνει την δύναμή του στην περιοχή
Το Ιράν έχει ήδη χάσει την προνομιακή πρόσβαση στη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού, στην οποία θα κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Δεν ήταν μεταξύ της ομάδας των αραβικών κρατών που του είχαν προσφερθεί ενημέρωση την Τρίτη στην πρωτεύουσα.
Αντίθετα, το Κατάρ, μια χώρα που είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τον Άσαντ, πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία του σύντομα, και είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό παράγοντα στην προσπάθεια να πείσει τον σουνιτικό HTS ότι πρέπει να εντάξει όλους τους πολίτες αν θέλει να ευδοκιμήσει και να απολαύσει την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στην ιδιότητα του Ιράν ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, η Χαμάς, η ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, χαιρέτισε την πτώση του συμμάχου του Ιράν, Άσαντ.
Πηγή: in.gr