Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών το 65,8% των προσφυγών που έγιναν από φορολογούμενους και επιχειρήσεις, οι οποίοι αμφισβήτησαν φόρους που τους επιβλήθηκαν καθώς και τα πρόστιμα που συμπαρασύρουν οι παραβάσεις τους. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν τις προσφυγές τους στα διοικητικά δικαστήρια καθώς θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2.000 αναζητούν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη. Από τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί πολλές αφορούν προσφυγές επαγγελματιών οι οποίοι αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ εκατοντάδες είναι και οι προσφυγές για τις οποίες η αρμόδια διεύθυνση δεν πρόλαβε να εκδώσει απόφαση και πολλοί αμφισβητούν το φόρο που τους καταλογίστηκε με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου εξετάστηκαν 5.420 προσφυγές από φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Από τις υποθέσεις αυτές δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει 1.688 υποθέσεις. Οι υπόλοιπες 3.569 απορρίφθηκαν, και 120 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν. Επίσης 7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία.
Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι από το 2013 (χρονιά που ξεκίνησε τη δραστηριότητα της η ΔΕΔ) έχουν υποβληθεί 107.224 προσφυγές. Από το σύνολο των υποθέσεων εξετάστηκαν οι 88.839. Δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει οι 22.241 υποθέσεις, ενώ απορρίφθηκε οι 48.736 Επίσης, 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία, ενώ 15.068 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν. Ουσιαστικά το 20,7% των υποθέσεων είχαν θετική έκβαση για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται από το σύνολο των προσφυγών οι 36.076 έχουν φθάσει στα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι θέλουν να προσφύγουν αυτό μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές τους προς την εφορία για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής. Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, ήτοι www.aade.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.
Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου. Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:
• τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,
• την προσβαλλόμενη πράξη,
• τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
• τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.
Πηγή: capital.gr