Η προεδρική εκλογή ταράζει την Κεντροαριστερά

Δεξίωση για το Διπλωματικό Σώμα την Τρίτη από την ΠτΔ Κατερίνα...

Της Νίκης Ζορμπά

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί –εάν τελικώς δεν προταθεί ξανά η ίδια– την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

“Επισήμως” ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τα νεότερα –την ανακοίνωση της απόφασής του δηλαδή– στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, προσπαθώντας και πάλι –προφανώς ανεπιτυχώς– να κλείσει τη σχετική συζήτηση – πράγματι εξ αντικειμένου άκομψη για την νυν πρόεδρο. 

Το γενικευμένο ενδιαφέρον που εξάπτει η συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο σεναρίων – όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις πρωθυπουργικές προθέσεις– δεν υπαγορεύεται από την αντικειμενική πραγματικότητα: Πλέον το ζήτημα της προεδρικής εκλογής δεν μπορεί να παράξει κανένα δραματικό πολιτικό αποτέλεσμα, όπως οι εκλογές. 

Υπαγορεύεται όμως από την πολιτική σημειολογία που θα ελλοχεύει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη (από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης ή τον προοδευτικό χώρο το πρόσωπο που θα επιλεγεί), τη συναίνεση που θα καταφέρει ή όχι να εξασφαλίσει από την αντιπολίτευση –την αξιωματική κυριότατα– και από τη συσπείρωση ή όχι που θα επιφέρει στα αριστερά της Ν.Δ. 

Μέχρι τώρα, πάντως, ο “προοδευτικός χώρος” δεν έχει να επιδείξει καμία “συσπείρωση” ή διάθεση συνεννόησης των κεντροαριστερών δυνάμεων μεταξύ τους.

Ναυάγιο  

Αντιθέτως, η πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς να προτείνουν ως υποψήφιο τον Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, επιλογή καταφανώς άμεσα συνδεδεμένη με τον ρόλο του στις υποκλοπές, όχι μόνον δεν επέφερε μια, μίνιμουμ έστω, συνεννόηση με τα όμορα κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) αλλά, αντιθέτως, πριν ναυαγήσει και οριστικά το θέμα, προκάλεσε ουκ ολίγα τζαρτζαρίσματα. 

Το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη θέση του, “ξέκοψε” τη συζήτηση, διατύπωσε ισχυρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της ΝΕΑΡ, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα μπήκε στον πάγο ως άκαιρο. 

Στην Κουμουνδούρου εν τω μεταξύ πρόλαβε και προκάλεσε Βαβέλ:

Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε μήνυμα ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αυτή και θα ανοίξει “θεσμικά” όταν κάνει ο Κ. Μητσοτάκης τις ανακοινώσεις με την πρότασή του, ο Ν. Παππάς είπε δημόσια ότι το πρόσωπο πρέπει να είναι πολιτικός με “ρίζες” στον προοδευτικό χώρο.  Ακόμα πιο “προωθημένος” στο σπάσιμο της γραμμής ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, πρότεινε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τη Λούκα Κατσέλη. 

Παραλλήλως, κυκλοφόρησαν, όχι με υπαιτιότητα της Κουμουνδούρου είναι η αλήθεια,  και άλλα σενάρια (κατά πολλούς, επιστημονικής φαντασίας) περί “βολιδοσκόπησης” του Νίκου Κοτζιά από τον Σωκράτη Φάμμελο. Τα πυροδότησε η συνάντηση των δύο, στο πλαίσιο συζήτησης περί “συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων” και διαψεύστηκαν από όλες τις πλευρές, μετ’ επιτάσεως πάντως σίγουρα από την Κουμουνδούρου. 

Ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κουβέντα για την προεδρία, πρόσωπα και σχετικά θέματα. Ο Σωκράτης Φάμελλος τράβηξε χειρόφρενο για το ζήτημα στα μέλη της Π.Γ., από την αρχή της συνεδρίασης, με εισήγησή του. 

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη “μάζεψαν” τον κίνδυνο να βγαίνουν στελέχη δημόσια και να εκστομίζουν από μόνα τους προτάσεις και προτιμήσεις για την/τον διάδοχο της Κ. Σακελλαροπούλου, νωρίς. Μετά το ηχηρό άδειασμα στο στέλεχός του,  Θεόδωρο Μαργαρίτη, όταν πρώτος πρότεινε δημόσια την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία “παραφωνία” στον δημόσιο διάλογο. 

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει καμία διάθεση να λειτουργήσει ως “επισπεύδουσα”. Αναμένει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επ’ αυτού θα τοποθετηθεί. 

Δεν έχει όμως και καμία διάθεση να συνεννοηθεί ή να διαβουλευτεί, με δική της πρωτοβουλία, με τα όμορα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Και σε αυτό το πεδίο, το ΠΑΣΟΚ στέλνει με όλους τους τρόπους μήνυμα στην ελάσσονα αντιπολίτευση ότι πορεύεται, σχεδιάζει και αποφασίζει μόνο του και… όποιος θελήσει να συνταχθεί με τις προτάσεις του, ως “κυρίαρχος” πλέον στην Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα “Κεντρικά” του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν σκοπό να κάνουν σημαντικές εκπτώσεις στις προϋποθέσεις που έχουν συνομολογήσει πως πρέπει να διαθέτει η/ο επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Πρωτίστως θα αναμένουν την απόφαση Μητσοτάκη και τις εξηγήσεις του σχετικά με τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (την οποία είχε στηρίξει ολόθερμα το 2020 για τον θώκο). Συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις που συζητά το ΠΑΣΟΚ είτε για να δώσει τη συγκατάθεσή του στην επιλογή Μητσοτάκη είτε για να διαμορφώσει, εφόσον χρειαστεί, την αντιπρότασή του. 

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ

1. Καταρχάς θεωρεί ότι πρέπει να προταθεί πρόσωπο από τη Δημοκρατική Παράταξη,  να απηχεί ισχυρή η πολιτική του ταυτότητα.  

2. Να είναι μια προσωπικότητα που θα μπορεί να προσδώσει κύρος στον θεσμό. 

Για την αντιπρότασή τους κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί καν. 

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως όταν η Νέα Αριστερά διατύπωσε την πρότασή της για τον Χρήστο Ράμμο, το ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας τις επιφυλάξεις και τη διαφωνία του για την τακτική της ΝΕΑΡ, προέτασσε μεταξύ άλλων και την εξ ορισμού αρνητική απάντηση που θα έδινε η Ν.Δ., μιλώντας για επιλογή που δεν έχει στρατηγική νίκης –να επιβάλει δηλαδή το πρόσωπο της αρεσκείας– αλλά, αντίθετα, είναι “περιχαράκωσης” και ήττας, στρατηγική “κόμματος διαμαρτυρίας”. 

Με τούτο ως υποσημείωση από το πολύ πρόσφατο παρελθόν, είναι δεδομένο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εάν χρειαστεί να απορρίψει την πρωθυπουργική πρόταση και να αντιπαραβάλει δική της, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε υποψηφιότητα που θα δυσκολευτεί να “απορρίψει” χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός ονειρεύεται δορυφόρους, στη χώρα του πιο αργού...

Γ. Καραμέρος: Η κυβέρνηση ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Καραμέρος, καλεσμένος στην εκπομπή “Τώρα Μαζί”, την…