Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO

H NSO «κρυβόταν πίσω από το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη για ό,τι κάνουν οι πελάτε της» (Reuters)

Καταρρίπτεται το επιχείρημα της αμαρτωλής ισραηλινής εταιρείας NSO ότι δεν φέρει ευθύνη για το πώς οι πελάτες της χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Pegasus για κατασκοπεία σε κινητά τηλέφωνα.

Περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ παρέπεμψε τελικά σε δίκη την αγωγή που είχε καταθέσει η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του WhatsApp, για την παρακολούθηση εκατοντάδων χρηστών της μέσω του Pegasus.

Κατηγορούμενη για χακάρισμα και αθέτηση συμβολαίου, η NSO θα περάσει από δίκη κατά την οποία θα κριθεί η χρηματική αποζημίωση που αξιώνει η Meta.

H παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη αποτελεί νίκη για την προστασία της ιδιωτικότητας, δήλωσε ο Oυίλιαμ Κάρθκαρτ, επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνίας WhatsApp.

«Δαπανήσαμε πέντε χρόνια παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά μας επειδή πιστεύουμε ότι οι εταιρείες spyware δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την ασυλία ή να αποφεύγουν την λογοδοσία για τις παράνομες ενέργειές της» έγραψε ο Κάρθκαρτ σε ανάρτηση στο Χ.

«Οι εταιρείες παρακολούθησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παράνομη παρακολούθηση δεν θα γίνεται ανεκτή» συνέχισε.

H NSO «κρυβόταν πίσω από το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη για ό,τι κάνουν οι πελάτε της» (Reuters)

H NSO «κρυβόταν πίσω από το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη για ό,τι κάνουν οι πελάτε της» (Reuters)

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο βοήθησε να αποκαλυφθεί το 2016 η ύπαρξη του WhatsApp, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε είχε χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση αντίπαλων πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η τελευταία δικαστική απόφαση αποτελεί ορόσημο με «τεράστιες συνέπειες για τη βιομηχανία spyware» δήλωσε ο ερευνητής του Citizen Lab Τζον Σκοτ-Ρέιλτον.

«Ολόκληρη η βιομηχανία κρύβεται πίσω από το επιχείρημα ότι δεν φέρουν ευθύνη για ό,τι τι κάνουν οι πελάτες τους με τα εργαλεία hacking» δήλωσε. «Η σημερινή ετυμηγορία καθιστά σαφές ότι η NSO Group στην πραγματικότητα ευθύνεται για την παράβαση πολυάριθμων νόμων».

Η διεύθυνση του WhatsApp υπέβαλε αγωγή κατά της ισραηλινής εταιρείας το 2019 ζητώντας την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για την παράνομη πρόσβαση σε διακομιστές του WhatsApp με στόχο την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής, το Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση 1.400 χρηστών του WhatsApp, μεταξύ άλλων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντιφρονούντες.

Η NSO υποστήριζε από την πλευρά της ότι το Pegasus βοηθά τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών στην αντιμετώπιση τρομοκρατών, παιδόφιλων και σκληρών εγκληματών.

Το 2020 η εταιρεία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι καλύπτεται από την αμερικανική νομοθεσία περί ασυλίας ξένων διπλωματών, ισχυρισμός που καταρρίφθηκε στο δικαστήριο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ