Σε μια μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όλα παίζουν ρόλο. Και κυρίως τα κριτήρια διεξαγωγής των αγώνων. Εάν σε ένα παιχνίδι, το παρατεταμένο χέρι είναι πέναλτι και στο άλλο, όχι, τότε τα κριτήρια διαφέρουν. Εάν ένα σπρώξιμο, στον επιθετικό που είναι έτοιμος να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, είναι πέναλτι (και πιθανός κόκκινη κάρτα) στον κανονικό κόσμο και σε μια ομάδα… δεν είναι, τότε τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Εάν οι κόκκινες κάρτες, επίσης, μοιράζονται με διαφορετικά κριτήρια, πάλι προκύπτουν διαφορετικές συνθήκες. Μια κατάσταση, όχι υγιής. Και όχι στο 50-50.
Το Σάββατο ο Ολυμπιακός μάτωσε σε ακόμη ένα παιχνίδι με «μικρή» ομάδα. Νίκησε με 1-0 τη Λαμία και «κλείδωσε» ότι το 2025 θα τον βρει στην κορυφή της Stoiximan Super League. Αλλά για να συμβεί αυτό και να έρθει το «χρυσό» γκολ του Ζέλσον Μαρτίνς (64′), οι Ερυθρόλευκοι έπρεπε να ζήσουν ένα τρομερό διαιτητικό roller coaster. Με τα ευτράπελα της διαιτησίας να προκαλούν απορίες. Και σκέψεις. Καθώς Βεργέτης και (κυρίως) Παπαπέτρου, φρόντισαν να πρωταγωνιστήσουν στο παιχνίδι.
Για κάποιον λόγο ο Βεργέτης (και ο βοηθός του) δεν υπέδειξαν το χέρι-πέναλτι του Βιτλή στο 16′. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, δεν το είδε ούτε ο VAR Παπαπέτρου, με τον AVAR του (Τσέτσιλας). Ούτε το σπρώξιμο-πέναλτι του Κορνέζου στον Ελ Κααμπί στο 45′ είδαν. Ενώ παράλληλα χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 10 λεπτά εξέτασης από το VAR, για να ακυρωθεί ως οφσάιντ το γκολ του Ελ Κααμπί στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, αλλά και να μην υποδειχθεί το πέναλτι του Σιόβα στον Ελ Κααμπί στο φινάλε του ματς.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΤΟΝ ΜΟΥΤΙΝΙΟ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, «ΠΑΙΖΕΤΕ» ΣΕ (ΙΔΙΑ) ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ!
Τι είδαμε σήμερα στο ΟΑΚΑ; Διαφορετικά κριτήρια. Σε βαθμό ακραίο για τους διαιτητές. Ο Μουτίνιο της Καλλιθέας, πήρε κίτρινη κάρτα στο 19, για σκληρό μαρκάρισμα. Στο 33′, ο ίδιος παίκτης έκανε αψυχολόγητο και αχρείαστο μαρκάρισμα 15 μέτρα πίσω από το κέντρο του γηπέδου, στον Τζούρισιτς. Ηταν σαν να «έλεγε» στον διαιτητή «βγάλε με». Και ο Ευαγγέλου τον έβγαλε. Αν εξαιρέσουμε την ακραία ανόητη ενέργεια του Μουτίνιο, ο διαιτητής μπορούμε να πούμε ότι ακολούθησε τον κανονισμό.
Αλλά το έκανε μονόπλευρα. Καθώς στις ίδιες φάσεις, προς την πλευρά του Παναθηναϊκού, έκανε ότι δεν είδε! Στο 40′, έβγαλε κίτρινη στον Μπακασέτα για σκληρό τάκλιν στον Ματίγια. Κι όμως, στο 64′, άλλαξε τους κανονισμούς. «Βίασε» τα κριτήρια. Ο Ευαγγέλου είδε μπροστά του τον παίκτη του Παναθηναϊκού να γκρεμίζει τον Ντιαμπί, που έφευγε στην επίθεση. Σκληρό φάουλ, με σκοπό να ανακόψει επίθεση. Καθαρή κίτρινη κάρτα. Δεύτερη. Κόκκινη. Ο ίδιος ο Μπακασέτας κατάλαβε το σφάλμα που έκανε και ο τηλεοπτικός φακός τον είδε να στέκεται σοκαρισμένος με τα χέρια ψηλά, περιμένοντας τη 2η κίτρινη! Με το παιχνίδι στο 0-0, οι ισορροπίες θα άλλαζαν. Τι έγινε; Ο Ευαγγέλου τον επέπληξε και έδωσε απλό φάουλ. Αλλαγή κριτηρίων. Στο ίδιο παιχνίδι. Από τον ίδιο διαιτητή. Σε πανομοιότυπες φάσεις. Και 1-0, και +3 για τον Παναθηναϊκό στο 82′. Μπορεί να νικούσε και με 3-0 εάν έμενε με 10 παίκτες. Η ιστορία έγραψε ότι νίκησε 1-0, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 11 παίκτες!
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, «ΠΑΙΖΕΤΕ» ΣΤΟΝ ΜΠΡΙΝΙΟΛΙ
Και πάμε και στην Τούμπα, όπου το δίδυμο Φωτιάς – Σιδηρόπουλος, άλλαξαν τους συσχετισμούς του αγώνα. Στο 21′ ο Αθανασίου κάνει φάουλ στον Σβαμπ. Απρόσεκτα σηκώνει το πόδι του ψηλά. Πετυχαίνει τον Αυστριακό μέσο. Ο Φωτιάς είναι δίπλα. Βγάζει από το τσεπάκι του την κίτρινη κάρτα. Η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Δεν έγινε σαφές εάν του είπαν από το VAR εάν ήταν ή όχι. Αλλά ο Σιδηρόπουλος, που ήταν στο VAR, συμφώνησε. Καθώς η απόφαση δεν άλλαξε. Πάμε τώρα να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στον πρόσφατο (πρώτο αγώνα) ΑΕΚ-Αρης, για τους «16» του Κυπέλλου, το διαιτητικό δίδυμο πρωταγωνίστησε πάλι. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι προσπάθησε να… αποκεφαλίσει τον Σουλεϊμάνοφ στο 32ο λεπτό, χτυπώντας τον με τις τάπες στο κεφάλι. Ο Σιδηρόπουλος έδωσε φάουλ και κίτρινη. Ο Φωτιάς (από το VAR) τον κάλεσε να κάνει ανασκόπηση. Ο «κορυφαίος», πήγε στην οθόνη. Και αποφάσισε να μην λάβει υπόψη του ούτε το σοκαριστικό της εικόνας. Διατήρησε την κίτρινη και έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Το ίδιο δίδυμο, σε αντίθετες θέσεις, απέβαλλαν τον Αθανασίου, σε μια πολύ πιο απλή φάση…
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, ΦΩΤΙΑΣ, ΓΟΥΛΙΑΝ ΚΑΙ… «ΟΧΙ ΚΟΚΚΙΝΗ»
Θέλετε κι άλλο; Στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος του πρώτου γύρου, ο Μπρόνσον ισοπεδώνει τον Γουίλιαν στη μεσαία γραμμή. Ακραίο, αντιαθλητικό χτύπημα στον αχίλλειο τένοντα. Ο Παπαπέτρου (σ.σ. όλως τυχαίως VAR το Σάββατο με τη Λαμία) δίνει φάουλ και κίτρινη κάρτα. Ο Φωτιάς τον καλεί να κάνει ανασκόπηση. Ο λόγος, προφανής.
Ο Μπρόνσον είχε χτυπήσει με τρόπο εγκληματικό τον Βραζιλιάνο, από πίσω. Η απευθείας κόκκινη, αυτονόητη και καταφανής. Ο… διεθνής Παπαπέτρου, πήγε στο VAR και έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη διόρθωση. Κίτρινη, είπε. Αποτέλεσμα; Ο Γουίλιαν έχασε σχεδόν 50 ημέρες ποδοσφαίρου από τον τραυματισμό που του προκάλεσε στον αστράγαλο ο παίκτης του Ατρόμητου!
Ο ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΕΙΔΕ TO ΠΕΝΑΛΤΙ TOY ΧΑΤΖΙΣΑΦΙ, ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΙΤΛΗ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ!
Αλλά και πάλι, δεν τελειώσαμε. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Ολυμπιακός είδε τον διαιτητή Βεργέτη να δείχνει «παίζεται» στο χέρι του Βιτλή, στο 16ο λεπτό του αγώνα. Με τη… σύμφωνη γνώμη του Παπαπέτρου στο VAR. Το βράδυ της Κυριακής, ο Βεργέτης ήταν VAR στο παιχνίδι ΑΕΚ – Λεβαδειακός.
Στο 58′ ο Χατζισαφί κάνει χέρι σε γύρισμα του Πεντρόσο. Η μπάλα πηγαίνει στο δεξί χέρι του Ιρανού. Ο Τσακαλίδης δείχνει πέναλτι. Η φάση ελέγχεται από το VAR. Ο Βεργέτης την είδε, τη μελέτησε τη φάση. Και έδωσε… πέναλτι! Συμφώνησε. Αλλά του Βιτλή έκρινε ότι δεν είναι. Διαφορετικά κριτήρια, σε κάτι παραπάνω από 24 ώρες μετά το Καραϊσκάκη!
Και χωρίς σε αυτό να βάζουμε καν την απίθανη φάση του γκολ της ΑΕΚ, στην οποία ο Μήτογλου απλά πετάει κάτω τον αντίπαλό του και σκοράρει. Με τον Βεργέτη να το… κατακυρώνει!
Και όλα τα παραπάνω, είναι απλά μόνο κάποιες από τις φάσεις όπου τα κριτήρια στις αποφάσεις έχουν αλλοιωθεί. Όχι από τυχαίους, διαφορετικούς διαιτητές, αλλά από πρόσωπα που τη μία φορά πήραν μία απόφαση και την άλλη φορά, πήραν μια τελείως διαφορετική. Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι εάν σοβαρό ζήτημα. Που θα πρέπει να απασχολήσει. Πρωτίστως τον αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά. Διότι τα κριτήρια και οι κανονισμοί, δεν μπορεί να τηρούνται κατά το δοκούν, αλλά με ίσες αποστάσεις και λογική του 50-50. Ούτε ανάλογα με το ποιος παίζει.
Πηγή: in.gr