ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.53
“Δόθηκαν με μεγάλη σαφήνεια οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2024.
Ενώ πρόσθεσε, ακόμη: “Είναι ένα πρόγραμμα έργου που καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εγκρίνονται δύο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για τα Ωνάσεια σχολεία και το IB στο Δημόσιο (…) Εκσυγχρονίζεται το σύστημα των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην τελική ευθεία μπαίνει η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Στρέφουμε το βλέμμα μας στους πολίτες που το
Θα συνεδριάσουμε εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου”.
Ολόκληρη η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο
“Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θα επιδιώξουμε η σημερινή συνεδρίαση να είναι λίγο πιο σύντομη και θα επανέλθουμε στις 10 Ιανουαρίου με τα υπόλοιπα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου και λόγω των ημερών.
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διεξαγωγή της συζήτησης του προϋπολογισμού και για τη συνολική παρουσία της κυβέρνησης.
Νομίζω ότι αποτυπώθηκαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, αλλά ήταν νομίζω και μια ευκαιρία για όλα τα υπουργεία να παρουσιάσουν τις δικές τους προτεραιότητες και προτεραιότητες, οι οποίες μάλιστα καταγράφονται και στους γνώριμους πλέον μπλε φακέλους με τις δράσεις κάθε Υπουργείου για το 2025.
Είναι ένα πρόγραμμα έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε. Κυρίως όμως να το κάνουμε και πραγματικότητα. Και σε μια τέτοια συγκυρία το βλέμμα μας στρέφεται στο μέλλον και στη νέα γενιά.
Γι’ αυτό και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε σήμερα.
Να κάνω μια ειδική μνεία στα δημόσια Ωνάσεια σχολεία, ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο, το οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ανθρωπιστικές, τις θετικές επιστήμες, τις καλές τέχνες, με τις δράσεις αυτού του δικτύου να καλύπτονται εξ ολοκλήρου με δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση.
Είναι μια πρωτοποριακή παρέμβαση την οποία κάνουμε στη δημόσια παιδεία, η οποία νομίζω ότι θα μπορέσει να αποτελέσει και οδηγό για δράσεις τις οποίες θα θέλουμε σταδιακά να επεκτείνουμε σε όλο το εύρος των δημόσιων σχολείων μας.
Και το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του International Baccalaureate, του γνωστού μας IB, στη δημόσια εκπαίδευση στην πράξη, διότι είχε καθιερωθεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση σε έναν αριθμό δημόσιων πειραματικών λυκείων. Το Διεθνές απολυτήριο μπορεί να είναι ένα διαβατήριο για μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό.
Δεν θα αφορά πια πλέον μόνο κάποια ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα το προσφέρουν, αλλά σταδιακά όλα τα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να το επιλέξουν.
Σήμερα επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας θα μας παρουσιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο προσχέδιο για το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας τη σημαντική ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Νομίζω ότι ο στόχος είναι κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετατίθεται μακριά από τη μόνιμη κατοικία του, να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή διαμονή και ένα μέτρο το οποίο θυμίζω ότι ακολουθεί και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση των ενστόλων που είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας στην πράξη και τον επικίνδυνο χαρακτήρα του λειτουργήματός τους.
Ένα τρίτο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα είναι η αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης, των αποχέτευσης συνομιλίας και αποχέτευσης των δήμων. Θα προχωρήσουμε σε μια τολμηρή παρέμβαση, σε έναν εκσυγχρονισμό των πολλών φορέων που έχουμε σήμερα.
Το κάνουμε με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να τους δώσουμε κίνητρα να συγχωνευθούν, να αναπτυχθούν με σκοπό να γίνουν αποτελεσματικότεροι, να αυξήσουν και την εισπραξιμότητα τους, καθώς έχουμε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με το πόσο επιμελής είναι η κάθε ΔΕΗ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις.
Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε μια ακόμα εκκρεμότητα δεκαετιών – είναι η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Ύστερα από πάρα πολλές περιπέτειες μπαίνει στην τελική ευθεία και το έργο πλέον υπάγεται στον κώδικα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ώστε σύντομα να μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων φυλακών εκτός του αστικού ιστού. Ήταν ένα αίτημα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά νομίζω ότι είναι ένα αίτημα το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας.
Πριν περάσουμε στην υπόλοιπη ατζέντα, δυο λόγια, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι πάντα μια ευκαιρία για μια σύντομη ανάπαυλα και σίγουρα μια πιο ζεστή επαφή με τους πολίτες. Να στρέψουμε το βλέμμα μας και την προσοχή μας στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Εμείς προφανώς δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού.
Το ξέρουμε καλά ότι η ευθύνη δεν πάει διακοπές, οπότε θα συνεδριάσουμε και πάλι, όπως είπα αμέσως μετά, στις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον ετήσιο προγραμματισμό μας.
Σε κάθε περίπτωση να ευχηθώ σε εσάς και την οικογένειά σας, Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, υγεία και χαρές στις οικογένειές σας και βέβαια καλή δύναμη σε εσάς, σε όλους μας, στους συνεργάτες σας. Και με αυτή την εισαγωγή νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας”.
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του με τίτλο “Τελευταίο Yπουργικό για το 2024 – Ποιες κατευθύνσεις δίνει ο Κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του“, το Capital.gr μετέδιδε:
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Έχοντας ολοκληρώσει πριν ένα εικοσιτετράωρο τον κύκλο των ευρωπαϊκών επαφών και παρεμβάσεών σου σε Βρυξέλλες και φινλανδική Λαπωνία, με πρόταγμα τις πρωτοβουλίες για την ανταγωνιστικότητα και την κοινή άμυνα, ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο.
Η τελευταία συνεδρίαση για το 2024 δε θα αποτελέσει μόνο ευκαιρία ανασκόπησης δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως αυτές εξελίχθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Κατά κύριο λόγο, το…ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού 19 ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που σηκώνει αυλαία την ενδέκατη πρωινή, είναι το σημείο αναφοράς για την εκπομπή μηνυμάτων, τα οποία σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με το…άνοιγμα του κυβερνητικού διασκελισμού, ενόψει μίας χρονιάς, η οποία, όπως επισημαίνουν…γαλάζια στελέχη θα μετατραπεί σε…γέφυρα υλοποίησης συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών δεσμεύσεων. Σε ένα περιβάλλον, μάλιστα, πίεσης σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, που διεκδικεί τη δική του μερίδα στο χώρο του Κέντρου, αναβαπτισμένο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση όχι μόνο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως αυτό της ακρίβειας, αναμένεται να επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Και για το λόγο αυτό, τα πρωθυπουργικά σήματα στη σημερινή συνεδρίαση θα έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο.
Αναδεικνύοντας τη συγκυρία των εσωτερικών προκλήσεων και το στοίχημα της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του συνέχεια στην παραγωγή έργου και απτά αποτελέσματα. Οι υπουργοί, παράλληλα, αμέσως μετά την έγκριση του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής για το 2025, θα λάβουν στα χέρια τους τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους για το 2025. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι προτεραιότητες
Οι νέες μειώσεις φόρων, οι αυξήσεις στα εισοδήματα, με τελικό στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει ή ακόμα και να υπερβεί τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και η ενίσχυση των συντάξεων κυριάρχησαν και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη στρατηγική του 2025 για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τα…γαλάζια ραντάρ, μέσα από τα…νεύματα για διεύρυνση της βεντάλιας που σχετίζεται με τις μόνιμες φοροαπαλλαγές τόσο το 2025, όσο και τη διετία 2026-2027 είναι στραμμένα (κατά κύριο λόγο) στη μεσαία τάξη, αλλά και σε όσους τα…φέρνουν δύσκολα στην καθημερινότητα. Είναι στραμμένα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και στα κοινά που κινούνται στην αποκαλούμενη…γκρίζα ζώνη, καθώς στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι μόνο να ορθώσει διαχωριστικά τείχη με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη, ταυτίζοντας τη Νέα Δημοκρατία με το μοναδικό κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αλλά και να απεγκλωβιστεί, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, από το επίπεδο των ευρωεκλογών, προκειμένου να πείσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός πόλος εξουσίας.
“Σε μία εποχή που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να ψηφίσουν προϋπολογισμό, η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου και σύγκλισης. Πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί όπου θέλουμε. Όμως, έχουμε βάλει τα θεμέλια για μία καλή πορεία της οικονομίας που μας επιτρέπει να επιταχύνουμε και να διευρύνουμε τις κοινωνικές πολιτικές”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του. Παράλληλα με τις κινήσεις στο επίπεδο της οικονομίας, των φοροαπαλλαγών και της ανάπτυξης, η Ηρώδου Αττικού 19 ποντάρει σε κινήσεις εντός του 2025 που απαντούν:
– Στο στεγαστικό, μέσα από το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”.
– Στο δημογραφικό.
– Στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
– Στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.
– Στην υλοποίηση μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων στις περιφέρειες.
– Στην προστιθέμενη αξία του Ταμείου Ανάκαμψης. “Η χώρα μας παραμένει στις 5 πρώτες θέσεις της απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την Παρασκευή υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 5ο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ που αφορά 1,3 δισ. ευρώ δωρεάν επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. δάνεια. Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει 135 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα και έχουμε λάβει κάτι περισσότερα από το 50% των πόρων του Ταμείου, δηλαδή λίγο πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επόμενοι 20 μήνες θα απαιτήσουν πολλή δουλειά από όλους μας για να ολοκληρώσουμε το σύνολο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας σχεδίου. Ένα σχέδιο που έχει συμβάλει σημαντικά έως σήμερα στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας εκατομμυρίων συμπολιτών μας”, επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται:
– Η παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων, β) Ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας και εισαγωγή καινοτομιών στην εκπαίδευση.
– Η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Η παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
– Η εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, σχετικά με τον καθορισμό των ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.
Πηγή: capital.gr