Συνεχίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επισκέψεις μαθητών στο Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) στη Νέα Ιωνία Αττικής.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΜΙΠΟ αναφέρεται πως: «Η Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου Ν. Ιωνίας, συνεχίζει να υποδέχεται μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και συλλόγους και φορείς από όλη την Αττική και όχι μόνο.
Πριν από την ξενάγηση στα μουσεία, οι επισκέπτες-μαθητές ενημερώνονται για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922, που οδήγησαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στην Καταστροφή και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες αλλά και για την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στη Ν. Ιωνία και τα δύσκολα χρόνια της αποκατάστασής τους. Έτσι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, υποδεχθήκαμε:
- Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 υποδεχθήκαμε, ενημερώσαμε και ξεναγήσαμε 25 μαθητές/τριες του 3ου Γ.Ε.Λ. Ηρακλείου Αττικής που τους συνόδευαν οι καθηγήτριές τους: Ιωάννα Τασιοπούλου και Ελένη Βογιατζή.
- Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, υποδεχθήκαμε, 75 μαθητές/τριες του 5ου
Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, που τους συνόδευαν οι καθηγητές/τριες τους: Ανδρέας Σπανός, Ελένη Κοτσαμπασάκη, Κωνσταντίνος Μαστοράκης, Φωτεινή Μπούσιου, Ευαγγελία Νίκα και Μαρία Ακριτίδου. - Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, υποδεχθήκαμε 36 μαθητές του 2ου Λυκείου
Γέρακα, που τους συνόδευαν οι καθηγητές/τριές τους: Μανώλης Προμπονάς, Μαρία Αλεξοπούλου και Βίκη Παπαλιώση. - Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, υποδεχθήκαμε 75 μαθητές του 7ου
Γυμνασίου Ν. Ιωνίας που τους συνόδευαν οι καθηγητές/τριές τους: Βασιλική Διαμάντη, Βασιλική Καλογεροπούλου, Δαυίδ Καρυωτάκης, Δήμητρα Λιάπη και Ζωγραφιά Μινέτου. - Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, υποδεχθήκαμε 50 μαθητές του 1ου Γ.Ε.Λ.
Ιλίου που τους συνόδευαν οι καθηγήτριες τους Φωτεινή Κωστάκου, Παναγιώτα Μπέτση και Ευτυχία Αυγουστάτου. Στην ξενάγηση συμμετείχε και η κ. Δέσποινα Πικοπούλου».
Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών
Στην πρόσφατη τελετή βραβεύσεων της κατηγορίας “Β΄ τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών έτους 2024”, από την Ακαδημία Αθηνών, ο Πρόεδρός της Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, βράβευσε τον πρόεδρο του KEMIΠΟ, Λουκά Χριστοδούλου για την συγγραφή του τρίτομου έργου «Οι προσφυγικοί οικισμοί της Ε.Α.Π. στη Μακεδονία (1928)».
Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου: «Το εν λόγω έργο βραβεύτηκε ως πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, αναφερόμενη σε θέματα “αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας” και έλαβε το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου.Το τρίτομο συγγραφικό έργο αποτελείται από 2.134 σελίδες και περιγράφει τους 1.385 προσφυγικούς οικισμούς που είχε υπό την επίβλεψή της η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) την περίοδο 1923-1930 στα γεωγραφικά όρια της τότε Μακεδονίας, που συγκροτούσαν τα 17 γραφεία Εποικισμού της.
Για να μην ξεχάσουμε ΠΟΤΕ, που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και πως έζησαν τα πρώρα “πέτρινα χρόνια” τους στη Μακεδονία.
Ήταν για μένα ένα έργο ζωής και μελέτης 10 ετών! Μια έκδοση της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, που πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του “Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού”, και την “Υποστήριξη της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.)”, τους οποίους και ευχαριστώ!».
Σχετικές ειδήσεις:
Το ertnews.gr στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)
KEMIΠΟ: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Συνεχίζονται οι επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr