Συνεχίζεται η πρόχειρη νομοθέτηση με κατάθεση…

Με 159 "ναι" πέρασε ο Προϋπολογισμός - 139 "όχι"

Συνεχίζεται και φέτος η τάση της πρόχειρης νομοθέτησης κάθε Δεκέμβριο με τροπολογίες που περιλαμβάνουν άσχετες μεταξύ τους και άσχετες ως προς τον νόμο που προσαρτώνται διατάξεις, πρακτική που αντίκειται ξεκάθαρα στα οριζόμενα από το Σύνταγμα, όπως καταδεικνύει η νέα μελέτη που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ. 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης: 

Τον Δεκέμβριο του 2024 ψηφίστηκαν 11 τροπολογίες με συνολικά 65 άρθρα και μόνο 1 από αυτές ήταν σχετική με τον νόμο στον οποίο ψηφίστηκε.  

Ο Δεκέμβριος αποτελεί τον δεύτερο χειρότερο μήνα νομοθέτησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το διάστημα 2014-2024 που εξετάζει ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης του ΚΕΦΙΜ, με μέση επίδοση 54,9 στα 100, μετά τον μήνα Αύγουστο κατά τον οποίο η μέση επίδοση βρίσκεται στο 53,1 στα 100. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διατάξεις που ψηφίζονται έχουν έκτακτο χαρακτήρα, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του έτους, ενώ o Αύγουστος είτε προηγείται θερινής διακοπής ή εκλογικής αναμέτρησης (2015), είτε ακολουθεί εκλογική αναμέτρηση (2019, 2023).

Σε ό,τι αφορά τα συνολικά άρθρα των τροπολογιών, τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνεται σχετική βελτίωση. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2024 ψηφίστηκαν τροπολογίες με συνολικά 65 άρθρα, έναντι 49 άρθρων τον Δεκέμβριο του 2023, 102 άρθρων τον Δεκέμβριο του 2022, 154 άρθρων τον Δεκέμβριο του 2023 και 147 άρθρων τον Δεκέμβριο του 2020. 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των τροπολογιών του Δεκεμβρίου, οι σχετικές με τον νόμο στον οποίο προσαρτήθηκαν τροπολογίες δεν ξεπέρασαν το 40% του συνόλου ποτέ σε όλο το διάστημα 2014-2024. 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών του Δεκεμβρίου, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό των τροπολογιών που κατατέθηκαν μία ημέρα πριν ή την ίδια ημέρα με την ψήφιση ήταν 73% και 85% αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο του 2022 το σχετικό ποσοστό έπεσε στο 27% και το 2023 δεν υπήρξαν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ενώ το 2024 το 64% των τροπολογιών που ψηφίστηκαν κατατέθηκαν μία ημέρα πριν ή την ίδια ημέρα με την ψήφιση τους. 

Τον Δεκέμβριο του 2024 η διαβούλευση για τους νόμους που ψηφίστηκαν διήρκησε κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες και συμπεριέλαβε το 80% των άρθρων.  
Η έκθεση του Δεκεμβρίου 2024 του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται στα στοιχεία του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το μεγάλο ποσοστό άσχετων τροπολογιών που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο.   

Για την καλύτερη παρακολούθηση του Κοινοβουλευτικού έργου και την τήρηση των κανόνων δικαίου που αφορούν την νομοθέτηση, το ΚΕΦΙΜ προτείνει:  

Τη δημοσίευση ετήσιων στατιστικών στοιχείων από τη Βουλή, στα οποία θα αναφέρονται όλα τα κρίσιμα για τη νομοθέτηση δεδομένα, σχετικά με ζητήματα που ρυθμίζονται από το Σύνταγμα, τους νόμους καλής νομοθέτησης, και τον Κανονισμό της Βουλής.  

Την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ώστε να γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο εισαγωγής τροπολογιών, ως προς τον χρόνο και το περιεχόμενό τους.

Την αύξηση του χρόνου διαβούλευσης στις 4 εβδομάδες, με τη δέσμευση η διαβούλευση μικρότερου χρονικού διαστήματος να έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, τις περιόδους διακοπών όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, η διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης να προσαυξάνεται κατά μία εβδομάδα, ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος αξιολόγησης και σχολιασμού σε πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς. 

Τη διάθεση όλων των άρθρων των σχεδίων νόμων προς δημόσια διαβούλευση με υποχρέωση αιτιολόγησης εκ μέρους του προτείνοντος Υπουργού για τα άρθρα που τελικώς δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ