Του Νίκου Ρουσάνογλου
Το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει η πιο ενεργή διαχείριση και κυρίως αξιοποίηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μέσω σχετικής τροπολογίας που περιλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Με βάση αυτήν, η ΕΤΑΔ αποκτά πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων Α.Ε. κι επενδυτικών σχημάτων, με εισφορά σε είδος. Αυτή είναι δυνατόν να συνίσταται σε δικαιώματα κυριότητας, επιφάνειας ή άλλης εμπράγματης εξασφάλισης, σε ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της.
Στόχος είναι να μπορεί η ΕΤΑΔ να προκηρύξει διαγωνισμούς για την ενεργή διαχείριση όχι μεμονωμένων ακινήτων της, αλλά ολόκληρων χαρτοφυλακίων από ακίνητα, “ξεκλειδώνοντας” ουσιαστικά τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την άντληση εσόδων, αλλά και την επαναφορά χιλιάδων ακινήτων στην αγορά, είτε πρόκειται για οικιστικά, είτε για τουριστικά, είτε για επαγγελματικά, που μπορούν π.χ. να μετατραπούν σε κατοικίες, ή να επαναλειτουργήσουν με άλλο πλαίσιο και χρήστη. Όπως ανέφερε και προ διμήνου στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, ο αρμόδιος Υπ. Εθν. Οικονομίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, “ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον συντονισμό του έργου της χαρτογράφησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ και σταδιακά έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης. Θα αλλάξουμε όμως τη διαδικασία, δεν θα έχουμε 1.000 διαγωνισμούς, θα κάνουμε εταιρείες συμμετοχών, μετά από σχετικές μελέτες που θα γίνουν. Θα ομαδοποιηθούν πολλά από αυτά τα ακίνητα, το Δημόσιο θα κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες, αφού κερδίσουν τους διαγωνισμούς, θα αναλάβουν την αξιοποίησή τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες από το να προσπαθήσουμε ένα-ένα να τα αξιοποιήσουμε”.
Το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αναθέσεις των πακέτων των ακινήτων που θα αναλάβουν να ξεχωρίσουν οι ανάδοχοι. Στόχος είναι να προκύψουν 9 επιμέρους σχήματα, που θα αναλάβουν από ένα “πακέτο” ακινήτων το καθένα. Από τα 36.000 ακίνητα, πρόθεση της ΕΤΑΔ και του δημοσίου, είναι να προκύψουν περίπου 9 χαρτοφυλάκια αποτελούμενα από 1.000 ακίνητα το καθένα, δηλαδή συνολικά 9.000 ακίνητα. Αυτά θα αποτελέσουν τη “μαγιά” των επόμενων διαγωνισμών, που πλέον θα απευθυνθούν απευθείας στην αγορά ακινήτων και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, θα συσταθούν εταιρείες συμμετοχών με συμμετοχή και της ΕΤΑΔ, η οποία θα εισφέρει τα ακίνητά της στις εταιρείες αυτές και οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν την τεχνική και νομική ωρίμανσή τους, αλλά και την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων ανακατασκευής, ή αλλαγής χρήσης, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των ακινήτων και συνολικά των χαρτοφυλακίων. Η συμμετοχή της ΕΤΑΔ θα της προσφέρει τα απαιτούμενα έσοδα, ενώ την πλειοψηφία των εσόδων θα την εισπράττουν οι ιδιώτες, βάσει και του αντίστοιχου ποσοστού τους.
Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, περιλαμβάνονται πάνω από 78.000 δικαιώματα ακινήτων, αλλά αποτιμημένα είναι μόλις 2.900. Αυτά εκτιμάται ότι είναι συνολική αξίας 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τουριστικά ακίνητα. Σημειώνεται πως η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Η. Χατζηγεωργίου εκτίμησε προσφάτως πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, το επόμενο διάστημα, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση ακινήτων, αλλά και η σύνδεση με την πραγματική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ αποτελεί τη μετεξέλιξη πλειάδας φορέων διαχείρισης δημόσιων ακινήτων του παρελθόντος, αποτελώντας συνέχεια της εταιρείας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε” που συστάθηκε το 1998 με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ. Το 2016, μετεξελίχθηκε σε 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), έχοντας στο μεσοδιάστημα απορροφήσει τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 2011 και την Εταιρεία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε” το 2016.
Το 2023, τα έσοδα της ΕΤΑΔ ανήλθαν σε 55,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των σημαντικών ακινήτων που εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται τα Σπήλαια του Διρού, το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας και η Ακτή Βουλιαγμένης.
Πηγή: capital.gr