O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασαν, σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με το Στεγαστικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόβλημα
Το Σχέδιο Νόμου εστιάζει στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων με επίκεντρο το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα στέγασης το οποίο αναμφισβήτητα επηρεάζει τις συνθήκες ζωής και εργασίας πολλών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επισημαίνεται ότι η εύρεση και συντήρηση κατοικίας έχει καταστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης ακινήτων, ιδίως για νέους αξιωματικούς, που υποχρεούνται σε συχνές μετακινήσεις λόγω υπηρεσίας.
Η αξιοπρεπής διαβίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπηρετούν απρόσκοπτα την αποστολή τους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες διασφάλισης της Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, προβλέπει ένα σύγχρονο μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της αμυντικής οχύρωσης της πατρίδας.
Οι στόχοι
Κεντρική στόχευση του Σχεδίου Νόμου είναι η θέσπιση σύγχρονων ρυθμίσεων για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί το έργο τους.
Με τη σύσταση των δύο νέων νομικών προσώπων, του Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) και της “Εταιρίας Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων” (ΕΤΑΕΔ), επιλύεται το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων αναφορικά με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει ρητά πλέον “ποιος κάνει τι”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ειδικότερα επιτυγχάνονται τα εξής:
α. Νέο θεσμικό πλαίσιο διακλαδικής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της σύστασης ενιαίου ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας” (ΤΑΕΘΑ). Ο νέος Φορέας έχει αποστολή τη μέριμνα, τη στέγαση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και την εν γένει χρηματοδότηση σκοπών Εθνικής Άμυνας.
Προβλέπεται συστηματική καταγραφή των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το ΤΑΕΘΑ θα αναπτύξει Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων (ΟΠΣΑ) στο οποίο θα ενταχθούν και θα τηρούνται επικαιροποιημένα αρχεία και στοιχεία των συγχωνευόμενων Ταμείων Εθνικής ‘Αμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ).
β. Ενίσχυση της ευελιξίας και της ταχύτητας των διαδικασιών αξιοποίησης με τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων” και διακριτικό τίτλο “ΕΤ.Α.Ε.Δ.”, το οποίο λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Για πρώτη φορά δημιουργείται αυτοτελές νομικό πρόσωπο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του στρατεύματος αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, καθώς και σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης ακινήτων, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το οργανωτικό μοντέλο της ΕΤΑΕΔ αναμένεται να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις ανάγκες των στρατηγικών και επιχειρησιακών προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη σύγχρονα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Επιπλέον, παρέχεται εξουσιοδότηση για έκδοση σύγχρονου οργανογράμματος με πρόβλεψη στελέχωσης με εξειδικευμένο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου και δυνατότητα απόσπασης εξειδικευμένου προσωπικού από τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
γ. Αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη στεγαστικής πολιτικής, η οποία αποτυπώνεται σε δεκαετές διακλαδικό στεγαστικό πρόγραμμα και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τα έσοδα αξιοποίησης των ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα αποτυπώνονται:
– Η κατάλληλη ανάπτυξη των ακινήτων από το ΤΑΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.
– Η επιδότηση ενοικίου των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Η δημιουργία διακλαδικού Κανονισμού Διαχείρισης στρατιωτικών οικημάτων.
δ. Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων.
Τα οφέλη
Το στεγαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αφουγκράζεται τις ανάγκες των στρατιωτικών και έρχεται να ενισχύσει με έμμεσο τρόπο το εισόδημά τους, αναπτύσσοντας δράσεις κοινωνικής στέγασης, μέσω της κατασκευής, μετασκευής, ανακαίνισης και συντήρησης των στρατιωτικών οικημάτων και των υποστηρικτικών δομών (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί).
Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος και την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας του έμψυχου δυναμικού, και κατά συνέπεια της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας της χώρας.
Επιπλέον, η παροχή στέγης αναμένεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις παραιτήσεις των στρατιωτικών, αφού διευκολύνεται η καθημερινότητά τους και η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα το μέγεθος της προσφοράς τους.
Έπειτα, η ενίσχυση των στεγαστικών παροχών δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για τους νέους να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προσελκύοντας νέα στελέχη στη “μεγάλη στρατιωτική οικογένεια”.
Τέλος, μέρος των πόρων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα κατευθυνθεί στην επιχειρησιακή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι αλλάζει
Το Σχέδιο Νόμου αποτελεί μια απαραίτητη μεταρρυθμιστική τομή, τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς προνοεί για:
– Συγχώνευση των τριών ταμείων δηλαδή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) με επαρκείς για την εκπλήρωση της αποστολής του πόρους και υιοθέτηση ενιαίων διαδικασιών και σαφούς νομικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του
– Δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο συστηματικής καταγραφής – απογραφής των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διευκόλυνση του έργου της Υπηρεσίας και της εκπλήρωσης της αποστολής της τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο
– Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) σε σύγχρονο νομικό πρόσωπο με ενισχυμένες εξουσίες και ευελιξία, την Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ)
– Εξορθολογισμός των διοικητικών και οργανωτικών διαδικασιών διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ακινήτων με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο
– Στελέχωση των δύο νέων φορέων (ΤΑΕΘΑ και ΕΤΑΕΔ) με προσωπικό εξειδικευμένο στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα εργαλεία
– Εισαγωγή δυνατότητας εκπόνησης τεχνικής, νομικής και χρηματοοικονομικής μελέτης για την τεκμηρίωση του στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων
Πηγή: capital.gr