Η διαδρομή του φυσικού αερίου και η «προδοσία» του Ρόμπερτ Φίτσο

Η διαδρομή του φυσικού αερίου και η «προδοσία» του Ρόμπερτ Φίτσο

«Ντροπή»: έτσι σχολίασε η σλοβακική αντιπολίτευση την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο στον Βλαντίμιρ Πούτιν – μόλις την τρίτη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη στη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από εκείνη του αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεχάμερ, τον Απρίλιο του 2022 και του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, τον περασμένο Ιούλιο. «Είναι μια προδοσία και ακόμα ένα ανήθικο βήμα που θα εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα», σχολίασε από την πλευρά της μία τσέχα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, η Ντανούζε Νερούντοβα. «Μεγάλο θέμα ασφάλειας», για τη Σλοβακία και την Ευρώπη ολόκληρη χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έλλειψη βούλησης, από πλευράς Φίτσο, να τερματίσει την εξάρτηση της χώρας του από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σε δυσθεώρητα ύψη

Τόσο ο σλοβάκος όσο και ο ούγγρος πρωθυπουργός, οι δύο καλύτεροι φίλοι του ρώσου προέδρου στην ΕΕ, δίνουν μάχη ώστε να διατηρηθεί η διαδρομή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει όμως δηλώσει επανειλημμένως πως δεν θα ανανεώσει την πενταετή συμφωνία διέλευσης, η οποία αναμένεται να λήξει στα τέλη του έτους, καθώς δεν θέλει να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας. Η Ρωσία πέρασε μισό αιώνα αναπτύσσοντας το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, που είχε φτάσει, στο πικ του, στο 35%. Μετά την ολομέτωπη εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο, έχασε το μεγαλύτερο τμήμα του από αντιπάλους όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

Το 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της απώλειας των ρωσικών προμηθειών. Οι αναλυτές λένε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ΕΕ δεν έχει να φοβηθεί πολλά από το επικείμενο τέλος της συμφωνίας διέλευσης αερίου μέσω Ουκρανίας και ο νέος επίτροπος ενέργειας του μπλοκ, Νταν Γιόργκενσεν, είπε πρόσφατα στο Politico ότι οι Βρυξέλλες «προετοιμάζονται» για ένα κλείσιμο, το οποίο «δεν είναι κάτι που αποτελεί έκπληξη». Περισσότερο θα επηρεαστούν η Σλοβακία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Τσεχία, σύμφωνα ωστόσο με ευρωπαίους αξιωματούχους το ράλι των τιμών δεν πρόκειται να επαναληφθεί, δεδομένων των μέτριων ποσοτήτων ρωσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, πέρυσι, μόλις το 8% των ρωσικών ροών αερίου στην Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών την περίοδο 2018-2019) και του μικρού αριθμού πελατών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Η διατήρηση της διαδρομής

Ο Φίτσο, ωστόσο, επιμένει πως, παρότι η χώρα του έχει διαφοροποιήσει τις συμβάσεις προμήθειας, η απώλεια των προμηθειών μέσω Ουκρανίας θα εκτοξεύσει το κόστος της ενέργειας στη χώρα. Τόσο αυτός όσο και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που επίσης επιθυμεί διακαώς τη διατήρηση της διαδρομής αν και εξακολουθεί να λαμβάνει φυσικό αέριο από τον νότο, μέσω του αγωγού Turkstream, λένε και ξαναλένε πως είναι για αυτούς ένα ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας. Ο ουκρανός πρόεδρος, πάλι, δήλωσε στο Politico, πως όλα είναι θέμα χρημάτων – και πως η Σλοβακία κερδίζει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο από την πρόσβασή της στο (εκπτωτικό) ρωσικό αέριο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Μετά τις συνομιλίες που είχε προχθές με τον Φίτσο ο ρώσος πρόεδρος, το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως η κατάσταση με τις ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν το φυσικό αέριό της βάσει της συμφωνίας διέλευσης μέσω Ουκρανίας είναι «περίπλοκη» και «απαιτεί περισσότερη προσοχή». Από την πλευρά του, ο σλοβάκος πρωθυπουργός φρόντισε να επισημάνει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει αέριο στη χώρα του – υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως για όλα φταίει ο Ζελένσκι.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ