Στη Ραψάνη, την παραμονή των Χριστουγέννων και, σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι νοικοκυρές ανά την Ελλάδα ετοιμάζουν το Χριστόψωμο, μαζί με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες συνταγές. Αυτόν τον ρόλο τον έχει αναλάβει ένας παραδοσιακός φούρνος στη Ραψάνη.
Το χριστόψωμο στολίζεται με ένα καρύδι στο κέντρο που συμβολίζει τον Χριστό και την αφθονία, και επάνω του γίνονται διάφορα σχέδια λέει η κα Κατερίνα Γιαννούκα, φουρνάρισσα, η οποία στην κυριολεξία το “κεντάει” και εξηγεί ότι η ζύμη είναι τελείως διαφορερτική από αυτή του ψωμιού, αφού περιέχει κανέλα και γλυκάνισο.
Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σε όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του.
Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σε ένα ψωμί.
Στη μέση της επιφάνειας του χριστόψωμου σχηματίζουν με ζυμάρι το σημείο τού σταυρού και στις άκρες του τοποθετούν αμύγδαλα και καρύδια, που αποτελούν σύμβολα πλούσιας παραγωγής. Η διακόσμησή του καθορίζεται ακόμη και από το επάγγελμα τού νοικοκύρη. Έτσι, αν αυτός είναι γεωργός ή τσοπάνης, στο χριστόψωμο σχηματίζουν βόδια και αλέτρι ή πρόβατα και κατσίκια. Σε μερικά μέρη μέσα στο ζυμάρι βάζουν κι ένα νόμισμα ή κάποιο άλλο σημάδι, για να φανεί, κατά το μοίρασμα, ο τυχερός του σπιτιού.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr