Στις 29 Ιουλίου του 2024, ένας 17χρονος βρετανός πολίτης που είχε γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και είχε καταγωγή από τη Ρουάντα εισέβαλε σε ένα στούντιο χορού του Σάουθπορτ, μιας ήσυχης παραθαλάσσιας πόλης στη Βορειοδυτική Αγγλία, και σκότωσε με μαχαίρι τρία ανήλικα κοριτσάκια, ηλικίας 6-7 χρόνων, τραυματίζοντας ακόμα δέκα ανθρώπους, οι οκτώ παιδιά. Το στούντιο είχε οργανώσει την ημέρα εκείνη ένα εργαστήριο εμπνευσμένο από τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ, ήταν γεμάτο παιδιά. Το έγκλημα ήταν ιδιαζόντως ειδεχθές. Η Βρετανία, η Ευρώπη ολόκληρη, σοκαρίστηκε.
Ο δράστης συνελήφθη επιτόπου, πέρασαν ωστόσο ώρες μέχρι να δώσουν οι Αρχές πληροφορίες για αυτόν, και πάλι, επειδή ήταν ακόμη ανήλικος, δεν τον κατονόμασαν. Αναγκάστηκαν να το κάνουν δύο ημέρες αργότερα γιατί στο μεταξύ, ένα κύμα παραπληροφόρησης στα σόσιαλ μίντια, ειδικά στο X, συχνά από ακροδεξιούς λογαριασμούς οι οποίοι είχαν αποκατασταθεί από τον Ιλον Μασκ στα δύο χρόνια που ήταν αφεντικό, είχε πυροδοτήσει ταραχές στην Αγγλία και στη Βόρεια Ιρλανδία: σε αυτή την εναλλακτική πραγματικότητα, ο δράστης ήταν «λαθρομετανάστης» και τα σύνορα της χώρας έπρεπε να σφραγιστούν «τώρα».
Ενώ ξεκινούσαν τα πρώτα επεισόδια, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο Κιρ Στάρμερ, απηύθυνε μια προειδοποίηση: «Προς τις μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και όσους τις διαχειρίζονται – οι βίαιες ταραχές, που ξεκάθαρα υποκινούνται στο Διαδίκτυο, είναι επίσης έγκλημα. Συμβαίνει στον χώρο σας και ο νόμος πρέπει να τηρείται παντού». Ο Μασκ απάντησε με μία λέξη: «Insane», «Παλαβό» ή και «Παλαβός». Αργότερα, θα έγραφε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στη Βρετανία, και θα διέσπειρε ένα fake ισχυρισμό ότι ο σερ Κιρ σκεφτόταν να κατασκευάσει στρατόπεδα κράτησης για τους ταραξίες στα Φόκλαντ. Μέχρι να διαγράψει την ανάρτηση, την είχαν δει πάνω από ένα εκατομμύριο φορές – ο ίδιος έχει άλλωστε 200 εκατομμύρια χρήστες.
Και κάπως έτσι, η Βρετανία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που σκοπεύει να «διορθώσει» ο Μασκ, ξεκινώντας καβγάδες με πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Στάρμερ, και γράφοντας μηνύματα του τύπου «H Βρετανία οδεύει ολοταχώς προς τον Στάλιν» ή «Ο λαός της Βρετανίας έχει σιχαθεί το τυραννικό αστυνομικό κράτος». «Τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο;», αναρωτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, απαντώντας σε tweet ενός ακροδεξιού αμερικανού influencer, που διατύπωνε έναν υπερβολικό ισχυρισμό σχετικά με μια έκθεση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ριζοσπαστικοποίηση.
Φαίνεται όμως πως ο πλουσιότερος influencer παγκοσμίως σκοπεύει να κάνει πολύ περισσότερα από το να «τουιτάρει». Την περασμένη Δευτέρα, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ακροδεξιός πρωτεργάτης του Brexit, ανέβασε φωτογραφία που τον δείχνει παρέα με τον Μασκ, καθώς και τον ταμία του κόμματός του, του Reform UK, στο Μαρ α Λάγκο, στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα. Για να μην υπάρχει μάλιστα καμία παρανόηση, φωτογραφήθηκαν με φόντο ένα ζωγραφισμένο πορτρέτο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Ηδη κυκλοφορούσαν φήμες, αλλά ο Φάρατζ επιβεβαίωσε μιλώντας στο BBC πως οι δυο τους «μίλησαν πράγματι για χρήματα». Πρόσθεσε ότι ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο οποίος είναι το «Πρώτο Φιλαράκι» του Τραμπ και δώρισε 75 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία για την επανεκλογή του, είναι «πλήρως, πλήρως μαζί μας». «Θέλει να μας βοηθήσει, δεν είναι αντίθετος στην ιδέα να μας δώσει χρήματα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να το κάνουμε νόμιμα μέσω βρετανικών εταιρειών», σχολίασε ο Φάρατζ. Ως αμερικανός πολίτης, βέβαια, ο Μασκ δεν μπορεί να κάνει προσωπικές πολιτικές δωρεές στη Βρετανία. Εχουν υπάρξει ωστόσο αναφορές ότι θα μπορούσε να κάνει μια δωρεά μέσω της βρετανικής θυγατρικής του X.
«Η Βρετανία χρειάζεται μεταρρύθμιση [reform]», σχολίασε στο X ο Φάρατζ μαζί με τη φωτογραφία που ανέβασε από το Μαρ α Λάγκο. «Οπωσδήποτε», συνηγόρησε ο Μασκ. Αλλωστε έχει ήδη καταστήσει ξεκάθαρο μέσω του λογαριασμού του στο X πως στηρίζει το Reform UK και θέλει να το δει στην κυβέρνηση – όπως στηρίζει και τη γερμανική AfD, προ ημερών έγραψε πως μόνο αυτή «μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ενώ αμέσως μετά την επίθεση της Παρασκευής στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, χωρίς φυσικά να περιμένει καμία αλήθεια, έγραψε πως ο καγκελάριος Σολτς «πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο ανόητο».
Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι αν ο Σολτς ή ο Στάρμερ είναι όντως ή όχι ανίκανοι, ούτε φυσικά η «ελευθερία της έκφρασης» ως πασπαρτού. Το θέμα μας είναι ένας πάμπλουτος που έχει βαλθεί να μετασχηματίσει τον πλούτο του σε πολιτική επιρροή και να «διορθώσει» κατά το δοκούν, με όπλο μια ξεδιάντροπη παραπληροφόρηση, όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και μια σειρά από άλλες χώρες – θα θυμίσω ότι μας έχει περιλάβει κι εμάς στο παρελθόν, βαριέμαι να θυμηθώ γιατί, να με συμπαθάτε. Οποιος δεν βλέπει πια πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο τύπος, όποιος επιμένει να τον υπερασπίζεται, είτε επειδή τον «τυφλώνει» ο θαυμασμός για το επιχειρηματικό και τεχνολογικό του δαιμόνιο είτε επειδή συμμερίζεται το μίσος του για εκείνο το άλλο πασπαρτού, τον «ιό του woke μυαλού», είναι άξιος της μοίρας του.
Το κακό, είναι πως αυτή τη μοίρα θα τη μοιραστούμε όλοι.
Πηγή: tanea.gr