Ένα βίντεο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, όμως αμφισβητείται η ημερομηνία με την οποία παρουσιάζεται και δείχνει την βεβήλωση ιερού τόπου των Αλαουιτών -του Μαυσωλείου Αλ Χασίμπι- στο Χαλέπι, ήταν αρκετό για να ξεσπάσουν διαδηλώσεις στη Συρία.
Η επίθεση, κατά άλλες πηγές, «σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου μετά την κατάληψη του Χαλεπιού από την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), οδήγησε στο θάνατο πέντε αμάχων φροντιστών».
Το βέβαιο είναι πως το βίντεο διέρρευσε αρχικά χθες και σήμερα ανεξαρτήτως ημερομηνίας και εκατοντάδες Αλαουίτες ξεσηκώθηκαν και διαδήλωσαν εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης που αποτελείται ως επί το πλείστον από τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ.
🇸🇾 HTS Terror Continues: Destruction of Al-Khasibi Mausoleum in Aleppo Sparks Outrage
The burning of the Mausoleum of al-Khasibi in Aleppo by Syrian forces marks a devastating blow to the Alawite community. The mausoleum, dedicated to Khasibi, one of the most revered Alawite… pic.twitter.com/s8frArrHwc
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) December 25, 2024
Το κάψιμο ενός… χριστουγεννιάτικου δέντρου δημιούργησε ένταση στη Δαμασκό
Παράλληλα διαδηλωτές που ανέρχονται σε εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους σε χριστιανικές περιοχές της Δαμασκού μετά το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 23 Δεκεμβρίου κοντά στη Χάμα στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων AFP.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά τη διάδοση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πόλη Σουκεϊλαμπίγια, κοντά στη Χάμα, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι μαχητές ήταν ξένοι από την ισλαμιστική ομάδα Ανσάρ αλ Τοχίντ.
Ο αλ Γκολάνι έχει διαβεβαιώσει πως θα υπάρχει σεβασμός των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία
Όλα αυτά έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο προσωρινός ηγέτης Άχμαντ αλ-Σαράα, που παλαιότερα ονομαζόταν Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, κινήθηκε για να διαβεβαιώσει τις μειονοτικές ομάδες ότι θα προστατευθούν εν μέσω φόβων ότι θα επιβληθεί αυστηρή ισλαμική διακυβέρνηση.
«Αν δεν μας επιτρέπεται να ζούμε τη χριστιανική μας πίστη στη χώρα μας, όπως κάποτε, τότε δεν ανήκουμε πια εδώ», δήλωσε στο AFP ένας διαδηλωτής ονόματι Ζορζ.
Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε έναν θρησκευτικό ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) να απευθύνεται στους κατοίκους και να λέει ότι όσοι έβαλαν φωτιά στο δέντρο δεν ήταν «Σύριοι» και ότι θα τιμωρηθούν.
«Το δέντρο θα αποκατασταθεί και θα ανάψει μέχρι αύριο το πρωί», είπε. Η Συρία έχει πολυάριθμες μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Δρούζων, των Κούρδων, των χριστιανών.
Διαδηλώσεις σε Ταρτούς, Λατάκια, Χομς για την επίθεση στο μαυσωλείο και θρησκευτικά ζητήματα
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων έλαβαν χώρα στις παράκτιες πόλεις Ταρτούς και Λατάκια, αμφότερες προπύργια των αλαουιτών, καθώς και σε τμήματα της κεντρικής πόλης Χομς και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της γενέτειρας του Άσαντ, της Καρντάχα.
Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο AFP ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ταρτούς και τη Λατάκια, καθώς και στην κοντινή Τζαμπέλ, με ορισμένους να υπολογίζουν τον αριθμό των διαδηλωτών σε χιλιάδες.
Οι μεταβατικές αρχές, που διορίστηκαν από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε της επίθεσης που ανέτρεψε τον Άσαντ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η επίθεση στον ναό δεν ήταν πρόσφατη.
Το υλικό που δείχνει «την έφοδο και την επίθεση» στο ιερό στο Χαλέπι είναι «παλιό και χρονολογείται από την εποχή της απελευθέρωσης» της πόλης της βόρειας Συρίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χομς και άλλες πόλεις σε όλη τη Συρία
Η συριακή αστυνομία επέβαλε ολονύκτια απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Χομς, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά τις αναταραχές εκεί που συνδέονται με διαδηλώσεις στις οποίες, σύμφωνα με τους κατοίκους, ηγούνται μέλη των μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων των αλαουιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.
Οι σιίτες επίσης διαμαρτύρονται πως οι σουνίτες της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ και άλλων ακόμα πιο ακραίων οργανώσεων καταπιέζουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Οι σιίτες είναι αντιδημοφιλείς στους σουνίτες ως υποστηρικτές του Ιράν, ενώ θεωρούν τους Αλαουίτες – ίσως όχι άδικα – υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Άσαντ (αλαουίτης και ο ίδιος).
Ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις συνδέονταν με την πίεση και τη βία των τελευταίων ημερών με στόχο τα μέλη της μειονότητας των Αλαουιτών, μιας αίρεσης που θεωρείται εδώ και καιρό πιστή στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες στις 8 Δεκεμβρίου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επίσης επιβληθεί στις πόλεις Λατάκια, Ταρτούς και Τζεμπελάχ.
Πηγή: in.gr