Telegraph: Πώς ο αμερικανικός δανεισμός θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει την Ελλάδα των μνημονίων –

Telegraph: Πώς ο αμερικανικός δανεισμός θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει την Ελλάδα των μνημονίων - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ποιος θυμάται την οικονομική κρίση που περάσαμε χωρίς να ανατριχιάζει; Η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα με τα μνημόνια μας κατέστησαν παράδειγμα προς αποφυγή. Έτσι όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, ελάχιστοι ηγέτες θα ήθελαν να συγκριθούν με την Ελλάδα.

Εικόνες διαμαρτυριών, ΜΑΤ και οι φλεγόμενοι δρόμοι της Αθήνας έχουν χαραχθεί στη διεθνή μνήμη από την κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα το 2011.

Μέχρι την πανδημία, το χρέος ήταν υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, μια κατάσταση που αντιστοιχεί σε ορισμένες από τις φτωχότερες και πιο επικίνδυνες ζώνες του κόσμου, όπως η Ερυθραία, το Σουδάν και η Βενεζουέλα. Δεν είναι κλαμπ στο οποίο θα ήθελε κανείς να ενταχθεί, τονίζει η βρετανική Telegraph.

Διεθνές εμπόριο: ΗΠΑ και Κίνα έτοιμες για… αλληλοεξόντωση

Αλλά εκπληκτικά, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία, ένα άλλο κράτος θα έχει ενταχθεί σε αυτόν τον κατάλογο δυσάρεστης διάκρισης – οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η Αμερική θα έχει χρέη συνολικού ύψους 134% του ΑΕΠ

Ο συνδυασμός μιας αξιοσημείωτης ανάκαμψης των προοπτικών της Ελλάδας, και μιας ξέφρενης υπερχρέωσης υπό τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, σημαίνει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2030, το χρέος των ΗΠΑ, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπεται να ξεπεράσει αυτό της οικονομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αμερική όπως μνημονιακή Ελλάδα

Σε όρους μετρητών, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Το εθνικό χρέος της Αμερικής έχει αυξηθεί στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, από μόλις 20 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από οκτώ χρόνια. Αυτό το χρέος είναι πλέον μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η Αμερική θα έχει χρέη συνολικού ύψους 134% του ΑΕΠ, που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο της Ιταλίας και θα ξεπεράσει την Ελλάδα, η οποία θα είναι πλέον κάτω από το 130% σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων της UBS.

Τέτοια χρέη οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο. Τα ετήσια τοκοχρεολύσια  της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ήδη πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά αυτή η συσσώρευση χρέους πάνω σε χρέη πρέπει να μας ανησυχεί όλους.

Εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Αμερική είναι επίσης το ασφαλές καταφύγιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λειτουργεί ως απόθεμα μετρητών σε περιόδους ύφεσης και ως σημείο αναφοράς με βάση το οποίο τιμολογούνται τα δάνεια σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Ο Ρίτσαρντ Φράνσις στον Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική του ικανότητα για τις ΗΠΑ πέρυσι, είπε στην Telegraph ότι τα χρέη της χώρας είναι ήδη «εξαιρετικά υψηλά» και διπλάσια από το τυπικό επίπεδο για μια χώρα με αξιολόγηση διπλού Α.

«Η επιβάρυνση των τόκων είναι αρκετά υψηλή, είναι πολύ υψηλότερη από τους περισσότερους ομοτίμους της και πρόκειται να παραμείνει πολύ υψηλή», λέει. Ντόναλντ ΤραμπΝτόναλντ Τραμπ

Είναι βιώσιμο το χρέος των ΗΠΑ;

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν το χρέος των ΗΠΑ είναι βιώσιμο ή αν η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία προς την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα πριν από 15 χρόνια.

Η Αμερική είναι επί του παρόντος ασφαλής λόγω της μοναδικής της θέσης ως το ασφαλές καταφύγιο του χρηματοπιστωτικού κόσμου, η τοποθεσία στην οποία τρέχουν οι παγκόσμιοι επενδυτές όταν υπάρχει η πρώτη ένδειξη προβλημάτων.

Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί, αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δανειστεί για 10 χρόνια με επιτόκιο περίπου 4,2%. Αυτό είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εποχής της πανδημίας όταν ήταν κάτω από 1% ή το τυπικό ποσοστό μεταξύ 2% και 3% μετά την οικονομική κρίση.

Η οικονομολόγος της S&P Μάριον Αμιότ, λέει ότι αυτό είναι το «υπερβολικό προνόμιο» της Αμερικής στη δράση.

Τα υψηλά ποσοστά και η οικονομική ανάπτυξη προσελκύουν μετρητά από όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ, έτσι οι αμερικανικές αρχές μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους σε καλούς και κακούς καιρούς.

«Ένας φαύλος κύκλος»

Ωστόσο, οι αναλυτές ανησυχούν ότι τελικά ακόμη και ο Λευκός Οίκος θα ξεμείνει από περιθώρια δανεισμού εάν συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη με τον τρέχοντα ρυθμό.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε στην Telegraph ότι η Αμερική πρόκειται να δοκιμάσει αυτά τα όρια.

«Κάποια στιγμή, και πραγματικά δεν ξέρουμε πότε, οι επενδυτές θα αρχίσουν να λένε: «Θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω;». Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερο κόστος δανεισμού και ένας φαύλος κύκλος που μερικές φορές οδηγεί σε χρεοκοπία».

«Αυτό έχει συμβεί σε πολλές άλλες χώρες και είναι κάπως αδιανόητο για τις ΗΠΑ. Αλλά είναι πραγματικά αδιανόητο;» ρωτάει.

Ο Πολ Ντόνοβαν, της UBS, λέει ότι το χρέος των ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, αλλά ότι είναι απίθανο να γίνει θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Είναι πιο πιθανό να γίνει κρίσιμο την επόμενη δεκαετία, λέει. Wall StreetWall Street

Τραμπ εναντίον Fed

Είναι πάντα πιθανό οι προβλέψεις να είναι λανθασμένες. Οι τάσεις έχουν αλλάξει στο παρελθόν. Αλλά αυτή τη φορά, ο Τραμπ σχεδιάζει βαρύ δανεισμό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να συμβεί. Έδωσε στον Ίλον Μασκ ένα ρόλο σε ένα προτεινόμενο νέο Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας με στόχο την περικοπή 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κρατικές δαπάνες. Εάν εξοικονομήσει, έστω και πλησιάζοντας αυτό το επίπεδο, ο Μασκ θα μπορούσε να βάλει τροχοπέδη σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Ταυτόχρονα με τον μεγάλο δανεισμό, ο Θάνος Βαμβακίδης, στην Bank of America, φοβάται ότι η στάση Τραμπ έναντι της Federal Reserve μπορεί να τρομάξει τις αγορές και να απομακρύνει τους επενδυτές από τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας το καθεστώς του «ασφαλούς καταφυγίου». Οι πολιτικές του Τραμπ είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό, λέει, αναγκάζοντας τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι αν άλλες χώρες αναλάβουν δράση κατά των ΗΠΑ. Ο Ντόνοβαν, στην UBS, λέει ότι υπάρχει εξωτερικός κίνδυνος ότι τα αντίποινα της Κίνας σε έναν εμπορικό πόλεμο θα μπορούσαν να χτυπήσουν σκληρά.

Ο ίδιος ο Τραμπ γνωρίζει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν μια μέρα να χάσουν το καθεστώς τους ως το παγκοσμίως αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα επιβάλει τεράστιους δασμούς στις εισαγωγές από τις Brics εάν αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο. Τέτοιες απειλές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τελικά την ικανότητά τους να δανείζονται ατελείωτα.

Προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια σοβαρής απειλής: στη σύνοδο κορυφής των Brics τον Οκτώβριο στο Σότσι, οι σύνεδροι παροτρύνθηκαν να φέρουν δολάρια ή ευρώ για να ξοδέψουν. αντί για ρούβλια, γιουάν ή ρουπίες.

Αλλά με τον δικό του συνδυασμό βαρέως δανεισμού, σε συνδυασμό με απειλές για τη Fed και τους εμπορικούς εταίρους, ο Τραμπ μπορεί να καταφέρει να διαλύσει ο ίδιος το δολάριο.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ