Γαλλία: Πώς προετοιμάζεται για τσουνάμι σε Μεσόγειο και Ατλαντικό

Γαλλία: Πώς προετοιμάζεται για τσουνάμι σε Μεσόγειο και Ατλαντικό

Καθώς η Unesco προβλέπει ότι ένα τσουνάμι θα πλήξει τη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα 30 έως 50 χρόνια, οι Γάλλοι επιστήμονες θέτουν σε εφαρμογή συστήματα προειδοποίησης, ελπίζοντας να αποφύγουν έναν αριθμό νεκρών όπως αυτό που σημειώθηκε το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, όταν ένα τσουνάμι σκότωσε έως και 230.000 ανθρώπους.

Το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου toy 2004 ήταν «ένα κάλεσμα αφύπνισης για την ανθρωπότητα να κάνει περισσότερα, να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους καταστροφών», δήλωσε ο Καμάλ Κισόρ, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, όπως μεταφέρει το RFI.

Οι Γάλλοι επιστήμονες έκαναν ακριβώς αυτό, εστιάζοντας στον κίνδυνο εκδήλωσης παλιρροϊκου κύματος γύρω από τις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού και εγκαθιστώντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η Unesco δήλωσε ότι υπάρχει 100 τοις εκατό πιθανότητα να συμβεί τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 1 μέτρου στη Μεσόγειο τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια.

Δραστηριότητα παρακολούθησης των τσουνάμι μέσα από υπολογιστικά μοντέλα

Το 2012, η Γαλλία δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Συναγερμού για Τσουνάμι (Cenalt), με σεισμόμετρα που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, με στόχο την πρόβλεψη τσουνάμι στις ακτές.

«Δεν περιμένουμε τσουνάμι ύψους άνω των 2 ή 3 μέτρων, σε σύγκριση με τον Ειρηνικό ή τον Ινδικό Ωκεανό, όπου υπήρξαν κύματα ύψους 30 μέτρων», δήλωσε στο France Info ο διευθυντής του Cenalt Πασκάλ Ρουντίλ.

Ωστόσο, ακόμη και μικρότερα κύματα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Τον Οκτώβριο του 1979 μια υποθαλάσσια κατολίσθηση προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα στη Νίκαια. Ένα κύμα ύψους 3 μέτρων χτύπησε την ακτή, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και στέλνοντας νερό 150 μέτρα στην ενδοχώρα.

Από το 2012, το Cenalt έχει σημειώσει περίπου 100 σεισμολογικά γεγονότα και ορισμένα έχουν προκαλέσει προειδοποιήσεις, αλλά δεν έχει καταγραφεί ακόμη πραγματικός κίνδυνος τσουνάμι.

Η Ριβιέρα θα κινδύνευε σοβάρα από ένα τέτοιο κύμα

Οι πόλεις κατά μήκος της γαλλικής Ριβιέρα έχουν οργανώσει ασκήσεις για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους και να τους διδάξουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εντοπισμού παλιρροϊκού κύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 λεπτά για να μετακινηθούν σε υψηλότερο σημείο.

Οι ακτές της νοτιοανατολικής Γαλλίας, μεταξύ της θάλασσας και των Άλπεων, είναι μια ενεργή σεισμική ζώνη και καταγράφονται τακτικά σεισμοί. Στα μέσα Δεκεμβρίου καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών στα ανοικτά των ακτών της Νίκαιας.

Τον Ιανουάριο, οι Κάννες έγιναν η πρώτη γαλλική πόλη που αναγνωρίστηκε από την Unesco ως «έτοιμη για τσουνάμι», χάρη στο σύστημα συναγερμού, τα σχέδια εκκένωσης και τις ασκήσεις που έχει οργανώσει.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ