Τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια της Εθνικής Στρατηγικής για τον εθισμό των…

Τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια της Εθνικής Στρατηγικής για τον εθισμό των...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια των κυβερνητικών κινήσεων, που σχετίζονται με τον εθισμό των ανηλίκων στα social media.

Την ερχόμενη Δευτέρα και σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία του πρωθυπουργού, θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει τοποθετήσει ήδη τον πήχη της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη.

“Πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα εθισμού παιδιών και νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι κάτι το οποίο δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερη επιστημονική τεκμηρίωση, για να το διαπιστώσουμε…Χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης πολιτικής επιλέξουμε να χαράξουμε, διότι αυτοί τελικά παρέχουν στα παιδιά τους τα κινητά τηλέφωνα τα οποία πρωτίστως χρησιμοποιούν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα νέα δικαιώματα τα οποία πρέπει να διασφαλίσουμε για τα παιδιά και για τους εφήβους μας, ώστε να τους προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, χωρίς να προβούμε σε πολύ σκληρές, δρακόντειες, οριζόντιες απαγορεύσεις, για τις οποίες επιτρέψτε μου να έχω και κάποιες αμφιβολίες, εάν μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ERTnews.

Τρεις άξονες

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας θα αναλυθεί ένα συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων. Ένα πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Με βάση το σχεδιασμό:

-Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή ειδική πλατφόρμα για τους γονείς, μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται για τις παγίδες του διαδικτύου και τους κινδύνους.

-Σε περίπου τρεις μήνες από τώρα αναμένεται να είναι έτοιμο το αποκαλούμενο και Kids Wallet στα κινητά, με εφαρμογές για την επαλήθευση της ηλικίας κάθε χρήστη, μέσα και από το Μητρώο Πολιτών. Υπό συζήτηση, μάλιστα, θα βρεθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι προεγκατεστημένη στις νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων.

-Θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στο περιεχόμενο του διαδικτύου.

Σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Μητσοτάκη, παρουσία των υπουργών Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχαν παρουσιαστεί τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Όπως, η ιστοσελίδα parco.gov.gr, στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες, ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. “Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σε ένα επίπεδο ευρύτερα μίας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ’ αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία, τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν. Θα κάνουμε μία καμπάνια ενημέρωσης”, έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Χαρακτηριστικά του προβλήματος είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για τη “βία στο διαδίκτυο”, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, με τη συμμετοχή 4.800 μαθητών ηλικίας δώδεκα έως 18 ετών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις:

-49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής.

-13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο.

-44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου.

-11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου.

-24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων ή βίντεο.

-11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο.

-46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο.

-39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ