Του Δημήτρη Γκάτσιου
Με τη διαδικασία του Προϋπολογισμού να έχει αποτελέσει, λίγο πριν από την απαρχή της νέας πολιτικής χρονιάς, την απαραίτητη ένεση ηθικού στους γαλάζιους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κυβερνητική έδρα διαμορφώνει τον οδικό χάρτη των πρώτων κρίσιμων μηνών του 2025.
Η διασφάλιση της νηνεμίας και οι ζεστοί δίαυλοι επικοινωνίας, έπειτα από μια περίοδο εσωτερικών αναταράξεων, λειτουργούν συνθετικά με το μοτίβο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει γείωση της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία. Ένα μοτίβο στο οποίο κυρίαρχες θέσεις θα έχουν ο επόμενος κύκλος των πρωθυπουργικών περιοδειών στην περιφέρεια και οι παρουσιάσεις των τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με τα… σινιάλα να έχουν ευθεία αναφορά στο αφήγημα της πραγματικής σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και στην επαναπροσέγγιση με αποστασιοποιημένα ή δυσαρεστημένα κοινά, σε μια χρονιά-ορόσημο για τη διαμόρφωση της δυναμικής των κομμάτων, πριν από την τελική στροφή προς την εθνική κάλπη του 2027.
Απεταξάμην την κόπωση
Με το πέρας της συνεδρίασης του τελευταίου για το 2024 υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του έλαβαν τους περιβόητους “μπλε φακέλους”, μαζί με την επισήμανση-τροχιοδεικτικό του κ. Μητσοτάκη για την από εδώ και πέρα πορεία. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού”, τονίζει ο πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες του, με τους στόχους για το 2025 να περιλαμβάνουν:
– Την ανάπτυξη της οικονομίας.
– Την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, προκειμένου στο τέλος του δεύτερου τετραετούς κυβερνητικού κύκλου ο μέσος μισθός να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να έχει ανέλθει στο επίπεδο των 950 ευρώ.
– Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που μετατρέπεται σε μέσο υλοποίησης έργων και δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα.
– Την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με σημεία αναφοράς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δημόσια Παιδεία, το στεγαστικό και το δημογραφικό.
– Την ολοκλήρωση επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. “Το 2019 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα βρίσκεται στο ύψος των 14,2 δισεκατομμυρίων. Έχουμε αλλάξει τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις παραγωγικές επενδύσεις και προς τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, με τα σταθερά δημόσια οικονομικά, δημιουργούνται τα θεμέλια για να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ”, σημειώνουν στο Capital.gr αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Η αρνητική αξιολόγηση των πολιτών στα γαλάζια πεπραγμένα, όπως αυτή αποτυπώνεται στους δημοσκοπικούς δείκτες, συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού 19, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το στοίχημα της συνολικής επανεκκίνησης γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, έπειτα από μια συγκυρία εσωτερικής γκρίνιας, η οποία ακολούθησε τις χαμηλές πτήσεις στην ευρωκάλπη. Με θεμέλια τη “σταθερότητα”, τη “συνέπεια λόγων και έργων” και την επιχείρηση ταύτισης της Νέας Δημοκρατίας με την “πρόοδο”, η κυβέρνηση ρίχνει νέες γέφυρες προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι εμφανές ότι θέλει να προλάβει κάθε σημάδι μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήδη έχουν λάβει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το έργο τους, ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, η αξιολόγηση είναι διαρκής και, κάπου εδώ, πέραν της σεναριολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τις συζητήσεις απασχολούν και έτερα σενάρια. Για το momentum που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να τραβήξει το χαρτί του ανασχηματισμού.
Πού θα κάτσει η μπίλια
Μαζί με τη συζήτηση πέριξ της προεδρολογίας, που πυκνώνει όσο ο χρόνος τείνει προς το ορόσημο της αποκάλυψης του ονόματος, στα πηγαδάκια το ενδιαφέρον στρέφεται στις πρωθυπουργικές σκέψεις για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών, αλλά περισσότερο των διορθωτικών κινήσεων, στο παρασκήνιο ήδη κυκλοφορούν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τη συγκυρία:
– Η πρώτη εκτίμηση θέλει τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2025. Η λογική που προβάλλεται είναι ότι, μετά τον Σεπτέμβριο και την επόμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση θα μπει στην τελική ευθεία του δεύτερου κύκλου της. Το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα έχει μπροστά του 18 μήνες, προκειμένου να συμπληρώσει τα τελευταία κομμάτια στο παζλ των γαλάζιων προεκλογικών εξαγγελιών του 2023. Γεγονός που θα οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη με νέα δυναμική στην εθνική κάλπη του 2027.
– Η δεύτερη εκτίμηση θέλει τον ανασχηματισμό να τοποθετείται μετά την εκλογή της επόμενης ή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους, εν όψει των θερινών μηνών και των επόμενων κοινωνικών προκλήσεων.
Το πρώτο μέτωπο
Στα πιο άμεσα του πολιτικού σκηνικού, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Θα… δείξει ο κ. Μητσοτάκης την κυρία Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία στο νεοκλασικό της Βασιλέως Γεωργίου και της Ηρώδου Αττικού; Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Μεϊμαράκης προτείνουν, ουσιαστικά, την επανεκλογή της. Υπάρχουν και έτεροι που τοποθετούνται υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου. Η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων, πάντως, επιμένει ότι η πενταετής θητεία της νυν Προέδρου δεν θα ανανεωθεί. Η λύση του πρώτου για το 2025 γρίφου βρίσκεται στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, που φαίνεται ότι θα κατασταλάξει (αν δεν το έχει πράξει ήδη) κοιτάζοντας τη θέα της Σούδας ή τη σκιά που ρίχνουν στα Χανιά τα Λευκά Όρη. Προς το παρόν τα χαρτιά είναι κλειστά. Και παρέμειναν κλειστά όσο κι αν οι δημοσιογράφοι έθεσαν πολλαπλές ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, όταν το Μέγαρο Μαξίμου φόρεσε τα γιορτινά του για τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Οι κυρίαρχες εκτιμήσεις, σε κάθε περίπτωση, δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός ονόματος με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, το οποίο δεν θα προέρχεται από τη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα της σύνθεσης, όπως σημειώνουν παρατηρητές, πρέπει να είναι ισχυρό και ο κ. Μητσοτάκης, με αποφορτισμένη την πίεση εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπορεί να διευρύνει τη βεντάλια της επιλογής του. Ο ίδιος συνηθίζει τις εκπλήξεις. Αρκεί μια ματιά στην επιλογή του 2020. Όταν ουδείς κατόρθωσε να μαντέψει το όνομα της νυν Προέδρου.
Πηγή: capital.gr