της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία στο δεκάμηνο έχουν ξεπεράσει ήδη τα έσοδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν στα 22 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από 20,5 δισ. πέρσι- όσο και στις αφίξεις, και με πολλούς προορισμούς να κλείνουν με υψηλό θετικό πρόσημο: Η σεζόν, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την κίνηση των αεροδρομίων από το εξωτερικό, ήταν πολύ καλή για τη Ρόδο και την Κρήτη, όπως άλλωστε έλεγαν οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού και επιβεβαίωναν οι ξενοδόχοι από την πορεία των κρατήσεων, ενώ η Μύκονος για ακόμη μια φορά σημείωσε πτώση. Ενδεικτικό της πολύ καλής πορείας του τουρισμού φέτος είναι πως υπήρχε άνοδος της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Διεθνή Αερολιμένας Αθηνών που επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence, στο ενδεκάμηνο καταγράφηκαν συνολικά 25,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 (23,5 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8%/+1,9 εκατ. αφίξεις.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 7,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 6,8%, ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση +8,3%/+117 χιλ.
Στα Δωδεκάνησα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 3 εκατ. διεθνείς αφίξεις, με αύξηση 13,9%, ενώ στο αεροδρόμιο της Κω οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 3,9%. Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας καταγράφηκαν 2 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 6,8% ενώ στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ. Στη Σαντορίνη καταγράφηκαν 756 χιλ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 1,8%.
Σημειώνεται πως από τις μεγαλύτερες αφίξεις φέτος είχαμε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης που κατέγραψε άνοδο 43,9%, με συνολικά 77 χιλ. αφίξεις.
Τονίζεται πως στο δεκάμηνο, τα έσοδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ, κατέγραψαν άνοδο κατά 5,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, φτάνοντας στα 20,9 δισ. ευρώ. Τα 3,6 δισ. άγγιξαν οι εισπράξεις από τη Γερμανία, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 10,0% στα 1,26 δισ. ευρώ. Αυξημένες κατά 15,7% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ. 1,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,1% στα 1,4 δισ.
Πηγή: capital.gr