Της Νίκης Ζορμπά
Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ – πρώτη μεν αλλά με μεγάλη απόσταση από τη διεκδίκηση και τρίτης αυτοδύναμης κυβερνητικής θητείας- , ο πολυκατακερματισμός των δυνάμεων της ήσσονος αντιπολίτευσης και το εκλογικό μπόνους που βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, δεν μπορεί να λάβει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ( είναι συνασπισμός δυνάμεων) εάν τερματίσει πρώτο στις εθνικές εκλογές, αναζωπυρώνουν διαρκώς την -θεωρητικώς κλειστή- συζήτηση για αλλαγή του.
Ανοιγοκλείνουν τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κλείσει τα σχετικά σενάρια. Έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον πως με δική του πρωτοβουλία αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αφήνει συνεπώς ένα “παράθυρο” αλλαγών με πρωτοβουλία …άλλων. Ήτοι του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Α. Γεωργιάδης , έχουν ταχθεί ανοιχτά και δημόσια υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου : Εάν δεν αλλάξει, υπάρχει ο κίνδυνος για “κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες” είχε δηλώσει ( Dnews) , δηλώνοντας ανοιχτά : ” Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου”.
Ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής”, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν το ενδεχόμενο αλλαγής του με τον Ν. Ανδρουλάκη να ζητεί αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή ( από το 3% που είναι σήμερα), έβαλε “φωτιά” στη σχετική συζήτηση, κατόπιν της έντονης αντίδρασης της Χαριλάου Τρικούπη:
“Με έκπληξη παρακολουθούμε δημοσιεύματα, που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να διάκειται θετικά ως προς την αύξηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια καθώς δημόσια και απόλυτα ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη διαφωνία του με μια τέτοια επιλογή”.
Ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε μεν τη διάψευση της Χαριλάου Τρικούπη, δήλωσε όμως απερίφραστα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε “περιμετρικές αλλαγές”:
*Δεν συζητάμε καμία αλλαγή στο όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Για να είναι η μάχη επί ίσοις όροις δεν μπορεί να αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού εν πτήσει και παραπέμπω σε δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού”.
*”Παραμετρικές αλλαγές όπως για παράδειγμα να παίρνουν το μπόνους εδρών και οι εκλογικοί συνασπισμοί, προφανώς και είμαστε θετικοί και τις συζητάμε. Σε αλλαγές όμως που μπορεί να αλλοιώσουν το εκλογικό παιχνίδι όπως το να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή, δεν είμαστε σύμφωνοι”.
Τι ισχύει για το εκλογικό μπόνους και το ΠΑΣΟΚ
Με τον παρόντα εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εάν βγει πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν μπορεί να λάβει το εκλογικό μπόνους των 50 εδρων, καθώς είναι συνασπισμός κομμάτων.
Θα μπορούσε με μια καταστατική αλλαγή να το “διορθώσει” , ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το μπόνους. Πολιτικά ωστόσο θα ήταν απλούστερο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να υπάρξει πράγματι – σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και άλλα κόμματα αλλαγή επ αυτού.
Υπενθυμίζεται πως για να τεθεί άμεσα σε ισχύ νέος εκλογικός νόμος, πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Τι αναφέρει το άρθρο 1 του καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ:
“Ο πολιτικός φορέας με τον τίτλο ” ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής” είναι πολυκομματικός πολιτικός φορέας της σύγχρονης Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΕΔΕΜ), πρωτοβουλίες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου (στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς – Ανανεωτικής Αριστεράς, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας) και συμμετοχή χιλιάδων προοδευτικών πολιτών μελών του. Ειδικά για τη συμμετοχή κομμάτων, πρωτοβουλιών και προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή, με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μετά από εισήγηση του/της Προέδρου”.
Πηγή: capital.gr