“Στοπ” στην πρόταση ανάπλασης του Κτήματος Νάσιουτζικ

"Στοπ" στην πρόταση ανάπλασης του Κτήματος Νάσιουτζικ

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Στην απόρριψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την έκταση του Κτήματος Νάσιουτζικ στην περιοχή της Γυαλού των Σπάτων, προχώρησε πριν από μερικές ημέρες ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος. Κύριος λόγος είναι ότι, με βάση το σχέδιο που υποβλήθηκε και προωθείται από το Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο έχει κληροδοτηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο, προβλέπεται ο διπλασιασμός των δομημένων επιφανειών, προκειμένου να προστεθούν και χρήσεις τουρισμού.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την πλήρη ανάπλαση της έκτασης των 38 στρεμμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυχώρου τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με τη λύση αυτή να αναφέρεται πως “έχει αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα (επιδράσεις) τόσο από πλευράς κόστους/οφέλους, όσο και πλευράς εξυπηρέτησης πολλαπλών στόχων του Μουσείου Μπενάκη και του δωρητή”. Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την προσθήκη επιπλέον 3.430 τ.μ. στην υφιστάμενη δόμηση των 3.426 τ.μ. Μεταξύ των νέων κτισμάτων, 1.500 τ.μ. θα αφορούν ένα ξενοδοχείο “μπουτίκ”, χωρητικότητας 38 κλινών, ενώ άλλα 900 τ.μ. προβλέπεται να αφορούν τουριστικές κατοικίες. Αντίστοιχα, άλλα 875 τ.μ. από τα σημερινά κτίρια, θα μετατραπούν επίσης σε τουριστικές κατοικίες. Στο σύνολο των 1.774 τ.μ. που θα έχουν τη χρήση αυτή, θα μπορούν να φιλοξενηθούν άλλα 44 άτομα, ήτοι η ημερήσια δυναμικότητα που προωθείται στο Κτήμα Νάσιουτζικ θα είναι 82 ατόμων.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η δημοτική αρχή εκφράζει πλέον ισχυρές επιφυλάξεις στο προωθούμενο σχέδιο, καθώς η νέα δόμηση αφορά σε μια εκτός σχεδίου περιοχή και μάλιστα αφορά χρήση ξενοδοχείου, κάτι που δεν επιτρέπεται σε άλλες εκτάσεις της περιοχής. Επομένως, αν επιτραπεί κάτι τέτοιο, παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης, θα εγείρει ανάλογες απαιτήσεις και από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων, κάτι που θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Ο δήμος εκφράζει την επιφύλαξή του και για τη λύση της τοπικής διαχείρισης των αποβλήτων του ακινήτου, μέσω της χρήσης γεωτρήσεων και της απορροής τους στο υπέδαφος. Αυτό γεννά τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της επένδυσης γεννά κι άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το κατά πόσο ακολουθούνται οι επιθυμίες του εκλιπόντος Γιώργου Νάσιουτζικ. Το C είχε παρουσιάσει το κείμενο αυτής πριν από μερικές εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι σε κανένα σημείο δεν αναφερόταν η προώθηση έργων τέτοιας κλίμακας, ή χαρακτήρα. Όπως ορίζεται, “την εδαφική έκταση που είναι εγκατεστημένο το Μουσείο Νάσιουτζικ εκτάσεως 45 στρεμμάτων θέλω να διατεθεί στο Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να λειτουργήσει πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη που θα περιλαμβάνει την έκθεση του Μουσείου Nάσιουτζικ με ιδιαίτερη προβολή της υφιστάμενης συλλογής του Μουσείου Νάσιουτζικ και περαιτέρω εκμετάλλευση της υπάρχουσας και λειτουργούσας επιχείρησης με τις δραστηριότητες που λειτουργούν συνολικά στο κτήμα Νάσιουτζικ. Ειδικότερα το Μουσείο Νάσιουτζικ θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει εμπλουτιζόμενο με ανάλογα έργα του Μουσείου Μπενάκη στη θέση που ευρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα “Μετέωρα”.

Είναι προφανές λοιπόν ότι επιθυμία του Νάσιουτζικ ήταν η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, που θα ενοποιούσε τα εκθέματα της συλλογής του με την επιμέλεια του Μουσείου Μπενάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νόμου για τα κληροδοτήματα (ν. 4182/2013, άρθρο 10), μεταξύ άλλων, ορίζουν ότι “περιουσίες που καταλείπονται υπέρ κοινωφελών σκοπών αξιοποιούνται κατά τον τρόπο που όρισε ο διαθέτης ή δωρητής. Απαγορεύεται η μεταβολή τόσο των παραπάνω κοινωφελών σκοπών όσο και του τρόπου και των όρων διαχείρισης της περιουσίας, καθώς και των ορισμών για τον τρόπο διοίκησής της”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ