Δείγμα γραφής από Τραμπ περιμένει η ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα στα επιτόκια

Γιατί εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού και – παρότι δεν ομολογείται – οι προοπτικές για την Ευρωζώνη, θα βαρύνουν στις αποφάσεις του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 30 Ιανουαρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έδειξε κάποια σημάδια αντίστασης κοντά στο 2% στο τέλος του 2024, λόγω κυρίως της εμμονής του τομέα των υπηρεσιών, όπως ακριβώς είχαν επισημάνει έγκαιρα οι ανεξάρτητοι αναλυτές της ΕΚΤ. Το μεγάλο ερωτηματικό για τα μέλη του συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, είναι οι μελλοντικές εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών, για τις οποίες είναι δύσκολο – σήμερα τουλάχιστον – να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.

Ήδη, το ΔΣ της Τράπεζας έχει καταγράψει τη συνεχή διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έχει υποχωρήσει στο 1,04 προς 1, από 1,1 προς 1 που ήταν πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Τότε, το βασικό αφήγημα ήταν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ θα ξεκινήσει ένα εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, ο οποίος θα φέρει περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση και πληθωρισμό.

Τώρα, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η βασική αλλαγή, η οποία έχει δει ελάχιστα το φως της δημοσιότητας, είναι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να διακοπεί τελείως από αύριο (1/1/2025), η μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από τους ενεργούς αγωγούς προς την Ευρώπη. Η εξάρτηση κάποιων χωρών από το φυσικό αέριο που διέρχεται από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας ξεπερνάει το 50%. Συνεπώς, το ενεργειακό έλλειμμα που θα δημιουργήσει η διακοπή της μεταφοράς του φυσικού αερίου θα πρέπει να αναπληρωθεί από εναλλακτικούς προμηθευτές. Μέσα σε αυτούς είναι και οι ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα καλύπτουν το 20% των αναγκών της ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τιμές περίπου τριπλάσιες από αυτές του ρωσικού αερίου, οι αγορές του οποίου έχουν διακοπεί λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην παρούσα φάση, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει τις επιπλέον ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου σε υψηλή τιμή (η οποία στην πράξη θα ενσωματώσει και τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου), ή θα αγοράσει από αλλού, διακινδυνεύοντας τον εμπορικό πόλεμο που φοβούνταν από την αρχή.

Ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων 

Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, το σήμα που φτάνει στην ΕΚΤ είναι ότι ο κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο 2025 είναι υπαρκτός. Η κεντρική τράπεζα του ευρώ έχει στα χέρια της σενάρια τα οποία θέλουν την επιβράδυνση από ένα εμπορικό πόλεμο Ευρώπης-ΗΠΑ να φτάνει στο 1% έως και 1,4% του ΑΕΠ. Το σενάριο με το αμερικανικό φυσικό αέριο δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αν και εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει, θα πλήξει σημαντικούς κλάδους της μεταποίησης, οι οποίοι πάσχουν ήδη από την οικονομική επιβράδυνση και την επίθεση από την Κίνα.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του Νομισματικού Συμβουλίου για το 2025, η οποία θα εξετάσει εάν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ από το 3% κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Επίσης, θα πρέπει κατά τη συνεδρίαση να υπάρξει συμφωνία για τη βασική και τις εναλλακτικές στρατηγικές που θα μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ, για το σύνολο του 2025. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ