«Έτρεμα από την αγωνία μου» εξομολογείται στην Daily Mail η 74χρονη Val Smith, ανακαλώντας τα γεγονότα που την οδήγησαν στη διάγνωση ότι ένα τσίμπημα από τσιμπούρι (κρότωνας) την έκανε αλλεργική στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Βρισκόταν σε κρουαζιέρα στη Γαλλία όταν πετάχτηκε από τον ύπνο της με αδιανόητη φαγούρα. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Πήγα στο σαλόνι του πλοίου και έμεινα ξύπνια να ξύνομαι όλη νύχτα. Αναρωτιόμουν συνέχεια τι το προκάλεσε αυτό;» αναφέρει η συνταξιούχος από το Holbury του Hampshire, προσθέτοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζε τέτοιες σοβαρές αντιδράσεις.
Κάθε επεισόδιο συνοδευόταν από έντονη φαγούρα, κνίδωση και σημάδια στο δέρμα, πέρασε όμως καιρός μέχρι να διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά της εμφανίζονταν πάντα μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μετά τις αναγκαίες εξετάσεις, διαγνώστηκε με σύνδρομο α-γαλακτόζης, μια αλλεργική αντίδραση στον υδατάνθρακα γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη του βόειου κρέατος.
Νόσος του Lyme και αλλεργία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ιστορία της Smith ξεκίνησε επτά χρόνια πριν την κρουαζιέρα, όταν μετακόμισε στο New Forest για να βρίσκεται πιο κοντά στην οικογένειά της. Μια μέρα, ενώ έπαιζε με το εγγόνι της, παρατήρησε ένα μικρό κόκκινο σημάδι στο γόνατό της. «Το δάγκωμα μεγάλωσε, προκαλώντας ένα τεράστιο -σαν μια πλάκα τυλιγμένη γύρω από το γόνατό μου-, στρογγυλό και κόκκινο πρήξιμο» θυμάται.
Η επίσκεψη στον γιατρό αποκάλυψε ότι είχε μολυνθεί από τη νόσο του Lyme (Μπορρελίωση), μια λοίμωξη που προκαλείται από τσιμπούρια που μεταφέρουν το βακτήριο Borrelia. Ωστόσο, το τσίμπημα της μετέφερε και α-γαλακτόζη, η οποία υπάρχει στο σάλιο ορισμένων τσιμπουριών. Όπως εξηγεί ο Andrew Whyte, σύμβουλος αλλεργιολόγος στο νοσοκομείο Derriford του Πλίμουθ «η α-γαλακτόζη υπάρχει επίσης στους μυς όλων των θηλαστικών, εκτός από τον άνθρωπο και τα περισσότερα πρωτεύοντα. Όταν ένα άτομο με ευαισθησία στην α-γαλακτόζη καταναλώσει κόκκινο κρέας, μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση».
Παράξενες και καθυστερημένες εκδηλώσεις
«Η αντίδραση εμφανίζονταν περίπου επτά ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος» θυμάται η Smith. «Ξυπνούσα με έντονη φαγούρα, σαν να με είχαν τσιμπήσει 1.000 κουνούπια». Σύμφωνα με τον Δρ. Whyte, «ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν μέσα σε μία ώρα, στο AGS η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει τις τέσσερις έως έξι ώρες ή και περισσότερο. Αυτό οδηγεί συχνά σε λανθασμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις».
Η Smith δεν είναι η μόνη περίπτωση. Το σύνδρομο α-γαλακτόζης προσδιορίστηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2002, αλλά από τότε έχουν καταγραφεί περιστατικά σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα για την α-γαλακτόζη το διάστημα 2010 – 2022, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το πραγματικό νούμερο σε 500.000 περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον Δρ. Whyte, ενώ το τσιμπούρι Lone Star είναι ο κύριος ένοχος στη Βόρεια Αμερική, υπάρχουν και άλλα είδη που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο. «Η κατάσταση είναι πιθανώς πιο συχνή από όσο νομίζουμε, καθώς συχνά παραμένει αδιάγνωστη» σχολιάζει ο γιατρός.
Από το τσίμπημα στις ενέσεις αδρεναλίνης
Για τη Smith, η διάγνωση έφερε ανακούφιση αλλά σήμανε και σημαντικές αλλαγές στη ζωή της. Μετά παραινέσεις των γιατρών, πήγε σε αλλεργιολόγο όπου οι αιματολογικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν το αλλεργικό σύνδρομο τέταρτης βαθμίδας, το υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας. «Αυτό εξηγούσε γιατί αντιδρούσα τόσο έντονα κάθε φορά» σημειώνει η ίδια.
Ο γιατρός της συνέστησε αυστηρή αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων (θηλαστικά), ενώ της συνταγογράφησε ενέσεις αδρεναλίνης για την αντιμετώπιση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. «Πρέπει να αποφεύγω οτιδήποτε προέρχεται από θηλαστικά, όπως ζελατίνη ή λίπος» εξηγεί. «Και πολλά όμως άλλα τρόφιμα και προϊόντα την περιέχουν, όπως γλυκά, επιδόρπια, ακόμη και οδοντόκρεμες ή ορισμένα εμβόλια». Ο καθηγητής Hasan Arshad από το Πανεπιστήμιο του Southampton υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες: «Ακόμη και μικρές ποσότητες κρέατος ή η εισπνοή ατμών από μαγειρεμένο κρέας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις».
Η Smith προσθέτει: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φάω σε μπουφέδες ξενοδοχείων λόγω πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης. Πρέπει να ελέγχω όλες τις ετικέτες τροφίμων».
Μην αμελείτε τα συμπτώματα
Η Smith ελπίζει ότι η ιστορία της θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να εξετάσουν την πιθανότητα την α-γαλακτόζη, εάν αντιμετωπίζουν ανεξήγητες αλλεργικές αντιδράσεις. «Όταν ανέφερα πρώτη φορά το σύνδρομο α-γαλακτόζης στον γιατρό μου, μου είπε ότι δεν υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νόμιζα ότι είχα τρελαθεί» παραδέχεται. Ο Δρ Whyte τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης: «Μόλις υποψιαστεί κάποιος ότι μπορεί να έχει το σύνδρομο, θα πρέπει να αναζητήσει τη διάγνωση· είναι σχετικά εύκολη μέσω μιας εξέτασης αίματος».
Κλείνοντας, η Smith στέλνει το δικό της μήνυμα: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα απλό τσίμπημα από τσιμπούρι θα μπορούσε να προκαλέσει τόσα προβλήματα. Αν η ιστορία μου βοηθήσει έστω και ένα άτομο να πάρει σωστή διάγνωση, θα έχει αξίζει τον κόπο».
Το σύνδρομο α-γαλακτόζης με μια ματιά
- Συμπτώματα: εξάνθημα, πρήξιμο και φαγούρα στα ήπια, δυσκολία στην αναπνοή, αναφυλαξία και πιθανή οργανική ανεπάρκεια στα σοβαρά
- Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες: κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί), ζελατίνη, γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, αερομεταφερόμενα σωματίδια από το μαγείρεμα κρέατος.
- Παράγοντες κινδύνου: ιστορικό τσιμπημάτων από τσιμπούρια, ομάδες αίματος Α και Ο, που φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες.
- Διάγνωση και διαχείριση: εξετάσεις αίματος που επιβεβαιώνουν την α-γαλακτόζη, αυστηρή αποφυγή ζωικών προϊόντων θηλαστικών, χρήση αδρεναλίνης για σοβαρές αντιδράσεις.
Διαβάστε επίσης
Τροφική αλλεργία: Δύο θεραπείες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε φιστίκια
Τροφικές αλλεργίες: Η «αθώα» κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα
Πηγή: ygeiamou.gr