Εξάμηνο μεγάλης αβεβαιότητας για την Ευρώπη

Ελλάδα και Ευρώπη στο… ξημέρωμα της εποχής Τραμπ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Σειρά δύσκολων αποφάσεων θα κληθεί να πάρει σύντομα ο “πυρήνας” της Ευρώπης, την στιγμή που η άτυπη μεν, αλλά φυσική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο γαλλογερμανικός άξονας, βρίσκεται σε “αναστολή” λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις δύο χώρες και οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζονται να πάρουν “το αίμα τους πίσω” όσον αφορά το εμπορικό τους έλλειμμα με την Ευρώπη.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται τουλάχιστον η Γερμανία να έχει ξανά μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της Ε.Ε. Στη Γαλλία ωστόσο τα πράγματα είναι πιο “θολά” αφού νέες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027 και στο μεταξύ, η χώρα θα κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δημιουργώντας πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων για το σύνολο της Ε.Ε. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις στις δύο μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. 

Το πρώτο επείγον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι κινήσεις Τραμπ στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει μια γενική στρατηγική απέναντι στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να εφαρμόσει τις απειλές του για αύξηση των δασμών. Ωστόσο, το σχέδιο είναι γενικό και δεν έχει τύχει επαρκούς επεξεργασίας από τις εθνικές κυβερνήσεις. Επίσης, δεν έχει συζητηθεί επαρκώς μια στρατηγική για την περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το ακριβό αμερικανικό φυσικό αέριο για το 2025. Τούτο, μετά την πλήρη διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Εκτός όμως από τα άμεσα προβλήματα, ο άτυπος γαλλογερμανικός άξονας θα πρέπει να πάρει αποφάσεις σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. για μια σειρά από άλλες  μεσο-μακροπρόθεσμες πολιτικές. 

Η κοινή άμυνα 

Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένα άλλο κρίσιμο θέμα που έχει μείνει στον αέρα. Μέχρι να πέσουν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Γερμανία, είχαν προχωρήσει κάπως οι συζητήσεις για το πλαίσιο με το οποίο θα κινούνταν η Ε.Ε. αλλά υπήρχε διαφωνία στο σκέλος της χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση της έρευνας με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είχε εγκριθεί, αλλά ήταν περιορισμένη. Ωστόσο η Γερμανία και οι  “δορυφόροι” της, διαφωνούσαν στην έκδοση κοινού χρέους για την κάλυψη κοινών αμυντικών προμηθειών, οι οποίες θα κάλυπταν μικρές και μεγάλες χώρες.

Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις κινήσεις Τραμπ στο ΝΑΤΟ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν συμμορφωθούν με τον κανόνα να έχουν κάθε χρόνο αμυντικές δαπάνες κατ’ ελάχιστο 2% του ΑΕΠ όπως είναι η συμβατική τους υποχρέωση στο πλαίσιο της Συμμαχίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κενό από την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. θα πάρει πολλά χρόνια για να καλυφθεί  καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν μειωμένες αμυντικές δαπάνες επί δεκαετίες. 

Η ανταγωνιστικότητα 

Το τρίτο πιο μακροπρόθεσμο πλάνο που αφήνει “παγωμένο” η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα στην Ε.Ε. είναι η στρατηγική για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει ήδη την έλλειψη μιας κεντρικής στρατηγικής και πλέον παίρνουν σειρά και άλλοι κλάδοι που θα κινδυνέψουν στο άμεσο μέλλον. Από όλα αυτά είναι φανερό ότι η Ε.Ε. και κυρίως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γαλλία και η Γερμανία, θα πρέπει να ξεπεράσουν με επιτυχία τις κρίσεις στις οποίες έχουν μπει από τις Ευρωεκλογές και για τις ίδιες αλλά και για την Ε.Ε. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ