Η Ελλάδα στέλνει μικροδορυφόρους στο διάστημα – Ποια είναι η φινλανδική…

Η Ελλάδα στέλνει μικροδορυφόρους στο διάστημα – Ποια είναι η φινλανδική...

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Τη δική της οντότητα στο μακρινό διάστημα προβλέπεται να αποκτήσει η Ελλάδα με την αποστολή έξι μικροδορυφόρων. Οι δορυφόροι αυτοί αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προσφέροντας προηγμένα εργαλεία παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων. Το έργο αυτό, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από το υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), θα προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαθέτει τα δικά της δεδομένα από το διάστημα μέσω ενός εθνικού κόμβου. Από εκεί, όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, φωτογραφίες και θα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Ο ρόλος της φινλανδικής ICEYE

Μία από τις εταιρείες με τις οποίες η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου είναι η φινλανδική ICEYE. Με τον μεγαλύτερο στόλο δορυφόρων SAR (Synthetic Aperture Radar) παγκοσμίως, η εταιρεία κατασκευής μικροδορυφόρων προσφέρει εξαιρετικά ακριβή και σε πραγματικό χρόνο παρατήρηση της Γης, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού. Η ιστορία της ICEYE ξεκινά το 2012, όταν ιδρύθηκε από τον σημερινό CEO Rafal Modrzewski και την Pekka Laurila, αρχικά ως ένα πειραματικό project. Το 2014, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε εταιρεία, κερδίζοντας γρήγορα έδαφος στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας. Σήμερα, η ICEYE αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες διεθνώς στην παρατήρηση της Γης μέσω δορυφόρων, συνδυάζοντας τεχνολογική καινοτομία με πρακτικές εφαρμογές.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2024, κατάφερε να επεκτείνει τον κύκλο χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντας επιπλέον 62 εκατ. ευρώ (65 εκατ. δολάρια), τα οποία είναι ένας συνδυασμός δανειακών εργαλείων και κεφαλαίων. Έτσι, λοιπόν, το συνολικό ποσό, που έχει συγκεντρώσει από τη μέρα της ίδρυσής της υπερβαίνει τα 500 εκατ. δολάρια. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς, προηγήθηκε η ολοκλήρωση ενός κύκλου χρηματοδότησης ύψους 93 εκατ. δολαρίων, η οποία κατευθύνθηκε για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατά την περσινή χρήση, άντλησε συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 158 εκατ. δολαρίων. Η τελευταία χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών ταμείων που διαχειρίζονται οι Solidium Oy, BlackRock, Seraphim, Plio Limited και Christo Georgiev. 

Τα μελλοντικά σχέδια 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ICEYE, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του αστερισμού δορυφόρων SAR και της πλατφόρμας ISR της. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προγραμματίσει να προσθέσει 13 δορυφόρους στον αστερισμό SAR το 2024. Ωστόσο, κατάφερε να φτάσει περίπου στο μισό του στόχου, εκτοξεύοντας τρεις δορυφόρους με Falcon 9 τον Μάρτιο και άλλους τέσσερις τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή, ο αστερισμός δορυφόρων SAR της ICEYE αποτελείται από 38 δορυφόρους ενώ σχεδιάζει να προσθέτει 10 έως 15 νέους δορυφόρους ετησίως από το 2025 και μετά. 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι δορυφόροι SAR της ICEYE και τα δεδομένα τους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρακολουθεί περιοχές ενδιαφέροντος και να βελτιώσει την εθνική της δυνατότητα παρατήρησης για την ασφάλεια και την προστασία, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πλημμυρών και της θαλάσσιας επιτήρησης. Παράλληλα, η μεταφορά δορυφόρων και δορυφορικών δεδομένων στην ελληνική βιομηχανία θα αυξήσει την τεχνολογική ωριμότητα και θα διασφαλίσει ότι η ελληνική βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική στον σύγχρονο κόσμο.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ