Η τιμή του φυσικού αερίου, ο “παράγοντας…

Η τιμή του φυσικού αερίου, ο "παράγοντας...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Νέα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα θέτει η διακοπή μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που διέρχονται από την εμπόλεμη Ουκρανία προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την επίσημη έναρξη της δεύτερης περιόδου Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Οι αγορές δείχνουν σήμερα να προεξοφλούν την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, πάνω από τα 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, αφού η απώλεια των ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ρωσία τις οποίες προμηθεύονταν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να αντικατασταθούν από ακριβότερο, υγροποιημένο φυσικό αέριο. Τούτο δε, όταν η αλλαγή αυτή γίνεται στη μέση του χειμώνα ο οποίος, έως τώρα, δείχνει ότι θα είναι αρκετά πιο ψυχρός απ’ ό,τι ήταν αυτός του 2023 και του 2022. Η μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αναμένεται ότι θα αυξήσει τις τιμές “οριζόντια” σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ακόμη και η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τον αγωγό Turkstream ο οποίος ακόμη λειτουργεί κανονικά, θα πληρώσουν επιπλέον κόστος, καθώς τα συμβόλαια φυσικού αερίου είναι χρηματιστηριακά προϊόντα και σήμερα ανεβαίνουν οριζόντια. Ειδικά για την Ελλάδα, η αλλαγή αυτή έρχεται σε δύσκολη στιγμή καθώς λόγω καιρού η απόδοση των ΑΠΕ μετριάζεται και η τιμή χονδρικής για τη μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται άμεσα με την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων στο ρεύμα, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες. 

Στην αύξηση των τιμών της ενέργειας θα “βοηθήσει” και η συνεχής διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου η οποία βαίνει ολοταχώς στο 1 προς 1, χωρίς προς το παρόν να δίνει δείγματα συγκράτησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στην περιοχή των 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που είναι σήμερα, η Ε.Ε. θα πληρώνει το συγκεκριμένο καύσιμο όλο και ακριβότερα, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας εκκαθαρίζονται σε ρήτρα δολαρίου. Ακόμη χειρότερα από τα νοικοκυριά θα βιώσει μια τέτοια αύξηση η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει να προσθέσει ξανά ένα αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος παραγωγής. 

Ο παράγοντας Τραμπ 

Στις πληθωριστικές πιέσεις που θα αρχίσουν ξανά να αναφύονται, λόγω της ενέργειας, θα πρέπει κανείς να υπολογίσει και τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 του μήνα. ΟΙ ΗΠΑ, καλύπτουν ήδη το 20% των αναγκών της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο φτάνει με διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή από αυτή του ρωσικού αερίου. Με ανοιχτό ακόμη το θέμα της επιβολής δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ίσως θελήσει να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ως ένα χαρτί διαπραγμάτευσης. Θα μπορούσε δηλαδή να διαπραγματευτεί το ύψος των δασμών, αν η Ευρώπη δεσμεύονταν για εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ίσως σε ψηλότερη τιμή από τη σημερινή. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση Τραμπ, είτε μέσω δασμών, είτε μέσω της ενέργειας κάθε άλλο παρά βοηθητική θα είναι για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ