Ενας διορισμός μπροστά στην καμπάνα της Κομισιόν

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Σύμβουλο για την αναβάθμιση της ασφαλείας του σιδηροδρόμου αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 535.060 ευρώ. Οπως διαβάζω στην προκήρυξη που έπεσε στα χέρια μου, αντικείμενο θα είναι «η υποστήριξη της ΡΑΣ κατά την υλοποίηση της αποστολής της, ως Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και παράλληλα ως Εθνικής Αρχής Ασφαλείας για τους σιδηροδρόμους, κατά την τρέχουσα περίοδο της μεταρρύθμισης του σιδηροδρομικού τομέα, κατά την οποία θα υπάρξει αναδιάρθρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων (π.χ. συνένωση των ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ), με παράλληλη ενίσχυση του γενικού επιπέδου ασφάλειας, καθώς και της καλής λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς». Διαπιστώνει κανείς παρακάτω όμως ότι, στην πραγματικότητα, η ΡΑΣ επιδιώκει να προλάβει την «καμπάνα» της Κομισιόν, η οποία απέστειλε προειδοποιητική επιστολή για κυρώσεις στη χώρα μας με αφορμή όσα εντόπισε η Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων (ERA) στην πρόσφατη έκθεσή της. Συγκεκριμένα, εξηγείται πως «ειδικός στόχος είναι η υποστήριξη της Αρχής κατά την αντιμετώπιση των ευρημάτων της Εκθεσης “Report ERA/REP/1-2023”, η οποία κατά κύριο λόγο αναφέρεται σε θέματα ενίσχυσης της ασφάλειας στο σύνολο του σιδηροδρομικού τομέα, και κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των ευρημάτων». Ενώ, πάντα στην ίδια προκήρυξη, προστίθεται πως «η Εκθεση της ERA επεσήμανε μια σειρά από οργανωσιακά, λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της (υποχρεωτικής) ενωσιακής νομοθεσίας σε θέματα σιδηροδρομικής ασφαλείας στην Ελλάδα, που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Οι παραπάνω διατυπώσεις για την έκθεση είναι, όμως, πολύ… ευγενικές. Η σπουδή να προσληφθεί ειδικός υπεύθυνος παρατηρείται επειδή η έρευνα της ευρωπαϊκής Αρχής έβγαλε απογοητευτικά συμπεράσματα και η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Τι έδειξε η ευρωπαϊκή έρευνα

Συγκεκριμένα, η ERA εντόπισε δυσλειτουργίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, θεσμικό και διοικητικό μπάχαλο αρμοδιοτήτων και απουσία συστηματικών μέτρων και δομών εξασφάλισης της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία διότι ο εθνικός φορέας διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων δεν είναι ανεξάρτητος και δεν έχει πόρους. Η έκθεση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε ολόκληρη, παρότι ζητήθηκε από ευρωβουλευτές. Εστάλη όμως ολόκληρη στην Κομισιόν. Η οποία, με τη σειρά της, στις 16 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι κινεί τη «διαδικασία επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, δίνοντας στην κυβέρνηση διορία δύο μηνών να απαντήσει τι διορθωτικές κινήσεις έκανε και θα κάνει.

«Ελλειψη νοοτροπίας ασφάλειας»

Και της Κομισιόν οι διατυπώσεις πάντως είναι απογοητευτικές. «Οι ελλείψεις είναι συστημικές και απορρέουν επίσης από την έλλειψη νοοτροπίας ασφάλειας εντός των οικείων οργανισμών» γράφει, αποκαλύπτοντας ότι η έρευνα της ERA για την ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2023, 10 μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με εντολή της Κομισιόν. Κι εντόπισε τουλάχιστον επτά παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας «ούτε σε παρωχημένες εκδοχές της», ενώ προσθέτει πως «όλες οι ελεγχθείσες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ο διαχειριστής υποδομής (ΟΣΕ) δεν εφαρμόζουν κατάλληλες διαδικασίες παρακολούθησης της τήρησης της ασφαλείας» και «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εκτίμησης κινδύνων και της παρακολούθησης». Σημειώνει δε ότι έκτοτε η κυβέρνηση έχει καταθέσει δύο επιστολές όπου αναφέρει ότι κάνει πρόοδο και έχει ετοιμάσει ένα «σχέδιο δράσης». Ομως, παρότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει αναφερθεί και στη Βουλή και έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, το υπουργείο δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Δύο ηγεσίες στην ίδια πόλη

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Τα μεταμεσονύκτια ποτά τους της Πρωτοχρονιάς έβαλαν τέλος στο θέμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Νίκου Χαρδαλιά για τις δύο παράλληλες γιορτές στην αλλαγή του χρόνου και οι όποιες διαφωνίες τους θα έμεναν στα στενά αυτοδιοικητικά. Μας προέκυψε, όμως, και νέα πρωτοτυπία. Ως γνωστόν, στα Θεοφάνια, ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων για την πρωτεύουσα γίνεται κάθε χρόνο στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, του δημάρχου κ.λπ. Ο περιφερειάρχης Αττικής παρίσταται συνήθως σε κάποια άλλη από τις τελετές της περιφέρειάς του. Πέρυσι, ας πούμε, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν στον Πόρο και πρόπερσι ο Γιώργος Πατούλης ήταν στον Πειραιά. Φέτος, όμως, η Περιφέρεια Αττικής μάς καλεί σε δική της τελετή που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Πεδίον του Αρεως. Τόσο η λειτουργία όσο και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στον Ροδώνα, το τεχνητό κανάλι με τα γεφυράκια που έχουν προσφάτως επισκευαστεί. Θυμίζω ότι το Πεδίον το Αρεως ανήκει διοικητικά στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ο Χαρδαλιάς καμαρώνει ότι έχει γίνει έργο για την αναβάθμισή του. Παράλληλες γιορτές, λοιπόν, όπως παράλληλες ηγεσίες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Νέες παραδόσεις

Μιας και πιάσαμε τα Φώτα, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα περάσει είτε σε νησί είτε στην Αττική. Λέτε να περάσει από το Πεδίον του Αρεως; Δύσκολο μου ακούγεται, αλλά τίποτα δεν αποκλείω. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, φαίνεται πως χτίζει δική του παράδοση. Οπως και πέρυσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει τον εορτασμό των Θεοφανίων στην Κωνσταντινούπολη και προγραμματίζει να επισκεφθεί ξανά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Καραμανλής ξανά στο βήμα

Οι λάτρεις των «γαλάζιων» εσωκομματικών, αλλά και των αναλύσεων περί των εθνικών θεμάτων, μαντεύω ότι θα δώσουν ραντεβού στις 20 Ιανουαρίου για τη σχετική ομιλία που αναμένεται να κάνει ο Κώστας Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού του, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία». Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο και το πάνελ θα συναποτελούν ο Αγγελος Συρίγος κι ο Μιχάλης Κατρίνης. Θα έχει, άρα, άρωμα… πατριωτικό.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ