Του Χάρη Φλουδόπουλου
Προχθές η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη TTF ξεπέρασε τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2023. Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται μια σειρά από παράγοντες όπως ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη, η μείωση των εισαγωγών LNG, η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση η αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά από το στοπ στη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αφορά περίπου το 5% της συνολικής ευρωπαϊκής προμήθειας και είχε επίπτωση και στις τιμές του καυσίμου στην Ευρώπη. Έτσι η τιμή του αερίου κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση άνοδο άνω του 4% και σε ετήσια βάση σχεδόν 50%.
Αυτή η άνοδος του φυσικού αερίου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάσει συνολικά την ενεργειακή αγορά και ειδικότερα την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν το “γαλάζιο καύσιμο”.
Αυτό βεβαίως ισχύει και για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, όπου λόγω του τρόπου που τιμολογείται το φυσικό αέριο, οι τιμές περνούν με χρονική υστέρηση.
Μπλε τιμολόγια
Η νέα αναταραχή στην ενεργειακή αγορά έρχεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την αστάθεια και την αβεβαιότητα που αποτελούν τον κανόνα των τελευταίων ετών στα ενεργειακά πράγματα. Για τους απλούς καταναλωτές αυτό σημαίνει νέες πιέσεις στις τιμές του ρεύματος, οι οποίες λόγω των επιδοτήσεων παραμένουν τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα. Αυτό βεβαίως ισχύει για τον κυρίαρχο πάροχο, τη ΔΕΗ και τους άλλους μεγάλους παρόχους, καθώς σε άλλες μικρότερες εταιρείες καταγράφονται μεγαλύτερες τιμές.
Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, που πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων ανατιμήσεων, καθίστανται ακόμη πιο επίκαιρα τα σταθερά τιμολόγια, που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στην αγορά σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, με μεγάλο πλεονέκτημα για τον καταναλωτή ότι “ξενοιάζει” κλειδώνοντας μια συγκεκριμένη τιμή, ανεξάρτητα από τις ενεργειακές κρίσεις και τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα (με μεγαλύτερο πάγιο από τα κυμαινόμενα στα 9,9 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Ιανουαρίου σταματά η διάθεση σταθερών μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο όπως προβλέπει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα ως μπλε σταθερά με διάρκεια εξάμηνη ή οκτάμηνη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι τα υφιστάμενα μπλε 6μηνης και 8μηνης διάρκειας θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τη λήξη της σχετικής σύμβασης. Επιπλέον το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγή του κώδικα προμήθειας ούτως ώστε να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη αλλαγή. Πάντως οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν προϊόντα με σταθερή χρέωση δηλαδή κλειδωμένη τιμή για μικρότερο διάστημα από 12 μήνες, ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά, δεν θα μπορούν να περιλαμβάνουν ρήτρα αποχώρησης και θα ανήκουν στην κατηγορία των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων.
Πηγή: capital.gr