Νέες επιχειρήσεις πλημμύρισαν… το οικονομικό πεδίο της Ελλάδας το 2024.
Και οι 63.000 νέες επιχειρήσεις που καταγράφηκαν στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έδωσαν το έναυσμα για πανηγυρισμούς… από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νέες επιχειρήσεις
Οι νέες επιχειρήσεις τη χρονιά που ιδρύθηκαν το 2024 πράγματι αποτέλεσαν ρεκόρ.
Ακίνητα: Στα 3,11 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Το 62% σε σπίτια
Καθώς, όπως ερμηνεύει τα στοιχεία και το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), άνοιξαν συνολικά 63.000 νέες επιχειρήσεις. Το 2023 οι νέες επιχειρήσεις ήταν 58.200 και άρα πέρυσι άνοιξαν περισσότερες κατά 11%.
Νέες επιχειρήσεις: Ρότα ανάκαμψης βλέπει το ΕΒΕΠ
Και σχολιάζει το ΕΒΕΠ: «Πρόκειται για μια αύξηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μια ρότα ανάκαμψης και πως
οι επιχειρηματίες δεν διστάζουν να δοκιμαστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος την επιφυλακτικότητα που υπήρχε τον πρώτο καιρό μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την υπερδεκαετή κρίση που βιώσαμε».
Ρηχή επιχειρηματικότητα
Ας πάμε, όμως, στα επιμέρους στοιχεία για τις νέες επιχειρήσεις, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και της ΚΕΕΕ και τα παρουσιάζει το ΕΒΕΠ.
Αναλύοντας τα δεδομένα προκύπτει πώς και το 2024 η εύκολη και ρηχή επιχειρηματικότητα κυριάρχησαν. Γεγονός που έρχεται να αναδείξει την αδυναμία αφενός της εκπαίδευσης και αφετέρου και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζονται στη χώρα για να ευνοήσουν την ανάπτυξη μίας βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας που παράγει πλούτο και υπεραξία.
Αναδεικνύεται επίσης, όπως θα δούμε και από τα ποιοτικά στοιχεία πιο κάτω, το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Χώρα των παντοπωλείων…
Ειδικότερα, στο Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο ιδρύθηκαν 11.609 νέες επιχειρήσεις. «Ο τομέας των καταστημάτων πώλησης τροφίμων (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ) κυριαρχεί, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ζήτηση για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης», σχολιάζει το ΕΒΕΠ και προσθέτει: «Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εντάσεως
εργασίας είναι αυτές που κυριαρχούν στον χώρο».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί και παράγοντες της αγοράς οι νέες επιχειρήσεις στον τομέα του μικρού εμπορίου αναδεικνύουν πώς πολλές οικογένειες οδηγούνται στη λύση των παντοπωλείων και μίνι μάρκετ προκειμένου να ασκήσουν μία γρήγορη επιχειρηματικότητα και να μπορέσουν να επιβιώσουν.
… και των καφέ
Δεύτερος πιο δυναμικός κλάδος είναι η «Εστίαση και Τουρισμός»: Το 2024 άνοιξαν 9.433 νέες επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα. «Η άνθηση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία του τουρισμού ως ‘βαριάς βιομηχανίας’ της χώρας», σχολιάζει το ΕΒΕΠ.
Ωστόσο, η ίδρυση ενός καφέ ή ενός μεζεδοπωλείου ή εστιατορίου αποτελεί επίσης την εύκολη λύση για έναν άνεργο ή μία οικογένεια προκειμένου μπαίνοντας έστω και βραχυχρόνια στην επιχειρηματική δραστηριότητα να επιβιώσει.
Υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι
Στα αξιοσημείωτα επίσης στοιχεία της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων είναι και ο τομέας «Τεχνικά και Επιστημονικά Επαγγέλματα»: «Με 6.754 νέες επιχειρήσεις, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί, που ιδρύουν ατομικές επιχειρήσεις για την καλύτερη διαχείριση εισοδημάτων και ασφάλισης», σχολιάζει το ΕΒΕΠ.
Επί της ουσίας πρόκειται για το λειψό κατά τ’ άλλα τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας μία απόπειρα ένταξης σε καθεστώς φορολογικής νομιμότητας μετά τα περσινά φορολογικά μέτρα για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Ποια βιομηχανία…;
Το πλέον απογοητευτικό, όμως από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και τη ΚΕΕΕ, είναι ο χαμηλός αριθμός σε νέες επιχειρήσεις της μεταποίησης.
Όπως παρατηρεί και το ΕΒΕΠ ο αριθμός σε νέες επιχειρήσεις το 2024 παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το 2023.
Οι εγγραφές ήταν μόλις 2.500, όταν όπως προαναφέρθηκε άνοιξαν περίπου 20.000 νέες επιχειρήσεις στο εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό.
Αν και το ΕΒΕΠ σχολιάζει πώς οι νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις «αντικατοπτρίζουν την κυβερνητική στροφή προς την ενίσχυση της
βιομηχανίας», εντούτοις η πραγματικότητα είναι, όπως σημειώνουν και ειδικοί της οικονομίας, πώς η χώρα απέχει πάρα πολύ από το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Άλλωστε, τα καφέ και τα παντοπωλεία, όχι ότι δεν είναι αναγκαία σε μία αγορά, αλλά όσο εύκολα ανοίγουν τόσο πιο γρήγορα κλείνουν…
Τα λουκέτα
Το 2024, περίπου 22.200 επιχειρήσεις έκλεισαν, σημειώνοντας μείωση 11% από το 2023, όταν οι διακοπές λειτουργίας είχαν ανέλθει τότε, στις 25.000.
Αυτό επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και της ΚΕΕΕ σε σχέση με τον αριθμό των λουκέτων.
«Με βάση τα δεδομένα, για κάθε επιχείρηση που κλείνει, τρεις νέες ανοίγουν, φανερώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», σχολιάζει το ΕΒΕΠ. «Ωστόσο οι επιχειρήσεις που κλείνουν ανήκουν κυρίως σε κατηγορίες όπως ατομικές και εποχιακές δραστηριότητες, ενώ αρκετές περιπτώσεις αφορούν επιχειρηματίες που μετασχηματίζουν τις παλιές τους εταιρείες σε νέες δομές ή που συνταξιοδοτούνται», σχολιάζει το ΕΒΕΠ, κι έρχεται να καταδείξει κι άλλο ένα πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας αυτό της έντονης εποχικότητας και της περιορισμένης βιώσιμης δραστηριότητας…
Πηγή: ot.gr