Τσετσίλια Σάλα, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος στα γεωπολιτικά «δίχτυα» του Ιράν

Τσετσίλια Σάλα, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος στα γεωπολιτικά «δίχτυα» του Ιράν

Πολεμική ανταποκρίτρια και ρεπόρτερ στην εφημερίδα Il Foglio και στην εταιρεία podcast Chora Media στην Ιταλία, η 29χρονη Τσετσίλια Σάλα αναχώρησε αεροπορικώς από τη Ρώμη στις 12 Δεκεμβρίου με προορισμό το Ιράν, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής και με έγκυρη βίζα.

Δεν ήταν το καν το πρώτο της ταξίδι εκεί.

Αυτή τη φορά είχε προγραμματίσει σειρά συνεντεύξεων για την παραγωγή τριών επεισοδίων του podcast της, υπό τον τίτλο «Stories».

Θα επέστρεφε στη Ρώμη στις 20 Δεκεμβρίου.

Όμως το τηλέφωνό της «σίγησε» την προηγούμενη ημέρα.

Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα μέχρι να γίνει γνωστό ότι είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη.

Βρίσκεται έκτοτε στη φυλακή Εβίν, διαβόητη για τις φρικτές συνθήκες κράτησης επικριτών του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, δημοσιογράφων και ξένων πολιτών.

Καταφέρνοντας έπειτα από ημέρες να επικοινωνήσει με τους δικούς της, η Τσετσίλια είπε ότι κρατείται στην απομόνωση.

Δεν έχει στρώμα στο κελί της, παρά μόνο δύο κουβέρτες -τη μια τη στρώνει στο πάτωμα για να κοιμηθεί και την άλλη τη χρησιμοποεί για να προστατεύεται από το τσουχτερό κρύο.

Δεν βλέπει καν τους φρουρούς της. Της σερβίρουν φαγητό μέσα από μια χαραμάδα στην πόρτα του κελιού της.

Ένα φως νέον είναι μονίμως αναμμένο, μέρα-νύχτα.

Κατά τα λοιπά, η ίδια βρίσκεται στο «σκοτάδι» ως προς τους ακριβείς λόγους της σύλληψής της από τις ιρανικές αρχές.

Αόριστες, οι κατηγορίες αφορούν «παραβίαση των νόμων της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Η Τσετσίλια είχε ήδη δημοσιεύσει αρκετά ρεπορτάζ για το μεταβαλλόμενο τοπίο στο Ιράν μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Για τα τελευταία podcast της είχε πάρει συνεντεύξεις από μια υπό ποινική δίωξη Ιρανή κωμικό, έναν πρώην στρατιωτικό διοικητή και μια νεαρή γυναίκα που αντιτίθεται στους δογματισμούς των μουλάδων.

Το τελευταίο κυκλοφόρησε στις 18 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από τη σύλληψη της 29χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου.

Φαίνεται ωστόσο ότι τα ρεπορτάζ της δεν ήταν ο πραγματικός λόγος…

Η Τσετσίλια, το Ιράν, οι ΗΠΑ και τα drones

Η υπόθεση της Τσετσίλια Σάλα εξελίσσεται απείρως πιο περίπλοκη από ό,τι φάνταζε αρχικά.

Όσο περίεργο κι εάν ακούγεται, η κράτησή της φέρεται να συνδέεται με νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, το λαθρεμπόριο τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή.

Η ιστορία πηγαίνει τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε το φυλάκιο Tower 22 του αμερικανικού στρατού, στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 47 –τα πρώτα θύματα στις τάξεις των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Την ευθύνη για την επίθεση με το drone ανέλαβε με σιιτική πολιτοφυλακή από το Ιράκ, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε τότε υποσχεθεί ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη «σε χρόνο και με τρόπο που θα καθορίσουμε εμείς».

Για την Ουάσιγκτον, το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται ότι ήλθε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Έπειτα από πολύμηνες έρευνες, έδωσαν σήμα στις ιταλικές αρχές να συλλάβουν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου τον Μοχάμεντ Αμπεντίνι-Νατζαφαμπάντι.

Κατά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο 38χρονος Ιρανο-Ελβετός επιχειρηματίας κάνει λαθρεμπόριο όπλων και διατηρεί στενούς δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς.

Το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του τον συνδέει με την περσινή επίθεση στο αμερικανικό φυλάκιο -πρακτικά με την παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και τεχνολογίας για την κατασκευή drone στο Ιράν, μέσω μιας εταιρίας «βιτρίνα» που είχε στήσει στη Λωζάνη.

Η σύλληψή του έγινε στις 16 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο.

Συνέπεσε με τη σύλληψη ενός δεύτερου Ιρανού υπηκόου, εν προκειμένω στη Μασαχουσέτη, ως φερόμενου συνεργού του Αμπεντίνι στις ΗΠΑ.

Τρεις ημέρες αργότερα, η Τσετσίλια Σάλα ήταν κρατούμενη στην Τεχεράνη, με το ιρανικό καθεστώς να τη χρησιμοποιεί τώρα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Διπλωματική διελκυστίνδα

Εφόσον απελαθεί στις ΗΠΑ, ο Μοχάμεντ Αμπεντίνι-Νατζαφαμπάντι αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μέσω του Ιταλού δικηγόρου του, αρνείται τις κατηγορίες.

Η Τεχεράνη έχει ήδη καταδικάσει τις συλλήψεις δύο Ιρανών υπηκόων ως «άδικες και παράνομες», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Αν και το Ιράν δεν έχει πει ρητά ότι θέλει να ανταλλάξει την Τσετσίλια Σάλα με τον Μοχάμεντ Αμπεντίνι, το έχει αφήσει να εννοηθεί μέσω επισημάνσεων του ΥΠΕΞ περί «φιλικών συνομιλιών» με Ιταλούς διπλωμάτες.

Και οι δύο υποθέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επειγόντων διαβουλεύσεων, με την απαρχή του νέου έτους, στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ρώμη.

Δείχνουν να έχουν εγκλωβίσει ξαφνικά την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, σε διπλωματικές «Συμπληγάδες».

Από τη μια, δέχεται αυξανόμενη πίεση από την κοινή γνώμη -και όχι μόνο- για άμεση απελευθέρωση της Ιταλίδας δημοσιογράφου.

Από την άλλη, καθίσταται συν τω χρόνω σαφές ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε από πλευράς της Τεχεράνης την απελευθέρωση από τις ιταλικές αρχές του -προς έκδοση στις ΗΠΑ- Μοχάμεντ Αμπεντίνι-Νατζαφαμπάντι.

Κάτι τέτοιο ωστόσο θα μπορούσε να φέρει σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης την Ιταλία με τις ΗΠΑ.

Και δη εν αναμονή της δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία η μεταφασίστρια Μελόνι προσδοκά να αποτελέσει προνομιακό συνομιλητή του στην Ευρώπη.

Οι όποιες ελπίδες για άμεση διευθέτηση του ζητήματος φαίνεται να εξανεμίζονται και από το γεγονός ότι το αργόσυρτο ιταλικό δικαστικό σύστημα δεν αναμένεται να λάβει να κινηθεί με ρυθμούς εξπρές ως προς το πώς θα χειριστεί την περίπτωση Αμπεντίνι.

Σε αυτό το φόντο, τα βλέμματα όλων στρέφονται και στην προγραμματισμένη για τις 9-12 Ιανουαρίου επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ιταλία.

Όπως πάντως τόνισε η μητέρα της Τσετσίλια Σάλα, η κόρη της δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

Στην προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία τους, έλεγε ότι ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και επαναλάμβανε την ίδια φράση: «Πρέπει να βιαστούμε».



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ