της Νίκης Ζορμπά
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την υποψηφιότητα του επόμενου προσώπου που θα υπηρετήσει τον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας.
Το πολιτικό παιχνίδι στην αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ: Ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, η αντίδρασή του στην πρωθυπουργική πρόταση θα είναι καθοριστική.
Η Χαριλάου Τρικούπη όλο το –μακρύ– διάστημα της προεδρολογίας κατάφερε να μην πατήσει καμία “πεπονόφλουδα” που θα την εκτροχίαζε από τον στρατηγικό της στόχο να μην μπλέξει σε σενάρια προσώπων και ονομάτων. Ακόμα και με την υπόθεση του Χρήστου Ράμμου, κατόπιν πρότασης της Νέας Αριστεράς, μαεστρικά απέφυγε να μπει στο κάδρο.
Ονοματολογία
Από κει και πέρα, ήγγικεν η ώρα για να χαράξει και στο εσωτερικό τις “γραμμές” του. Εν αρχή, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό του: θα αναμένει από τον πρωθυπουργό το όνομα που θα προτείνει για την προεδρία και θα τοποθετηθεί επ’ αυτού. Ενδιαμέσως, φυσικά και θα υπάρξει συζήτηση στο κόμμα για την περίπτωση που θα χρειαστεί να απορρίψει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αντιπροτείνει δική του υποψηφιότητα.
Το μοναδικό δεδομένο για τη Χαριλάου Τρικούπη, εκπεφρασμένο από την αρχή, είναι πως δεν πρόκειται να δώσει την ψήφο του σε πρόσωπο που θα προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη. Δεν πρόκειται, κοινώς, να συναινέσει σε μια υποψηφιότητα όπως του Κώστα Τασούλα (που είναι στα ονόματα που έχουν γραφτεί κατά συρροή στα ρεπορτάζ ονοματολογίας, όλο το προηγούμενο διάστημα).
Η ιδεωδέστερη εξέλιξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν να αποδειχθεί στην πράξη όντως το σενάριο που φέρει τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προεξοφλείται πως θα λάβει χωρίς δεύτερη σκέψη τη στήριξη του κόμματός του.
Από κει και πέρα, τα ενδεχόμενα για το κόμμα είναι όλα ανοιχτά. Όλα πλην ενός: Δεν είναι καθόλου βέβαιο –το αντίθετο ισχύει για την ακρίβεια– ότι τυχόν πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση της προεδρικής θητείας της νυν προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα βρει ξανά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Στρατηγική
Στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο ότι την υποψηφιότητά της την αποδόμησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εφόσον δεν έκλεισε το θέμα εξαρχής της ανανέωσης της θητείας της και άφησε να διαρρέει και να “σέρνεται” η ονοματολογία για τη διαδοχή της. Είναι πολύ ενδεικτική η αντίδραση κορυφαίου στελέχους: “Εδώ δεν τη θέλουν και δεν τη στήριξαν αυτοί που την πρότειναν, και θα τη θέλουμε εμείς;”.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, αφενός δεν έχει καμία διάθεση να εγκλωβιστεί το επόμενο διάστημα σε μια “μονοθεματική” ατζέντα προεδρολογίας, αφετέρου δεν συμμερίζεται καθόλου τις εκτιμήσεις πως, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει τελικά πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας που να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να έχει “ενωτικά” χαρακτηριστικά –άρα θα το στηρίξει–, αυτό θα είναι πρόκριμα για συνεργασία των δύο κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές.
Προφανώς και η “καμπάνα” χτυπά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιμένει στη “γωνία” ένα “ναι” του ΠΑΣΟΚ στον Κ. Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προτείνει, ώστε να ενισχύσει το αφήγημά του περί “βολικής και συναινετικής αντιπολίτευσης” και να συντηρήσει τις υπόνοιες για μετεκλογική συνεργασία των δύο χώρων.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν επ’ αυτού πως η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συνδεθεί στην κοινωνία με ιστορίες περί συνεργασίας. Αντιθέτως, σε δυσχερή θέση θα είναι η κυβερνητική παράταξη αν αποδειχθεί ότι η επιλογή του πρωθυπουργού θα έχει το βλέμμα στο εσωτερικό του, άρα θα είναι δεξιάς προέλευσης, καθώς θα αφήσει “ακάλυπτα” τα νώτα του στο Κέντρο.
Στον “αέρα” η πρόταση της Κουμουνδούρου για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας
Στην Κουμουνδούρου, σχεδιασμός στεγανός για το πώς θα κινηθεί το κόμμα κατ’ αρχάς στο θέμα της προεδρολογίας δεν υπάρχει. Υπό την έννοια πως συνυπάρχουν διαρροές τόσο υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μην περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει τον υποψήφιο που προτείνει, και να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του πρόταση, όσο και αντίθετες απόψεις: “Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προτείνουμε εμείς υποψηφιότητα”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, πάντως, σε χθεσινοβραδινή (Παρασκευή) συνέντευξή του (Kontra), εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός σε “αποκαλύψεις” για τη στάση του κόμματός του: “Ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον θεσμό και τη διαδικασία, δεν έχουμε βγάλει καμία πρόταση ονόματος και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προγραμματισμός για να βγάλουμε πρόταση ονόματος. Γιατί; Γιατί είναι πιο σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση παρά να βγάλουμε ένα όνομα, να προτείνουμε ένα όνομα μόνο και μόνο για να δείξουμε τη δική μας πρωτοβουλία, αλλά με κίνδυνο να ανατρέψουμε μια πιθανή συναίνεση”, είπε, όπερ ακούστηκε σαν “καρφί” στη Νέα Αριστερά για τη βιαστική, όπως αποδείχθηκε, δημόσια πρότασή της στο πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Καραμέρος, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα προτείνει υποψηφιότητα και δεν θα περιμένει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις (Οpen): “Έχουμε αποφύγει την ονοματολογία, έρχεται όμως η ώρα όπου συλλογικά, με απόλυτη συναίσθηση του τι θέλουν και οι πολίτες, τι θέλει ο λαός, θα προτείνουμε ένα πρόσωπο, αλλά λέμε ότι καλό είναι να υπάρχει μια υποψηφιότητα, όχι από τον προοδευτικό χώρο, μια υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να έχει και μια τύχη σε αυτήν τη διαδικασία”.
Πηγή: capital.gr