Τα παιδιά που γεννιούνται το 2025 ανήκουν στην Generation Beta. Γράφει ο Μάνος Νομικός
Είναι η γενιά της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Ποιοι τελικά επιλέγουν τα ονόματα των γενεών; Το 2025 πέρα από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις «πληγές» που έχουν μείνει ανοιχτές από τα προηγούμενα χρόνια (πόλεμοι, προσφυγικό, φτώχεια, μικρές και μεγάλες πανδημίες), καλωσορίζει και την Generation Beta ή Gen Beta, δηλαδή όλα εκείνα τα μωρά που θα γεννηθούν μέσα στη χρονιά. Beta είναι το δεύτερο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, η συνέχεια της Generation Alpha.
Η γενιά Beta θα συγκροτήσει τον πληθυσμό που θα γεννηθεί από το 2025 μέχρι το 2039. Κάποιοι υπολογίζουν ότι το 2035 αυτή η ομάδα θα αποτελεί το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλά μωρά του σήμερα θα ζήσουν να δουν την αυγή του 22ου αιώνα.
Η Gen Beta είναι μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα που θα ζήσει από «πρώτο χέρι» την ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την επιρροή της σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, μαζί με τα social media, την virtual ψυχαγωγία και την αυτοματοποίηση των πάντων. Ελπίζουμε να τα καταφέρουν καλύτερα από τους προκατόχους τους, μόνο που το έργο τους θα είναι δύσκολο. Η πλήρης ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη ζωής τους, κάτι που βλέπουμε και σε εμάς, θα καθορίσει απόλυτα τη νέα αυτή γενιά.
Πώς πήραν τα ονόματά τους οι γενιές;
Οι Αμερικανοί θεωρητικοί Neil Howe και William Strauss μέσα από το βιβλίο “Generations” του 1991 είναι οι «νονοί» της λέξης-γενιάς των Millennials, ενώ ο διάσημος Καναδός συγγραφέας Douglas Coupland έκανε γνωστό τον όρο Gen X μέσα από το βιβλίο “Generation X: Tales for a Accelerated Culture”, επίσης του 1991.
Ο Αυστραλός δημογράφος και κοινωνικός αναλυτής Mark McCrindle και η ομάδα του, μέσα από έρευνα και ερωτηματολόγιο, επέλεξαν το όνομα Generation Alpha για μία από τις νεότερες γενιές. «Αυτή είναι η αρχή μίας νέας πραγματικότητας… Ήταν η πρώτη γενιά που πραγματικά μεγάλωσε ψηφιακά από την παιδική ηλικία και μέσα σε αβέβαιη εποχή» σημειώνει ο Mark McCrindle, επιλέγοντας το Alpha, το πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου.
Δεν υπάρχει κάποιος επίσημος οργανισμός ή ομάδα που επιλέγει το όνομα μίας γενιάς και τη χρονική της διάρκεια, πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει. Αυτό γίνεται τυχαία. Πολλά ονόματα «παίζουν» ανά περιόδους αλλά τελικά κάποιο επικρατεί περισσότερο από τα άλλα στα media και στην καθημερινότητα. Σίγουρα, αυτά τα ονόματα ή ανούσιες ταμπέλες για άλλους (δεν διαφωνούμε με τους δεύτερους), προέρχονται κυρίως από τη Δύση και τα δυτικά media.
Ποιες είναι αυτές οι γενιές;
Αν κάνουμε αρχή από το 1901, οι γενιές των ανθρώπων είναι οι εξής: The Greatest Generation (1901-1927), The Silent Generation (1928-1945), Baby Boom Generation (1946-1964), Generation X (1965-1980), Millennials ή Generation Y (1981-1996), Generation Z (1997-2010), Generation Alpha (2010-2024) και η Generation Beta (2025-2039).
Η κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Οι δύο πρώτες γενιές έζησαν δύο μεγάλους Παγκοσμίους Πολέμους, την πείνα και τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Οι Baby Boomers είδαν την αισιοδοξία να επιστρέφει, να βγάζουν λεφτά και άρχισαν να γεννιούνται πολλά παιδιά που αργότερα έγιναν τα ίδια γονείς που επανακαθόρισαν τη λέξη «οικογένεια».
H Generation X μπορεί λανθασμένα να χαρακτηρίζεται η γενιά των slackers. Είναι μία γενιά ανεξάρτητων και χαρούμενων ανθρώπων που προσπάθησε να φέρει την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και την εργασία. Είναι μία γενιά που άρχισε να χρησιμοποιεί τα κομπιούτερ στη δουλειά και να γεννιούνται πολλοί πρωτοπόροι επιχειρηματίες που πρωταγωνιστούν σήμερα.
Το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα επιδεικνύουν και οι άνθρωποι της Generation Y ή αλλιώς οι Millennials, ενώ ήταν από τις γενιές που έζησαν με και χωρίς internet, ενώ άρχισαν να μιλάνε ανοιχτά και να ενδιαφέρονται για περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο.
Οι επόμενες δύο γενιές, Generation Z και Generation Alpha, αποτελούνται από νέους ανθρώπους και παιδιά που όμως όλοι τους έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Μεγάλωσαν με την τεχνολογία και τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Είναι δύο γενιές μονίμως «συνδεδεμένες», για καλό και για κακό, έχοντας βιώσει και την πανδημία του κορωνοϊού (όπως, βέβαια, όλοι άνθρωποι, κάθε γενιάς).
Πηγή: allyou.gr