Μητροπολίτης Πάφου: «Μην τρώτε ό,τι προσφέρουν άνθρωποι που δεν είναι του Θεού»

Μητροπολίτης Πάφου: «Μην τρώτε ό,τι προσφέρουν άνθρωποι που δεν είναι του Θεού»

Το ξέρατε ότι δεν πρέπει να τρώτε ό,τι σας προσφέρουν άνθρωποι που δεν είναι κοντά στον Θεό, επειδή μπορεί να ρίξουν στο ποτό ή στο φαγητό σας μολυσμένες ουσίες;

Γνωρίζετε, ακόμη, πως δεν πρέπει να δέχεστε οτιδήποτε από αυτούς έστω και αν πρόκειται για ακριβά αντικείμενα; Γνωρίζετε πως αν κάποιος από εσάς έχει δεχτεί κάτι, πρέπει να το μεταφέρει στον πνευματικό του να διαβαστεί; Γνωρίζετε πως πρέπει ν’ αποφεύγετε αυτούς τους ανθρώπους όσο μπορείτε;

«Συνήθως αυτοί που ασχολούνται με δαιμονικά πράγματα βάζουν ουσίες μέσα στο φαγητό»

Αν δεν γνωρίζετε τα πιο πάνω, μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο του μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, η οποία είναι αρκούντος κατατοπιστική. Περιλαμβάνει και συμβουλή ως προς το πώς φυγαδεύονται οι δαίμονες (στη φωτογραφία από philenews.com, επάνω, ο κ. Τυχικός).

Ο μητροπολίτης καλεί τους πιστούς ν’ ανοίξουν τα μάτια τους και να μην συναναστρέφονται με ανθρώπους που δεν ξέρουν να μετανοούν, να εξομολογούνται και να κοινωνούν τακτικά.

Η εγκύκλιος διαβάστηκε τον Ιούλιο του 2023, αλλά επανέρχεται επειδή οι θέσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιστούς και εκφράζουν τον μητροπολίτη Πάφου Τυχικό. Ο ίδιος, όταν επικοινωνήσαμε με τη μητρόπολη, επιβεβαίωσε, μέσω συνεργάτιδάς του, ότι αυτές είναι οι θέσεις του και αυτές τον εκφράζουν.

Το θέμα είχε εγερθεί στο παρελθόν από πιστούς, αλλά επειδή δεν υπήρχε αυτούσια η εγκύκλιος θεωρήθηκε ότι πιθανώς τα όσα περιγράφονταν δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα, αφού εν πολλοίς εκτιμήθηκε ότι αποτελούσαν τραβηγμένες ή και παραποιημένες αναφορές όσων τις διατύπωναν. Ο «Φιλελεύθερος» έχει τώρα στην κατοχή του την εγκύκλιο την οποίαν και παρουσιάζει.

Ακόμα και στα… γουρούνια

Σ΄ αυτήν επισημαίνεται πως στο ενδεχόμενο ορισμένοι να έχουν υποπέσει στα πιο πάνω «παραπτώματα», «η συνεχής επίκληση του ονόματος του Χριστού φωτίζει τον νου μας και φυγαδεύει τους δαίμονες». Απαιτείται εξάλλου συχνή μετάνοια και εξομολόγηση, τακτικός εκκλησιασμός και συχνή κοινωνία, ανάγνωση βίων αγίων κ.ο.κ.

Αναφέρεται, επίσης, πως η σχετική ευαγγελική περικοπή (κατά Ματθαίον) έχει κυρίως διπλό χαρακτήρα: Αφενός να ενισχύσει την πίστη μας στην παντοδυναμία του Χριστού ακόμα και πάνω στα δαιμόνια και αφετέρου να δείξει τη φιλάνθρωπη στάση Του να σώσει όλους εμάς και να μας οδηγήσει κοντά Του.

Ο μητροπολίτης Τυχικός σημειώνει και τα ακόλουθα: Διδασκόμαστε ότι ακόμα και το όνομα του Χριστού το τρέμουν οι δαίμονες «Κύριε, και τα δαιμόνια υποτάσσονται ημίν εν τω ονόματί σου».

Αλλού διαβάζουμε ότι τα δαιμόνια «μηδέ χοίρων εξουσίαν έχουν», δεν έχουν εξουσία ούτε ακόμα πάνω στα γουρούνια πόσο μάλλον πάνω στον άνθρωπο αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν τους το επιτρέψει.

Οδηγίες αποφυγής του… δαιμονισμού

Ο κ. Τυχικός υποδεικνύει περαιτέρω: Για ν’ αποφύγουμε τον δαιμονισμό και την κυριαρχία του διαβόλου πάνω μας θα πρέπει να μην ασχολούμαστε πρώτα με τέτοια πράγματα, μάγους, χαρτιά, καφεμαντείες, ζώδια και άλλα.

Δυστυχώς, στις μέρες μας έχουμε γεμίσει με τέτοιους ανθρώπους που ασχολούνται και παρασύρουν κόσμο στα δίχτυά τους. Ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας και να μην συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που δεν ξέρουν να μετανοούν, να εξομολογούνται, να κοινωνούν τακτικά.

Να μην τρώμε ό,τι μας προσφέρουν άνθρωποι που δεν είναι του Θεού, γιατί συνήθως αυτοί που ασχολούνται με δαιμονικά πράγματα βάζουν ουσίες μέσα στο φαγητό ή στο ποτό μας για να μας μολύνουν.

Να μην δεχόμαστε από αυτούς οτιδήποτε μας δίνουν ακόμη και εάν μας προσφέρουν ακριβά αντικείμενα και εάν έχει κάποιος δεχτεί κάτι να το μεταφέρει στον πνευματικό του να διαβαστεί και ν’ αποφεύγουμε αυτούς όσο μπορούμε.

Αντίθετα, επιμένει, η παράδοση των πατέρων μας ομολογεί ότι η συνεχής επίκληση του ονόματος του Χριστού φωτίζει τον νου μας και φυγαδεύει τους δαίμονες: «Ιησού μνήμη φωτίζει τον νουν και διώκει τους δαίμονας».

«Οπλο η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Χριστό»

Ολ’ αυτά, όμως, πρέπει να γίνονται έχοντας πίστη, εμπιστοσύνη στον Χριστό και αν δεν έχουμε ή είναι αδύνατη, να την ενισχύσουμε με τρεις κυρίως τρόπους: α) συχνή μετάνοια και εξομολόγηση σε έμπειρο πνευματικό, β) τακτικός εκκλησιασμός και να κοινωνούμε συχνά σώματος και αίματος Χριστού, γ) με καθημερινή τροφή της ψυχής με ανάγνωση από την Αγία Γραφή και βίους αγίων παλαιότερων και συγχρόνων μας.

Επίσης, όταν δεν έχουμε ισχυρή πίστη στον Χριστό να τη ζητήσουμε με ταπείνωση να μας τη δώσει, όπως ζητάμε καθημερινά τόσα πράγματα από τον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους να ζητήσουμε ανώτερα πράγματα- πίστη και εμπιστοσύνη στον μόνο αληθινό Θεό τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Κατά τον μητροπολίτη Πάφου, δεύτερο και κύριο μήνυμα της περικοπής, είναι ότι θα πρέπει ν’ αποφύγουμε τα πάθη τα οποία είναι παγίδες του διαβόλου για να μας οδηγήσει μακριά του Χριστού.

Το πάθος της φιλαργυρίας, του ψεύδους, της πορνείας, της πλεονεξίας, της μνησικακίας, της λαιμαργίας, της γαστριμαργίας, της φιλοδοξίας – κενοδοξίας – εγωισμού, των εξαρτήσεων όπως είναι το ποτό, το κάπνισμα, τα τυχερά παιχνίδια και πολλά άλλα.

«Εμπειρος πνευματικός και συχνή μετάνοια»

Πώς να τ’ αποφύγουμε; Απλώς, χρειάζεται έμπειρος πνευματικός και συχνή μετάνοια να μας βοηθήσει να τα κόψουμε. Πρέπει ν’ αγαπήσουμε τον Χριστό και να μισήσουμε οτιδήποτε άλλο μας απομακρύνει από κοντά του Χριστού, στην προκειμένη περίπτωση είναι τα πάθη.

Εδώ υπάρχει και μια παγίδα την οποίαν επισημαίνει: Οταν αφήνουμε ελεύθερους τους λογισμούς να επεξεργάζονται διάφορες αμαρτωλές επιθυμίες τότε οδηγούμαστε στη διάπραξη της αμαρτίας.

Οταν μία αμαρτία μένει ανεξομολόγητη πολύ καιρό οδηγούμαστε πολλές φορές στην επανάληψή της και όταν μία αμαρτία επαναλαμβάνεται συνεχώς τότε γίνεται πάθος και τα πάθη δύσκολα κόβονται.

Τα πάθη οδηγούν στο να ομοιάζει ο άνθρωπος όχι του Θεού αλλά των αλόγων ζώων κατά τον ψαλμωδό «ο άνθρωπος εν τιμή ών ου συνήκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς».

Τα πάθη σκούζουν τον νου του ανθρώπου και προτιμούν την ικανοποίηση του πάθους τους παρά το να πλησιάσουν τον Χριστό. Οπως οι σημερινοί κάτοικοι των Γεργεσηνών οι οποίοι παρ’ όλο που είδαν τόσο μεγάλο θαύμα δεν πίστεψαν, δεν άνοιξαν τα μάτια τους αλλά το πάθος του παράνομου πλουτισμού τους, τους σκότιζε τον νου.

«Να ζητάμε τη βασιλεία του Θεού»

Προτίμησαν να ζουν με τους δαίμονες, προτίμησαν να ζουν ικανοποιώντας το πάθος τους και έχασαν τον Χριστό. Να μην συμβεί σε μας αυτό. Πρέπει να κάνουμε αγώνα πνευματικό ν’ απαλλαγούμε από τα οποιαδήποτε πάθη ή αμαρτίες μας. Oταν ο άνθρωπος σιγά – σιγά ελευθερώνεται από τα πάθη και με ταπείνωση και μετάνοια ζητά το έλεος του Θεού τότε τον επισκέπτεται η Θεία Χάρις.

Στην κατακλείδα της εγκυκλίου περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα: Να ενισχύσουμε, λοιπόν, την πίστη μας στο πρόσωπο του Χριστού και να ζητήσουμε να μείνουμε μαζί Του. Ο απόστολος Παύλος μας διαβεβαίωσε ότι ο Χριστός θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αλήθειας ελθείν».

Θα πρέπει όμως και εμείς να το θέλουμε και με πόθο να το ζητούμε. Oταν το ζητάμε καθημερινά ο Κύριος θα μας το δώσει και πολύ περισσότερα θα μας προσφέρει. Να ζητάμε τη βασιλεία του Θεού και όλα τα άλλα θα μας προσφερθούν επίσης.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ