Η Ευρώπη εξαντλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την κατανάλωση, μεταδίδει τη Δευτέρα το Bloomberg.
Οι τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι της περιοχής βρίσκονται στο 70%, σε σύγκριση με περίπου 86% πριν από ένα χρόνο. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης έλλειψης, η ταχεία μείωση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει του επόμενου χιεμώνα και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες τιμές.
Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν μειωθεί συνολικά κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από το απόγειό τους – περισσότερο από οποιαδήποτε πτώση από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που συγκέντρωσε το Bloomberg.
“Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα των αποθεμάτων στο τέλος Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την περιοχή να ξαναγεμίσει εν όψει του επόμενου χειμώνα”, δήλωσε σε σημείωμά της η Samantha Dart, της Goldman Sachs.
Ο καιρός έχει γίνει ψυχρότερος στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, αυξάνοντας τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση. Η ήπειρος είναι επίσης όλο και περισσότερο εκτεθειμένη στην αστάθεια της αγοράς, καθώς εξαρτάται από το παγκόσμιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να αντικαταστήσει το έλλειμμα που προκαλεί το τέλος του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας.
Οι μη προγραμματισμένες διακοπές στους κορυφαίους προμηθευτές μπορούν να επηρεάσουν την εύθραυστη ισορροπία της περιοχής και να προκαλέσουν διακυμάνσεις των τιμών. Στη Νορβηγία, η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest σταμάτησε τη λειτουργία της μέχρι τις 9 Ιανουαρίου λόγω βλάβης.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ στα νότια και ανατολικά της περιοχής επικρατεί ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη.
Το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται αντιμέτωπο με προειδοποιήσεις για χιονοθυελλες και παγετό τη Δευτέρα, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές τις επόμενες ημέρες.
Σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις στην Αγγλία την Κυριακή το πρωί, όπου τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ έκλεισαν τους διαδρόμους τους προσγείωσης-απογείωσης.
Στο Δυτικό Γιορκσάιρ (βόρεια Αγγλία), το έδαφος καλύφθηκε την Κυριακή το πρωί από χιόνι ύψους 12 εκατοστών, έγινε γνωστό από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.
Έως 40 εκατοστά χιονιού έπεσαν σε ορισμένες περιοχές σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.
Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη Γαλλία και τη Γερμανία από την Τετάρτη, ενισχύοντας τη ζήτηση θέρμανσης, τη στιγμή που τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2018.
Στο μεταξύ, “κίτρινος συναγερμός” για χιόνι και πάγο έχει σημάνει σε τμήματα της Νορβηγίας, όπου οι θερμοκρασίες στο Όσλο θα πέσουν έως και στους -13,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Χιονόνερο και χιόνι προβλέπονται στο ανατολικό τμήμα των ελβετικών Άλπεων τη Δευτέρα, με πρόσθετες προειδοποιήσεις για το Πιεμόντε και την κοιλάδα της Αόστα στην Ιταλία.
Κοντά σε υψηλό 14μηνου η τιμή του φυσικού αερίου
Οι τιμές σκαρφάλωσαν κατά 4% την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται κοντά σε υψηλό 14 μηνών, καθώς η αγορά παλεύει με τη μείωση των αποθεμάτων και τις στενότερες προμήθειες.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια (TTF), ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα και ήταν μειωμένα κατά 1,2% στα 49,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στην Ευρώπη (TTF), οι μηνιαίες τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με τον περυσινό Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα $13,8/mmbtu.
Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τις ανάγκες για θέρμανση, ενώ η υποαπόδοση της αιολικής ενέργειας οδήγησε στην αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά σχεδόν 20% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά στην προσφορά, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζουν να υποχωρούν, μειωμένες κατά σχεδόν 10% σε ετήσια βάση, εν μέσω περιορισμένης αύξησης της προσφοράς και έντονου ανταγωνισμού από την Ασία. Οι μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στη Νορβηγία και η αβεβαιότητα γύρω από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τροφοδότησαν περαιτέρω τη μεταβλητότητα των τιμών.
Πηγή: capital.gr