Ενδείξεις εξομάλυνσης στις τιμές αερίου

Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το χαράτσι των Βουλγάρων στο αέριο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να υπερέβη την περασμένη εβδομάδα τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες συνολικά για μια ενδεχόμενη νέα κρίση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες, η υποχώρηση του φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα. 

Συγκεκριμένα χθες η τιμή αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά TTF υποχώρησε στα 47,21 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν την περασμένη Πέμπτη στο κλείσιμο της συνεδρίασης είχε βρεθεί στα 50,273 ευρώ η μεγαβατώρα. Δηλαδή μέσα σε διάστημα 4 ημερών και μέσα σε δύο συνεδριάσεις, η τιμή TTF υποχώρησε σε ποσοστό 6,1%.

Η άνοδος της τιμής του αερίου τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που περιλάμβανε την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, τη χαμηλότερη παραγωγή των μονάδων πράσινης ενέργειας ΑΠΕ, τις μειωμένες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αλλά και την αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και τον οριστικό τερματισμό των εξαγωγών ρωσικού αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου. 

Στο μεσοδιάστημα των 4 τελευταίων ημερών δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στους παράγοντες που ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές, παρά μόνον οι διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από το μπλόκο στο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία. Χθες μάλιστα που η τιμή του αερίου κατέγραψε σημαντική υποχώρηση είχαμε την δήλωση της εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα ενέργειας Α. Κάιζα, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για αύξηση των τιμών. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα θεμελιώδη της αγοράς παραμένουν σταθερά και ότι  η ζήτηση παραμένει υποτονική περίπου κατά 18% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Η ίδια  πρόσθεσε ότι η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη της τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης.

Μια ακόμη εξέλιξη που πιθανόν να έπαιξε το δικό της ρόλο για την υποχώρηση των τιμών του αερίου ήταν η πρόταση της Ιταλίας να τεθεί νέο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 50 – 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο πλαφόν που είχε αποφασιστεί το Δεκέμβριο του 2022 στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα θα πάψει να ισχύει στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή στο τέλος του μήνα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την επιβολή νέου πλαφόν.

Παρά το γεγονός πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πτωτική τροχιά των τιμών, πηγές της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν φέτος να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ε.Ε. τότε οι υψηλές τιμές ενδέχεται να επιμείνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν δηλαδή η Ευρώπη θα κληθεί να ξαναγεμίσει τις άδειες αποθήκες αερίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μετά τη χειμερινή περίοδο τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της ΕΕ βρίσκονταν στο 60% ενώ φέτος εκτιμάται ότι η σεζόν θα κλείσει με τις αποθήκες γεμάτες σε ποσοστό 35-40% της χωρητικότητάς τους. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ