Δεσμεύσεις μας η ενεργειακή συνεργασία και η εδαφική…

Δεσμεύσεις μας η ενεργειακή συνεργασία και η εδαφική...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.53

Για ένα ανθεκτικό και παραγωγικό σχήμα συνεργασίας, το πιο προωθημένο στην περιοχή, εν μέσω διεθνών προκλήσεων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο με τη συμμετοχή του ίδιου, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και την ενεργειακή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ευημερία, η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελεί γνώμονα και για τις τρεις χώρες, είπε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στο τριμερές επιχειρηματικό φόρουμ, που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής.

“Συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας στον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στο GreGy, που θα ενώσει ενεργειακά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, που θα αποτελεί όχημα μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας και υλικής ευμάρειας πρωτόγνωρης για την ταραγμένη εποχή μας”, είπε ακόμη.

“Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η νέα κυβέρνηση της οποίας πρέπει να αποδείξει ότι θα θωρακίσει τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

“Συζητήσαμε τον ρόλο της Αιγύπτου για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα, με προοπτική τη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στο “μενού” της συζήτησης συμπεριλαμβάνονταν και οι εξελίξεις στη Λιβύη και στον Λίβανο.

“Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συντονίζουν τα βήματά τους και στο μεταναστευτικό, ειδικά δεδομένου του ρόλου που παίζει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

“Έχουμε μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο στο πεδίο της νόμιμης μετανάστευσης και θέλουμε να τη διευρύνουμε”.

Ν. Χριστοδουλίδης: Απορρίπτουμε τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά τρίτων χωρών

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια επισκόπηση των τριμερών σχέσεων και για πολύ ουσιαστικές συζητήσεις, καθώς και για την υπογραφή σειράς μνημονίων και συμφωνιών σε σειρά τομέων.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, αφορούσε τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η τριμερής συνεργασία, εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αποκτά ευρύτερη σημασία, 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του και έχει αναδειχθεί σε υπόδειγμα.

“Οι χώρες μας απορρίπτουν τις παρεμβάσεις τρίτων κρατών σε άλλα κράτη”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

“Η Κύπρος αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας και γεωστρατηγικής σημασίας”, σημείωσε ακόμη.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έπαιξαν κομβικό ρόλο σε αυτό.

Μια λύση του Κυπριακού είναι εντελώς απαραίτητο να είναι συμβατή με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, συνέχισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

“Στόχος των τριών χωρών είναι η ενδυνάμωση των εμπορικών τους σχέσεων”, είπε ακόμη.

Αλ Σίσι: Επίκληση στη λογική για αποφυγή νέων καταστροφών

“H σημερινή σύνοδος έλαβε αποφάσεις για ενδυνάμωση κοινής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κατά κύριο λόγο στην οικονομία αλλά και την αύξηση του εμπορίου”, ανέφερε από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

“Καλοσωρίζω την σύγκλιση του βιομηχανικού φόρουμ για την ενδυνάμωση των επενδύσεων. Κυριάρχησε το κομμάτι της ενέργειας και συμφωνήσαμε ότι είναι ζωτικής σημασίας τα κοινά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση και η μεταφορά αερίου, όπως και η ενδυνάμωση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και η διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας. Υπογράψαμε αρκετά μνημόνια συνεργασίας μεταξύ μας. Δώσαμε έμφαση στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να εκτελεστούν οι συμφωνίες αυτές. Η Αίγυπτος μαζί με Ελλάδα και Κύπρο θέλουν να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες κρίσεις”, είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

“Ανευ προηγούμένου είναι οι καταστροφές στη Γάζα. Κάνουμε προσπάθειες για κατάπευση του πυρός, είναι ο μόνος τρόπος για τη σταθερότητα και επίσης για να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και οι συνθήκες εκείνες ώστε να ζήσουν ειρηνικά οι Παλαιστίνιοι. Η Αίγυπτος είναι υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ως μόνη λύση για μια βιώσιμη κατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρξει περισσότερο αστάθεια, κάνουμε επίκληση στη λογική για να αποφύγουμε νέες καταστοφές

“Διατρανώσαμε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, κατέληξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, νωρίτερα, αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση καθώς και στο ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη τονίζοντας: “Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη” και προσέθεσε: “Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι “υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις που είναι αρκετές, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις για την ανάγκη μιας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή”.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα ενέργειας τα οποία όπως είπε, πάντα βρίσκονται στην προμετωπίδα των συζητήσεων. 

Η Σύνοδος των τριών ηγετών διεξάγεται με το βλέμμα στις εξελισσόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν ως επίκεντρο την Γάζα και την Συρία και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το τοπίο στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου αναδιαμορφώνεται.

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του αιγυπτιακού κράτους.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ