Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, με αιχμή τα ενεργειακά

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θεσμοθετεί...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την αντίστροφη μέτρηση, που σχετίζεται με την ανακοίνωση της επιλογής του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας σηματοδοτεί η επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο πρώτος πρωινός καφές στην κυβερνητική έδρα θα δώσει τη…σκυτάλη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής, με τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο για το 2025 να περιγράφονται στους “μπλε φακέλους” και τον κ. Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο της πολιτικής αντεπίθεσης, μέσα από έναν κύκλο μεταρρυθμίσεων, που θα έχει έντονο το κοινωνικό πρόσημο.

“Δεν υπάρχει το περιθώριο του εφησυχασμού”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που άπαντες εντός του…γαλάζιου στρατοπέδου αναμένουν τα νέα σήματα του πρωθυπουργού στο επερχόμενο…ραντεβού με τους υπουργούς, υπό το πρίσμα ενός αφηγήματος, το οποίο έχει στην προμετωπίδα του το…κλειδί της σταθερότητας.

Της γεωπολιτικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, στην οποία επενδύει ανοιχτά η Ηρώδου Αττικού 19, αντιπαραβάλλοντας τις συνθήκες γενικευμένης ρευστότητας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. “Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και μία χώρα, η οποία δρομολογεί, παρά τις δυσκολίες, την πρόοδο σε ένα γενικότερο περιβάλλον καθήλωσης”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή του δήλωση.

Η τριμερής στο Κάιρο

Με το…καλημέρα της νέας χρονιάς, η Αθήνα, υπό το πρίσμα του νέου ρόλου της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει τον επόμενο κύκλο του διπλωματικού της μαραθωνίου. Επίκεντρο, όπως είναι αναμενόμενο, η ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πρωτεύουσα στρέφει το βλέμμα της στην αυριανή τριμερή Σύνοδο του Καΐρου, στην οποία θα δώσουν το “παρών” ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται από συμμάχους και συνομιλητές της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με την τριμερή να αποτελεί ακόμα ένα σκαλοπάτι για διεύρυνσης της συνεργασίας της Αθήνας με τη Λευκωσία και το Κάιρο.

Στο μενού των διευρυμένων συνομιλιών που θα έχουν οι κύριοι Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι θα βρεθούν:

-Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία. Εκεί που η Αθήνα τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ενότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά και ο σεβασμός των θρησκευτικών μειονοτήτων.

-Η ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

-Το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

-Η ασφάλεια.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τη συζήτηση για πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. 

* Π. Μαρινάκης: Στο Κάιρο αύριο ο Κ. Μητσοτάκης – Αναδεικνύεται η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ