του Ηλία Παπαποστόλου, Life & Wellness Coach – Αθλητικός Επιστήμονας – Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής – QiGong & Pranayama Breathing Instructor
Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνος που περνάει μετά την πανδημία Covid ο όρος ευεξία (wellness) εισχωρεί όλο και περισσότερο στην πραγματικότητά μας, καθιστώντας την ως μια από τις πιο «καυτές» τάσεις της εποχής μας. Κάτι που αποτυπώνεται και οικονομικά αφού η παγκόσμια βιομηχανία της ευεξίας ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 6% του παγκοσμίου ΑΕΠ αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 6,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που προβλέπεται να φτάσει τα 9 τρις το 2028. Η βιομηχανία ευεξίας είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία και αποτελεί το 60% του μεγέθους όλων των δαπανών υγείας. Είναι μεγαλύτερη από την βιομηχανία του αθλητισμού, την πληροφορική και την πράσινη ανάπτυξη.
Τι είναι όμως η ευεξία και γιατί αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς;
Ο ορισμός που μας δίνει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας μιλάει για μια ενεργό επιδίωξη δραστηριοτήτων, επιλογών και τρόπου ζωής που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας. Δεν είναι μια παθητική ή στατική κατάσταση αλλά μάλλον μια «ενεργητική επιδίωξη» που σχετίζεται με προθέσεις, επιλογές και ενέργειες καθώς εργαζόμαστε προς μια βέλτιστη κατάσταση υγείας και ευημερίας. Συνδέεται με την ολιστική υγεία—δηλαδή, εκτείνεται πέρα από τη σωματική υγεία και ενσωματώνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις που θα πρέπει να λειτουργούν σε αρμονία.
Οι διαστάσεις της Ευεξίας
Η ευεξία είναι ατομική επιδίωξη, αλλά σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε ή εργαζόμαστε και περιλαμβάνει 6 διαστάσεις:
- Φυσική: Θρέψη ενός υγιούς σώματος μέσω άσκησης, διατροφής, ύπνου κ.λπ.
- Διανοητική: Δέσμευση μέσω της μάθησης, της επίλυσης προβλημάτων, της δημιουργικότητας κ.λπ.
- Συναισθηματική: Έχοντας επίγνωση, αποδοχή και έκφραση των συναισθημάτων μας και κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων.
- Πνευματική: Αναζήτηση νοήματος και ανώτερου σκοπού στην ανθρώπινη ύπαρξη.
- Κοινωνική: Σύνδεση και αλληλεπίδραση με άλλους και τις κοινότητές μας με ουσιαστικούς τρόπους.
- Περιβαλλοντική: Προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της πλανητικής υγείας και των ανθρώπινων ενεργειών, επιλογών και ευημερίας.
Η περιβαλλοντική, υγειονομική, οικονομική, δημογραφική, πολιτισμική κρίση έχουν μετατρέψει την ευεξία σε κυρίαρχη αξία του τρόπου ζωής μας και σε μια τεράστια υπερβιομηχανία με συνεχή αυξητική τάση. Αποτελείται από 11 υπο-βιομηχανίες με κυρίαρχες την ομορφιά, την απώλεια βάρους, την σωματική δραστηριότητα, τον τουρισμό ευεξίας, την προληπτική ιατρική & την παραδοσιακή – συμπληρωματική ιατρική.
Είναι φαντασιακή επιδίωξη ή όντως μπορώ να την κατακτήσω;
Συχνά ο όρος ευεξία εμφανίζεται μαζί με τον όρο υγεία, αλλά δεν μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η υγεία είναι περισσότερο ο στόχος, ενώ η ευεξία είναι η ενεργή διαδικασία για να πετύχουμε τον στόχο. Στην ουσία αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά καλή υγεία αν δεν κατακτήσουμε πρώτα την ευεξία. Άρα, θα πρέπει να γίνουμε ενεργοί στην καθημερινότητα μας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την προσωπική ευθύνη. Επίσης, καλό θα ήταν να βάλουμε στο μυαλό μας, ότι δεν είναι κάτι που θα πετύχω μια φορά στη ζωή μου και τέλος αλλά μια διαρκής, καθημερινή διαδικασία που μπορεί (και πρέπει) να ξεκινήσει με πολύ μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μου και να κορυφωθεί κλιμακωτά.
Ξεκινώντας από την πρώτη σκέψη της ημέρας, που συνήθως είναι αρνητική και επαναλαμβανόμενη αφού έχουμε την τάση να συνδεόμαστε με όλα αυτά που γνωρίζουμε και αλλάζοντας την σε μια θετική δήλωση για το θαύμα της ζωής που ξεκινάει πάλι σήμερα. Προχωρώντας στην ευγνωμοσύνη και σε καθημερινές πρακτικές υγείας, όπως είναι η αναπνοή, ο διαλογισμός, η ενσυνείδητη διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η επαφή με τη φύση ή οτιδήποτε άλλο βοηθάει εμάς. Η ευεξία είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία εξελίσσεται παρέα με την δική μας εξέλιξη και όχι μια τελική κατάσταση.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, για να δημιουργήσεις συνθήκες ευεξίας στη ζωή και στην καθημερινότητα σου απαιτείται προσπάθεια σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξης σου, ξεκινώντας ίσως από την ίδια την ύπαρξη, δηλαδή, μέσω της αντικειμενικής παρατήρησης του πιο σημαντικού ανθρώπου της ζωής σου. Του εαυτού σου! Μόνο με αυτό το τρόπο θα κατανοήσεις τι θέλεις (υπό την μορφή των ψυχικών σου θέλω και όχι των ψυχαναγκαστικών πρέπει), γιατί το θέλεις και πως θα τα καταφέρεις.
Και μην ξεχνάς ότι πάντα μπορείς να λάβεις τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου Wellness Coach ή συμβούλου υγείας, ο οποίος μπορεί να σε υποστηρίξει ώστε να ξεκλειδώσεις την εσωτέρα σοφία σου, να θέσεις ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και να αποτελέσει ένα θεμελιώδες στήριγμα για εσένα την ώρα που θα περπατάς αυτό το πανέμορφο, προσωπικό μονοπάτι εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης. Η ευεξία σε περιμένει στην επόμενη γωνία. Αν εστιάσεις εκεί, να είσαι βέβαιη-ος ότι μπορείς να τα καταφέρεις.
Τι μας απομακρύνει από την προσωπική ευτυχία;
Δυστυχώς, ο άνθρωπος είναι το ίδιο βίαιος και ανταγωνιστικός με τους προγόνους του πριν 200.000 χρόνια. Συνεχίζει να συγκρίνεται, πάσχει από έλλειψη ευγνωμοσύνης, βρίσκεται διαρκώς νοητικά στο παρελθόν ή στο μέλλον, κολλημένος στη «ζώνη ασφαλείας» του. Δεν εκφράζει τον εαυτό και την αλήθεια του αρχικά στον ίδιο και μετά σε κάθε τομέα της ζωής του. Νιώθει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτός, καταλήγοντας να αυτό-απορρίπτεται.
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Απλά έτσι είμαστε προγραμματισμένοι! Από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, τα ήθη και έθιμα μιας χώρας, τα media. Τα βασικά προγράμματα που τρέχουν μέσα μας και είναι περασμένα από γενιά σε γενιά, έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Ο εγκέφαλος μας είναι στην ουσία σεταρισμένος να λειτουργεί αρνητικά! Και αυτό είναι κάτι που κάποτε ήταν πραγματικά καλό, γιατί μας βοηθούσε να βρούμε τροφή ή/και να μην γίνουμε τροφή! Αλλά αυτό πώς μας βοηθάει σήμερα, στην καθημερινότητα μας;
Για να λύσουμε τα προβλήματά μας, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Για να υπερβούμε τον φόβο, χρειάζεται να αλλάξουμε την αντίληψη μας. Όταν αλλάζουμε τις αντιλήψεις μας και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας, αλλάζουμε τη φυσιολογία της ύπαρξής μας.
Για να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα χρειάζεται να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας. Η νέα μας πραγματικότητα θα είναι η αντανάκλαση του αυθεντικού μας εαυτού. Μπορούμε να υπερβούμε το προκαθορισμένο πρόγραμμα που άλλοι έχουν δημιουργήσει για εμάς.
Ποιος είναι ο Ηλίας Παπαποστόλου
Ο Ηλίας Παπαποστόλου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Μ. Βρετανία (Σκωτία – Aberdeen University) στους τομείς των Βιοιατρικών Επιστημών και ειδικότερα σε αυτούς της Αθλητικής Επιστήμης και Διατροφολογίας. Το 2005 ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με την Επιστήμη της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, στην οποία εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση μέχρι και σήμερα.
Είναι πιστοποιημένος Life & Wellness Coach (AC accredited) έχοντας ολοκληρώσει τα αντίστοιχα προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει, επίσης, πιστοποίηση ολοκλήρωσης του προγράμματος “The Science of Wellness” (Η Επιστήμη της Ευεξίας) του Πανεπιστημίου του Yale. Είναι Senior Professional Member του Ελληνικού Ινστιτούτου Coaching (H.I.C). Έχει πιστοποίηση στις τεχνικές του QiGong (Τσι Γκονγκ), της αναπνοής και του διαλογισμού.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ιδρύσει το Papapostolou Wellness, μέσω του οποίου πραγματοποιεί δια ζώσης και online ατομικές κι ομαδικές coaching συνεδρίες, αλλά και ολοκληρωμένα προγράμματα για εταιρείες.
Ευεξία: Φαντασιακή επιδίωξη, παγκόσμιο επιχειρηματικό trend ή κάτι που μπορείτε να πετύχετε το 2025; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr