O Κώστας Σημίτης άφησε τη σφραγίδα του στην πολιτική ζωή έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός για δύο τετραετίες.
Ο πολιτικός του βίος προκάλεσε, όπως είναι εύλογο, έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που αναζωπυρώθηκαν μετά θάνατον. Οι πολιτικές που εφάρμοσε επηρέασαν τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος την εποχή της κυριαρχίας του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για την απώλειά του και η στάση που έχει κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ενοχλούν ένα μέρος της δεξιάς πτέρυγας της «γαλάζιας πολυκατοικίας» με το Μέγαρο Μαξίμου να καλείται να διαχειριστεί εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση…»
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέλαβε τον ρόλο του ισορροπιστή στη σκιά των αντιδράσεων για τις τιμές στον πρώην πρωθυπουργό.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λόγω της κήρυξης τετραήμερου εθνικού πένθους αλλά και την περιβόητη ρήση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σημίτη ως «αρχιερέα της διαπλοκής», περιορίστηκε στο να δηλώσει κάπως αμήχανα: «Δεν έχει ταφεί αυτήν τη στιγμή ένας νεκρός. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση η οποία θα γίνει από τους ιστορικούς του μέλλοντος».
Και να προσθέσει: «Εγώ θα πω ότι ήταν πάντα πολιτικός αντίπαλος και πορεύτηκε με αξιοπρέπεια. Είναι ελάχιστος θεσμικός σεβασμός και από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό. Η απόφαση είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που είχαμε το 2017 όταν απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ας αφήσουμε τη μικροψυχία στην άκρη».
«Να αφήσουμε πίσω την τοξικότητα»
Κληθείς να τοποθετηθεί για σχετικές δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου, σημείωσε: «Θα προτιμούσαμε να μην πάρουμε μέρος, ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση, σε διαγωνισμό μικροψυχίας, ο οποίος, ευτυχώς, εκφράζεται από μία μικρή μειοψηφία του πολιτικού συστήματος. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω την τοξικότητα και γίνεται τέτοια προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ο σεβασμός στους νεκρούς δεν είχε αμφισβητηθεί. Τέτοια δήλωση δεν είχε γίνει ούτε στα πολύ τοξικά χρόνια τής πάνω και κάτω πλατείας, των εκπροσώπων της άκρας δεξιάς, της αριστεράς, εκείνων που έλεγαν ό,τι έλεγαν τότε. Αλίμονο αν αμφισβητήσουμε τον ιερό σεβασμό σε έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή. Ήταν πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, θα κριθεί, προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό όπως εκείνος το έκρινε για τον τόπο του».
«Φρικώδης συμπεριφορά»
Την ενόχληση του για τις δηλώσεις Λατινοπούλου εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Άκουσα τις δηλώσεις της κυρίας Λατινοπούλου για τον Κώστα Σημίτη και μου προκάλεσαν αποστροφή για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η στιγμή. Το πρώτο που μαθαίνει ο Έλληνας από την εποχή του Ομήρου και ο Χριστιανός από τους πατέρες της Εκκλησίας, είναι ότι μέχρι να ταφεί ένα σώμα παύει κάθε διαμάχη και κατηγορία επί του προσώπου. Εάν αυτό δεν το έχει καταλάβει, δεν έχει καμία σχέση με τη δεξιά, την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Αυτό είναι παραβίαση των κανόνων που ορίζουν τον Έλληνα. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες περίπου προδότη έναν άνθρωπο που δεν έχει μπει ακόμα στον τάφο. Είναι φρικώδης συμπεριφορά πλήρους ελλείψεως με ό,τι συγκροτεί πολιτισμικά την Ελλάδα»
Και συμπλήρωσε «πάω στην πολιτική ουσία: η δήλωση είναι φρικτή. Όσοι γνωρίζουν από ελληνική ιστορία – η κυρία Λατινόπουλου είναι προφανώς άσχετη – γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνισμό είναι ο διχασμός. Είναι αυτός που έχει πληρώσει ο ελληνισμός διαχρονικά. Όταν βγαίνει και λέει «πρέπει να πενθούν οι Τούρκοι», ουσιαστικά λέει ότι ο Σημίτης είναι προδότης. Δηλαδή ο ελληνικός λαός είχε εκλέξει για 8 χρόνια έναν προδότη για πρωθυπουργό, δηλαδή όσοι λένε καλά λόγια για τον Κώστα Σημίτη είναι προδότες. Δηλαδή η κυρία Λατινοπούλου είναι πατριώτης και οι άλλοι προδότες».
Πηγή: tanea.gr