Ο Τραμπ δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ

Ο χάρτης που δημοσίευσε ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την εκτόξευση απειλών του επερχόμενου προέδρου σε γειτονικά κράτη των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει η ημέρα ορκωμοσίας του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προτείνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Καναδάς θα πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Η παραίτηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό, έδωσε ακόμα μία ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει τη θέση του για προσάρτηση του Καναδά.

Γροιλανδία, Καναδάς, Παναμάς

Λίγο πριν αναλάβει την εξουσία των ΗΠΑ, ο Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να ανοίξει μέτωπα με τις γειτονικές χώρες. Αρχικά είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας, στη συνέχεια έφτασε να μιλά για προσάρτησή της όπως και προσάρτηση της Διώρυγας του Παναμά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Όταν ρωτήθηκε εάν μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό, στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά, απάντησε ότι δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις.

«Μιλάτε για τον Παναμά και την Γροιλανδία. Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό: τις χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Όσον αφορά τον Καναδά δήλωσε ότι θα επιβάλει πολύ υψηλούς δασμούς, όπως και στο Μεξικό. Δήλωσε μάλιστα ότι θα αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ο Τραμπ, ο οποίος επικρίνει εδώ και καιρό το εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά με τις ΗΠΑ, είχε αναφερθεί στο παρελθόν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών ως «τεχνητή γραμμή». Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμό 25% στις καναδικές εισαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών του Καναδά προς τις ΗΠΑ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Νωρίτερα την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί απέρριψε τα σχόλια του Τραμπ, λέγοντας: «Δείχνουν πλήρη έλλειψη κατανόησης του τι κάνει τον Καναδά μια ισχυρή χώρα. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ μπροστά στις απειλές».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Πρώτα η Αμερική» – Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ με τις απειλές

Οι απειλές του Τραμπ που λογοδοτούν στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν ιδίως όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος. Σύμφωνα με αναλυτές η στρατηγική του στοχεύει στο να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες για τις ΗΠΑ ασκώντας πίεση ακόμα και στους στενούς συμμάχους τους, όπως είναι ο Καναδάς.

Ο Στέφεν Κόλινσον σε ανάλυσή του στο CNN εκτιμά ότι ο Τραμπ εκτοξεύει απειλές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο στόχος για καλύτερες συμφωνίες, όπως μία έκπτωση για τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη διώρυγα του Παναμά, μία μεγαλύτερη αμερικανική πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά γαιών στη Γροιλανδία και σε θαλάσσιες διαδρομές που αποκαλύπτονται από το λιώσιμο των πολικών πάγων, καθώς και μια νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να ευνοήσει τους αμερικανούς κατασκευαστές.

«Είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα παρουσίαζε οποιοδήποτε από αυτά ως μια τεράστια νίκη που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει επιτύχει, ακόμη και αν καταλήξουν τέτοιες συμφωνίες να είναι απλώς διακοσμητικές», αναφέρει ο Κόλινσον.

Ο δεύτερος στόχος του Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ ως απειλή δίνει σάρκα και οστά στη λογική της εξωτερικής του πολιτικής: κάθε χώρα θα πρέπει να επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς με τρόπο που αναπόφευκτα θα ωφελήσει ισχυρά, πλούσια κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προσέγγιση αυτή εξηγεί γιατί ο Τραμπ δεν διακρίνει μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ, μία πολιτική που σύμφωνα με αναλυτές ενέχει μεγάλο ρίσκο ιδίως σε μία ρευστή περίοδο που οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί οξύνονται.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ