Ο Ζάκερμπεργκ παραδίδεται στον Τραμπ

Ο Ζάκερμπεργκ παραδίδεται στον Τραμπ

«Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γύρω από την ελευθερία της έκφρασης» διακήρυξε σε βίντεο που ανήρτησε χθες στο Facebook ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, (συν)ιδρυτής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και της μητρικής εταιρείας Meta Platforms. Mε τον τρόπο αυτόν παραδίδεται ουσιαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον είχε απειλήσει πέρυσι ότι αν η Μeta παρέμβει στην ψηφοφορία, ο ίδιος θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.

«Αντικαθιστούμε το fact-checking» – ήτοι την πολιτική επαλήθευσης στοιχείων – «με το Community Notes» είπε ο Ζάκερμπεργκ. Κοντολογίς, υπεύθυνοι για την πάταξη της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της Meta θα είναι οι… χρήστες.

Εκτός από το Facebook, οι αλλαγές θα επηρεάσουν το Instagram και το Threads. Συνολικά, έχουν περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. «Απλοποιούμε τις πολιτικές μας και εστιάζουμε στη μείωση των λαθών» υποστήριξε ο 40χρονος μεγιστάνας της τεχνολογίας. «Ανυπομονούμε για αυτό το επόμενο κεφάλαιο» πρόσθεσε.

Για τη Meta, διευκρίνισε, «μπούσουλας» αποτελεί το X του Iλον Μασκ, με σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ – ενώ τα αυτοματοποιημένα συστήματα της εταιρείας θα συνεχίσουν να μετριάζουν δραστικά περιεχόμενο που σχετίζεται με ναρκωτικά, τρομοκρατία και εκμετάλλευση ανηλίκων.

Οχι τυχαία, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εν μέσω πλήθους αναλύσεων και φόβων για επικράτηση μιας οιονεί τεχνο-ολιγαρχίας εντός, αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Για αυτές εξάλλου τις αλλαγές – που αποτελούν σημαντικό πισωγύρισμα στην πολιτική ελέγχου του περιεχομένου και πολλοί ειδικοί τις σκιαγραφούν ως ψηφιακή «Αγρια Δύση» – ο ιδρυτής του Facebook επικαλέστηκε «τις αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό τοπίο», σε συνδυασμό με την δική του επιθυμία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

«Οι πρόσφατες εκλογές», τόνισε ο Ζάκερμπεργκ, «φαντάζουν με πολιτισμικό σημείο καμπής και με κατεύθυνση, άλλη μια φορά, στο να δοθεί προτεραιότητα στον λόγο».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Meta μειώνει επίσης τους περιορισμούς για συζητήσεις γύρω από αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η μετανάστευση και η ταυτότητα φύλου – που παγίως τροφοδοτούν τη ρητορική μίσους υπερσυντηρητικών κύκλων και της Ακροδεξιάς.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Πρόκειται για σαφή μεταστροφή στην πολιτική της Meta, παρατηρεί το πρακτορείο Reuters – ειδικά ως προς το fact-checking, που χρονολογούνταν στο Facebook από το 2016.

Μέχρι πρότινος, εξάλλου, ο Ζάκερμπεργκ υπερασπιζόταν τον ενεργό έλεγχο περιεχομένου, παρά την κριτική από συντηρητικούς για φερόμενη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τώρα οι αλλαγές συμπίπτουν… διαβολικά με τον διορισμό ως νέου επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της Meta του πολιτικού συμβούλου και στελέχους των Ρεπουμπλικανών Τζόελ Κάπλαν, καθώς και την εκλογή στο

Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας της Ντάνα Γουάιτ, διευθύνουσας συμβούλου της Ultimate Fighting Championship και στενής φίλης του Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως και άλλοι μεγιστάνες του τεχνολογικού τομέα και της Σίλικον Βάλεϊ, δε, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του Ντόνλαντ Τραμπ.

Επαινώντας ως «έξυπνη κίνηση» τις αλλαγές στη Meta, η διευθύνουσα σύμβουλος της X Λίντα Γιακαρίνο τόνισε ότι αναμένει να «ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες πλατφόρμες».

Αυτά ενόσω – με φόντο πλέον και τις ωμές πολιτικές παρεμβάσεις του Ιλον Μασκ σε χώρες της Ευρώπης – το Χ βρίσκεται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο επίκεντρο είναι η διασπορά παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος «community notes».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ