Κοντά στην περιοχή του 3% συντηρήθηκε για ακόμη ένα μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που δημιουργεί ανησυχία ενόψει της εφετινής χρονιάς. Κι αυτό διότι η ακρίβεια παραμένει στη χώρα μας σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ οι όποιες αυξήσεις σε εισοδήματα δεν είναι τέτοιες στο γενικό σύνολο που να ξεπερνούν τα όρια των ανατιμήσεων. Για αυτό και η Ελλάδα φιγουράρει στον ευρωπαϊκό «πάτο» αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τη χώρα μας δείχνουν πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός βρέθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο γεγονός που οφείλεται στη βάση σύγκρισης καθώς σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1%!
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 9ο υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με την Κροατία (4,5%), το Βέλγιο (4,4%), την Εσθονία (4,1%), την Ολλανδία (3,9%) και τη Λετονία (3,4%) να είναι οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Bloomberg: Ορατός αλλά όχι ακόμη εφικτός ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%
Πληθωρισμός: Το μεγάλο πρόβλημα
Πού βρίσκεται όμως το μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων βρίσκεται κοντά στα επίπεδα σταθεροποίησης;
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, στις υπηρεσίες η χώρα μας εμφανίζει άνοδο τιμών μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα 5,6% έναντι 5,1%. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο τιμών μετά από την Κροατία με 7,7%, τη Σλοβακία με 6,6%) και την Ολλανδία με 5,9%.
Στην ενέργεια οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο κατά 0,7%, έναντι 0,1% στην Ευρωζώνη. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια διαπίστωσαν το Βέλγιο, η Κροατία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1,7% καταγράφοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, πίσω μόνο από τη Σλοβακία (2,1%), όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 0,5%.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν το γιατί η Ελλάδα εμφανίζει τον δεύτερο μεγαλύτερο δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και των τροφίμων). Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δείκτης ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,4% τον Δεκέμβριο, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,7%.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πλέον έκθεση Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα του γενικού και του δομικού πληθωρισμού.
Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου για μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% φέτος από 2,7% το 2024 (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
Τι ισχύει στα τρόφιμα
Στον αντίποδα, στα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων του αλκοόλ και του καπνού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με διαθέσιμα στοιχεία που εμφανίζει αποκλιμάκωση των τιμών (-0,2%) τον Δεκέμβριο, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 2,7%, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δήλωσή του.
«Ύστερα από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα έχει σύμφωνα με την Eurostat αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα για τον μήνα Δεκέμβριο» , ανέφερε σε δήλωσή του και πρόσθεσε πως «με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών»
«Το σχέδιό μας για αποκλιμάκωση των τιμών, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, ενημέρωση των καταναλωτών, αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονα συνεργασία με την υγιή επιχειρηματικότητα έχει θετικά αποτελέσματα. Ασφαλώς δεν πανηγυρίζουμε. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στην κοινωνία, για να κάνουμε πράξη την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Το ζήτημα πλέον είναι το τι θα γίνει κατά τη φετινή χρονιά, καθότι ακόμη και η σταθεροποίηση των τιμών πραγματοποιείται σε πολύ υψηλό -για τους πολίτες- επίπεδο.
Πηγή: ot.gr