Ζαν-Μαρί Λεπέν
Πέθανε στα 96 του
Σε ηλικία 96 χρόνων απεβίωσε χθες ο πατέρας της γαλλικής Ακροδεξιάς (και της νυν ηγέτιδάς της) Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο βίος και η πολιτεία του είναι ήδη γνωστοί, να θυμίσουμε μόνο πως υπήρξε συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, νυν Εθνικής Συσπείρωσης, είχε χαρακτηρίσει τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «μία λεπτομέρεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», προκάλεσε ένα συλλογικό σοκ στη Γαλλία προκρινόμενος το 2002 στον δεύτερο προεδρικό γύρο και θυσιάστηκε (διαγράφηκε από το κόμμα) το 2015 από τη θυγατέρα του, τη Μαρίν Λεπέν, στο όνομα της αποδαιμονοποίησής της. Περισσότερο ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, είχαν οι αντιδράσεις στην είδηση του θανάτου του. Η πολιτική του οικογένεια τον εκθείασε (αλλά τόσο όσο), η κυβέρνηση εξέδωσε μία flat ανακοίνωση και κατόπιν η Αριστερά – οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και κυρίως οι Ανυπότακτοι Γάλλοι – , τα έβαλε με τον πρωθυπουργό, τον Φρανσουά Μπαϊρού, κρίνοντας πως δεν τον αποδοκίμασε επαρκώς ως «ρατσιστή», «αντισημίτη», «αποικιοκράτη», «νοσταλγό του Βισύ», «αντιφεμινιστή» κ.ο.κ.
Νάιτζελ Φάρατζ
Θέλει να τα βρει με τον Μασκ
Τι κι αν τον αποκήρυξε πρόσφατα ο Ιλον Μασκ, αξιώνοντας να παραιτηθεί από επικεφαλής του ακροδεξιού του κόμματος, του Reform UK; Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι πεπεισμένος πως οι δυο τους μπορεί να τα ξαναβρούν, και διαβεβαίωσε πως θα δώσει το «παρών» στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, όπως είχε κάνει και την πρώτη φορά που εξελέγη. «Είμαι φίλος του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και μία δεκαετία, τον υποστηρίζω πολύ, με υποστηρίζει πολύ», δήλωσε ο Φάρατζ, ένας από τους πρωτεργάτες του Brexit. «Δεν βλέπω να αλλάζει αυτό ούτε στιγμή», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε πως θα βρεθεί στις ΗΠΑ, με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ, για τέσσερις – πέντε ημέρες, και στη διάρκειά τους σκοπεύει να μιλήσει με τον Μασκ, ώστε να λύσουν την παρεξήγησή τους. Η οποία έχει να κάνει με το ότι ο Μασκ στηρίζει τον φυλακισμένο βρετανό ακροδεξιό αγκιτάτορα Τόμι Ρόμπινσον και ο Φάρατζ φοβάται να πει το ίδιο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Επεσε η δημοτικότητά του
Το να συγκεντρώνει ένας αρχηγός κράτους ποσοστό δημοτικότητας 52% έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία δεν μπορεί κανείς να το πει και λίγο. Ολα όμως είναι σχετικά στη ζωή αυτή, πόσο μάλλον για έναν ηγέτη τόσο αυστηρά κρινόμενο όσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου περίπου έναν μήνα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το ποσοστό των Ουκρανών που δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι μειώθηκε από σχεδόν 90% λίγο μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή, το 2022, και 77% στο τέλος του 2023, σε 52%. Η τρέχουσα υποστήριξη προς τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους είναι μεγαλύτερη στη Δυτική (60%) και την Κεντρική Ουκρανία (52%), παρά στην Ανατολική (42%) και τη Νότια Ουκρανία (46%), γεγονός που προφανώς έχει άμεση σχέση με το ότι οι πρώτες επηρεάζονται λιγότερο από τον πόλεμο ενώ στις δεύτερες διεξάγονται οι σκληρότερες μάχες.
Πηγή: tanea.gr