Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου γνωστή ως Gregy.
Πρόκειται για ένα έργο που προωθείται από την εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI και το οποίο έχει βαρύνουσα οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία. Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπογραφεί MoU μεταξύ της ELICA και του ΑΔΜΗΕ για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 33,3% ενώ αντίστοιχες συζητήσεις ώστε να καταστεί υποψήφιος μέτοχος γίνονται και με τον Αιγυπτιακό Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς EETC.
Το έργο προορίζεται να μεταφέρει πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη Ευρώπη, σε χαμηλές τιμές κυρίως προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία που αναζητά τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους. Εκτός όμως από την καθαρά οικονομική σκοπιά, η όδευση του έργου θα χαραχτεί με βάση το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο θαλάσσης, τη συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το 2020 η οποία και ρυθμίζει την ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών. Αυτή ακριβώς η επιβεβαίωση στην πράξη της συμφωνίας του 2020 έχει τη δική της σημασία, με δεδομένο το έντονα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τις οποίες επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.
Ουσιαστικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο έργο ενεργειακής υποδομής που θα αξιοποιεί πλήρως τις προβλέψεις του Ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου μιας κομβικής για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνίας. Και έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι το συνολικό project Gregy που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου, χαίρει της απόλυτης στήριξης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Το έργο
Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Δηλαδή περίπου 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη , σε Ιταλία και Βουλγαρία, 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία , και το άλλο 1GW θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης.
Η ενέργεια που θα μεταφέρεται από το καλώδιο θα προέρχεται αποκλειστικά από AΠΕ, με το 75% της παραγόμενης ισχύος να προέρχεται από αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 25% από φωτοβολταϊκά. Η συνολική παραγόμενη ισχύς των έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο ανέρχεται στα 9,5 GW, κάτι που εξασφαλίζει την επάρκεια της ενεργειακής ροής.
Πηγή: capital.gr