Δεκάλογος από την πρόληψη έως τη θεραπεία

Δεκάλογος από την πρόληψη έως τη θεραπεία

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και συνεπακόλουθα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν τα πρώτα στην Ελλάδα. Αυτά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ο συγκεκριμένος ιός επιτηρείται συστηματικά σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Μάλιστα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κυκλοφορία του hMPV ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Φέτος τον χειμώνα εντούτοις, τα ίδια δεδομένα δείχνουν πως η κυκλοφορία του ιού παραμένει (προς το παρόν) πολύ χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση και υπό τις εξελίξεις αυτές το ένθετο «Υγεία», αντλώντας πληροφορίες από την παγκοσμίου φήμης κλινική Cleveland, δίνει απαντήσεις σε δέκα ερωτήματα σχετικά με τον γνωστό αυτόν… άγνωστο ιό, που αφορούν από την πρόληψη έως τη θεραπεία.

 

1 Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός

Ο hMPV είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, επιδείνωση του άσθματος ή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι λοιμώξεις από hMPV είναι πιο συχνές τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από hMPV πριν από τη συμπλήρωση των 5 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου, αλλά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια μετά την πρώτη λοίμωξη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

2 Πρόκειται δηλαδή για ένα κοινό κρυολόγημα;

Συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν πιο βαριά. Είναι πιθανότερο να εμφανίσει κάποιος πιο σοβαρές εκδηλώσεις την πρώτη φορά που κολλάει τον hMPV – συνήθως δηλαδή σε μικρή ηλικία. Οι ενήλικοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

3 Είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ο ίδιος με τον RSV;

Είναι παρόμοιος. Πιο συγκεκριμένα, ανήκει στο ίδιο γένος με τον RSV (πνευμονοϊός) και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.

4 Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Τα συμπτώματα του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού περιλαμβάνουν:

Βήχα

Πυρετό

Καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Πονόλαιμο

Συριγμό

Δύσπνοια

Εξάνθημα.

5 Πώς μεταδίδεται;

Ο hMPV μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με κάποιον που τον έχει ή από το άγγιγμα αντικειμένων που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Για παράδειγμα:

Βήχα και φτέρνισμα.

Χειραψία, αγκαλιές ή φιλιά.

Αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα όπως τηλέφωνα, χερούλια πόρτας, πληκτρολόγια ή παιχνίδια.

6 Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον hMPV, αλλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας οι εξής:

* Παιδιά κάτω των 5 ετών (ιδίως πρόωρα βρέφη) ή μεγαλύτεροι ενήλικοι 65 ετών και άνω.

* Ανοσοκατασταλμένα άτομα.

* Ατομα που έχουν διαγνωστεί με άσθμα ή ΧΑΠ.

7 Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;

Μερικές φορές ο hMPV προκαλεί επιπλοκές. Αυτές μπορεί να είναι σοβαρές και να απαιτούν τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Περιλαμβάνουν:

Βρογχιολίτιδα

Βρογχίτιδα

Πνευμονία

Αναζωπύρωση του άσθματος ή της ΧΑΠ

Λοίμωξη του αφτιού (μέση ωτίτιδα).

8 Πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που θεραπεύουν τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι μέχρι να αισθανθούν καλύτερα.

9 Χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών;

Οχι. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο τα βακτήρια. Δεδομένου ότι ο hMPV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Μερικές φορές οι άνθρωποι που παθαίνουν πνευμονία από τον hMPV διαγιγνώσκονται ταυτόχρονα και με βακτηριακή λοίμωξη (δευτερογενής λοίμωξη). Συνεπώς τυχόν συνταγογράφηση αντιβιοτικών στοχεύει στην αντιμετώπιση δευτερογενών λοιμώξεων.

10 Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρώτο το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας και η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγει κανείς την κοινή χρήση σκευών φαγητού (κουτάλι, ποτήρι κ.λπ.).

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ